Política

EHAK diu a Garzón que les proves contra el partit són del 2005 i li recorda que es van desestimar per a la il·legalització

La defensa del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) ha adduït aquest dilluns davant del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón que les proves aportades per la fiscalia i l'advocat de l'Estat en contra d'aquesta formació daten del 2005, i per tant si en aquell moment no van servir per ordenar la suspensió de les seves activitats, tampoc serveixen ara. A més, segons la defensa, la resta de la documentació aportada pels cossos i forces de seguretat de l'Estat es va obtenir en un registre "il·legal" a la seu d'EHAK a Usurbil (Guipúscoa), contra el qual EHAK ja ha presentat un recurs. Garzón escoltarà demà els arguments d'ANB i adoptarà una decisió en els pròxims dies.

La defensa ha presentat els seus arguments davant Garzón en una vista que ha durat dues hores en què també han pres part la fiscalia i les acusacions particulars de l'AVT i Dignidad y Justicia. Les tres acusacions han reiterat les demandes de suspensió d'activitats, i embargament dels comptes i de les seus perquè EHAK no es pugui presentar a les eleccions del 9 de març.

Per contra, el president d'EHAK Juan Carlos Ramos, i l'advocada d'aquesta formació, Jone Goirizelaia, han argumentat davant Garzón que l'Audiència Nacional no és competent en aquesta causa perquè l'aplicació de la llei de partits és cosa del Tribunal Suprem, que manté obert un procés paral·lel.

A més han explicat que bona part de les proves presentades ara com a concloents per decretar la suspensió de les activitats procedeixen d'informes policials elaborats el 2005. Si en aquell moment no van servir per impulsar el procés a l'Audiència Nacional, apunta la defensa, "lògicament" tampoc serveixen ara.
Però el jutge té sobre la taula altres documents obtinguts per la policia en el registre de la seu d'EHAK a Usurbil (Guipúscoa) que segons la fiscalia demostra que Batasuna, EHAK i ANB tenien una "caixa única". El document detallaria les relacions econòmiques entre els tres partits, i és un dels instruments de les acusacions per afirmar que EHAK i ANB eren mers instruments per contrarestar la il·legalitzada Batasuna.

No obstant, la defensa manté que aquell registre es va fer de manera "il·legal" i per aquest motiu hi ha presentat recurs en contra. Les proves, segons EHAK, no servirien en el procés i per tant no poden ser tingudes en compte.

Garzón escoltarà demà els representants d'ANB i farà pública una decisió en els pròxims dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.