Política

La policia russa assegura haver identificat l'assassí de la periodista Anna Politkóvskaia

El cap de la investigació relaciona l'assassinat de la reportera amb el del director de l'edició russa de 'Forbes'

La policia russa ha assegurat aquest dilluns haver identificat l'assassí de la mort de la periodista Anna Politkóvskaia, morta fa un any després de ser tirotejada per un sicari a la porta de casa seva a Moscou, però ha remarcat que encara no ha pogut determinar qui o quins van ser els autors intel·lectuals del crim.

El cap de la investigació sobre l'assassinat de la reportera, Petros Garibian, ha dit que el crim va tenir arrels polítiques i que pot tenir paral·lelismes amb l'assassinat el 2004 de Paul Klebnikov, director de l'edició russa de la revista Forbes.

"Sabem qui és l'assassí"
A més, el mes d'agost passat la policia va presentar càrrecs contra 11 persones per la mort de PolitkóvskaIa, 10 de les quals van ser detingudes, ha recordat Garibyan, que ha afegit que els investigadors han identificat l'home que va matar la periodista, però que encara no s'han emès càrrecs contra seu. "No hem acusat l'assassí encara, però sabem qui és", ha assegurat el cap de la investigació en una entrevista publicada avui pel diari en què treballava PolitkóvskaIa, Novaya Gazeta.

Els detinguts estan acusats d'ajudar en l'organització de l'assassinat, però els investigadors no han determinat qui ho va ordenar, de manera que Garibyan no va voler especular sobre aquest assumpte. El fiscal general de Rússia, Iuri Txaika, va assenyalar l'agost que el crim va ser ordenat per algú fora del país amb la intenció de desacreditar el president, Vladímir Putin, declaracions que van ser interpretades aleshores com una referència al magnat Boris Berezovsky, exassessor del Kremlin i ara un dels més crítics amb el Govern des del seu exili a Londres.

Tot i això, els investigadors que treballen en el cas no han abonat les tesis de Txaika, perquè aquest es va fer eco de les declaracions de Putin en els dies posteriors a l'assassinat. Garibyan únicament va poder concretar en l'entrevista a Novaya Gazeta que el crim va estar motivat per raons polítiques i vinculat als seus articles. "Si parlem de les activitats periodístiques d'Anna, veiem política. I quan parlem de la versió política, no podem evitar les seves activitats professionals perquè Anna era una periodista que escrivia sobre greus assumptes polítics", ha explicat. Politkóvskaia va adquirir fama mundial pels seus articles incendiaris contra el Govern de Putin, la corrupció en les institucions de l'Estat i les atrocitats comeses per l'exèrcit durant la guerra de Txetxènia.

Els mateixos sospitosos
D'altra banda, Garibyan també ha informat que algunes de les persones que van ser interrogades per l'assassinat de Klebnikov figuren en la investigació pel cas de la reportera. "Les mateixes persones que van ser testimonis o contactes dels testimonis, així com sospitosos, en el cas de Klebnikov han centrat la nostra atenció. Però és massa aviat per parlar sobre una connexió clara entre aquests dos assassinats", ha ressaltat.

Dos txetxens van ser acusats del crim de Klebnikov, però van ser absolts l'any passat. El Tribunal Suprem va ordenar que fossin jutjats una altra vegada, però el procés va ser suspès el març passat després que un dels sospitosos no es presentés. Nombroses persones de nacionalitat txetxena han estat detingudes en el cas de la periodista, moltes de les quals van prestar declaració pel cas de l'editor nord-americà, que va poder estar motivat per les seves investigacions sobre la corrupció a Rússia.
Garibyan ha manifestat que la investigació sobre el crim de Politkóvskaia ha resultat malmesa per filtracions esdevingudes quan el seu equip va haver de compartir informació amb altres agències mentre preparava la detenció dels sospitosos i van confiscar del seu cotxe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona