Política

La pena de mort recula

Estats Units. El sistema judicial

Nova Jersey es va convertir ahir en el primer Estat nord-americà en quatre dècades que aboleix la pena de mort del seu ordenament jurídic i va disparar l’eufòria dels activistes pro drets humans del país, que veuen aquesta decisió com un pas important cap al final de la pena capital als Estats Units. L’Assemblea de Nova Jersey, controlada pels demòcrates, va aprovar per àmplia majoria la mesura, sancionada ja al Senat, que prohibeix les execucions i les substitueix per penes de cadena perpètua. Ara la norma només necessita la firma del governador de l’Estat, el demòcrata Jon Corzine, que hi està d’acord i es disposa a sancionar-la al gener.
La iniciativa de Nova Jersey va ser acollida amb satisfacció pels grups de defensa dels drets humans. David Fathi, director del programa nord-americà de Human Rights Watch, la va qualificar d’“esdeveniment històric”. “Per primer cop en quaranta anys els representants electes d’un important Estat nord-americà diuen no, de forma definitiva, a la pena de mort”, va dir Fathi. Iowa i Virgínia de l’Oest van ser els darrers Estats a abolir les execucions, el 1965. “És un gran esdeveniment per a un Estat que ha mantingut la pena de mort durant dècades. Es tracta d’una indicació més que la pena de mort està marxant dels EUA”, va afegir Fathi.

Cadena perpètua
Tot i que Nova Jersey no ha executat ningú des del 1963, quan Ralph J. Hudson, veí d’Atlantic City, va ser electrocutat per l’assassinat de la seva dona, encara hi ha vuit presos al corredor de la mort. Un cop la pena de mort sigui derogada formalment, les sentències es commutaran per cadenes perpètues sense dret a llibertat condicional.
Nova Jersey va ser un dels Estats que van reinstaurar la pena de mort després que el Tribunal Suprem nord-americà revoqués, el 1976, la prohibició de la pena capital aprovada quatre anys abans. Actualment una vintena d’Estats tenen congelades les execucions des del 2005. A més, la màxima instància judicial dels EUA va començar a estudiar el 25 de setembre passat si la injecció letal, el mètode més usual d’execució al país, viola la prohibició d’infligir un “càstig cruel” recollida a la Constitució nord-americana. Des del dia que el Suprem va anunciar la revisió de la pena capital i es va executar un reu, tots els Estats han adoptat una moratòria no oficial de les execucions a l’espera de la decisió del tribunal.

Fathi es va mostrar molt esperançat que l’exemple de Nova Jersey obri la via a l’abolició de la pena capital a tot el país. “Crec –va dir el representant de Human Rights Watch– que veurem altres Estats fent el mateix els propers anys. És un altre pas perquè els Estats Units s’uneixin a totes les democràcies madures del món que ja fa dècades que van rebutjar la pena de mort”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona