17A, dol i protesta
L’acte al pla de l’Os dona el protagonisme a les víctimes
Crits a favor d’investigar a fons dels fets violenten el minut de silenci
Ada Colau, Manrique, Junts i ERC censuren l’escridassada
Una picabaralla entre dos ciutadans va posar ahir al matí un estrany colofó a l’acte, sempre trist, sempre emotiu, de record a les víctimes de l’atemptat a la Rambla de Barcelona en el cinquè aniversari dels fets. Es confrontava l’opinió d’un home que, minuts abans, havia estripat el minut de silenci cridant contra l’Estat espanyol, a qui acusa d’amagar la veritat sobre les causes de l’atemptat, i una dona que exigia respecte al dolor immens de les víctimes en un dia i un lloc com aquell.
Aquest ambient de tensió és el que va presidir l’acte, breu com sempre, que va arrencar ahir a les deu del matí al pla de l’Os i que vint minuts més tard ja havia acabat. A l’entorn de l’espai del passeig central de la Rambla on hi havia les víctimes i els polítics, s’hi havien disposat desenes de persones provinents dels sectors més combatius de l’independentisme, moltes d’elles amb pancartes on es llegia “Volem la veritat” o “Exigim responsabilitat”.
El nus de la protesta és la voluntat d’aquest col·lectiu que l’atemptat sigui investigat a fons, per la sospita, alimentada entre altres pel comissari José Manuel Villarejo, que l’Estat va tenir una malèvola relació amb els fets. “Les vamos a dar un susto a los catalanes”, va cridar la veu de l’home enmig del minut de silenci, evocant les paraules de Villarejo que en seu judicial va donar a entendre que l’agost del 2017 el CNI pretenia atemorir els catalans en ple procés independentista, que hi va haver un càlcul erroni i l’ensurt se’ls en va anar de les mans.
Compareixença urgent
El protagonisme de l’acte el van tenir en tot moment les víctimes, i no pas els crits, però la insistència de la protesta va acabar generant un evident malestar que va prendre protagonisme. Mostra d’això va ser la compareixença pública d’Ada Colau, a la galeria gòtica de l’ajuntament, una hora i mitja després que acabés l’acte. “Ha estat una profunda falta de respecte”, va dir l’alcaldessa valorant els fets, abans d’afegir que “tothom pot protestar, però no era ni el lloc ni el moment per fer-ho”, va lamentar.
L’alcaldessa de Barcelona va demanar que el que va succeir ahir “no es torni a repetir”, i va parlar de forma velada de la presència a l’acte de Laura Borràs i del gest d’aquesta d’anar a saludar els manifestants que havien estat cridant i que en veure-la la van victorejar. “Es retrata per si sola”, va dir Colau, que va lamentar que s’utilitzés l’acte de forma partidista: “Ha estat un boicot que les víctimes no es mereixen”, va reblar.
En la seva compareixença, l’alcaldessa no va parlar del motiu dels que feien la protesta, perquè això ja ho havia fet en una entrevista de ràdio matutina en què es va mostrar partidària d’investigar a fons les circumstàncies de l’atemptat, però fugint de les “teories de la conspiració”.
Colau no va ser l’única veu crítica amb la protesta. Des de Junts per Catalunya es va mostrar el rebuig als crits que van interrompre el minut de silenci, i des d’ERC es va considerar “miserable” l’acció.
Manrique, molt crític
També Roberto Manrique, de l’associació que treballa amb les víctimes, va lamentar profundament que s’hagués interromput el minut de silenci. “He vist una dona que va perdre la mare plorant, per això”, va explicar a aquest diari. Manrique va recordar que l’acte és per a les víctimes i que els polítics i els missatges polítics sempre han estat en segona fila
Efectivament, en la disposició de fileres de l’acte d’ahir, els primers rengles estaven reservats a les persones que van patir en primera persona l’atac el 2017 i que hi van perdre un ésser estimat. Per a elles estava pensada la intervenció en l’acte de la coral Vozes, que va interpretar dues cançons, així com les paraules de la poetessa Fàtima Saheb, que va llegir un fragment del poema Memòria, de Salvador Espriu. Saheb també va dir en català i àrab la inscripció que hi ha a terra de la Rambla: “Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de pau”, frase que, com va recordar, va ser elegida d’entre les 4.000 inscripcions que els ciutadans van deixar l’agost del 2017 en diversos punts de la Rambla al costat de les ofrenes florals que es van fer.
Rere les víctimes, en el primer rengle de les autoritats hi tenia un lloc principal el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; la mateixa Ada Colau i Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament, com a màxima representació de la mesa. Poc abans, i a través d’una piulada, Aragonès va voler deixar clar que Catalunya és “un poble de pau” i que “mai oblidarem” el que va passar a la Rambla.
Acompanyats per la melodia d’El cant dels ocells, familiars de les víctimes i polítics van anar desfilant per davant d’uns testos de grans dimensions on van plantar un clavell blanc que se’ls va entregar a l’entrada. Després, quan es va obrir l’espai, alguns ciutadans van dipositar pel seu compte flors i espelmes al lloc.
Crits de “botifler”
Acabat també l’acte de la Rambla, bona part de les persones que hi van anar amb les pancartes i a escridassar les autoritats, van dir “botifler” a Pere Aragonès i “assassins” als representants de l’Estat, van desplaçar-se fins la seu de la delegació de la Comissió Europea al passeig de Gràcia. En aquesta concentració també hi va ser present Laura Borràs, acompanyada dels diputats Aurora Madaula i Jaume Alonso Cuevillas.
Al passeig de Gràcia s’hi va fer l’acte simbòlic de demanar a les autoritats comunitàries que forcin una investigació sobre l’atemptat. S’hi va interpretar La vall del riu vermell, El cant dels ocells i Els segadors. La convocatòria del col·lectiu era triple, i a la tarda es va fer una altra concentració a la plaça del Rei.