Detenen l’exfiscal general de Mèxic per la desaparició de 43 estudiants el 2014
La fiscalia acusa Jesús Murillo Karam de la desaparició forçosa dels joves i tortures
La Comissió de la Veritat ha decretat que va ser un “crim d’estat”
Terratrèmol polític a Mèxic amb la detenció de l’antic procurador general del país Jesús Murillo Karam, el responsable de la investigació de la desaparició de 43 estudiants el 2014 a Ayotzinapa, a l’estat de Guerrero. Murillo Karam, que fa ja dos nits que dorm a la presó, va ser detingut divendres al seu domicili de Ciutat de Mèxic sota l’acusació de desaparició forçosa, tortura i obstrucció a la justícia en el segrest i la desaparició dels joves estudiants de magisteri, segons va informar la fiscalia general de Mèxic en un comunicat.
Hores després de la captura de Murillo Karam, la justícia mexicana va informar també de 69 ordres d’arrest contra policies, militars i funcionaris estatals per la seva presumpta responsabilitat en la desaparició dels joves, un cas que va commocionar la societat mexicana.
Concretament, la justícia els busca per “per delinqüència organitzada, desaparició forçada, tortura, homicidi i delictes contra l’administració de la justícia”, segons la nota de la fiscalia mexicana, en què també informa de l’ordre d’arrest contra catorze membres del càrtel de narcotraficants Guerreros Unidos.
L’arrest de qui va ser titular de l’extinta procuradoria general de Mèxic sota el mandat d’Enrique Peña Nieto (2012-2018) es va produir després que el que el president, Andrés Manuel López Obrador, hagués advocat per fer justícia perquè no es tornessin a repetir aquest tipus d’abusos, l’endemà que, dijous, la Comissió de la Veritat, que investigava el cas des del 2019, l’hagués qualificat de “crim d’estat”.
Murillo Karam va arribar a ser un pes important del Partit Revolucionari Institucional (PRI), que va governar Mèxic durant 71 anys de manera ininterrompuda fins al 2000, i és el més alt exfuncionari detingut per la desaparició dels joves, després que, amb l’arribada al poder de López Obrador, el 2018, s’hagués reobert la investigació del cas.
Des del seu càrrec, Murillo Karam va dirigir la controvertida primera investigació per la desaparició dels estudiants, que va conduir a establir el que van anomenar “veritat històrica” sobre el cas, una versió oficial que amaga la responsabilitat de l’estat.
Segons aquesta polèmica versió, policies corruptes van detenir els estudiants i els van entregar al càrtel de Guerreros Unidos, que els van matar i incinerar en un abocador de Cocula i van llançar les restes al riu San Juan, en confondre’ls amb membres d’una banda rival. Només es van poder identificar les restes de 3 dels 43 joves.
Tant les famílies com experts independents van refutar aquesta versió avalada per Murillo Karam. La comissió del cas Ayotzinapa, creada per López Obrador, ha conclòs que soldats mexicans van tenir part de responsabilitat en el crim.
En les conclusions, la Comissió de la Veritat manté que militars i funcionaris, per les seves “accions, omissions o participació”, van permetre el segrest i l’assassinat dels estudiant de l’escola per a professors rurals d’Ayotzinapa i de sis persones més a mans del càrtel del narcotràfic Guerreros Unidos.
El 26 de setembre del 2014, els joves van desaparèixer a la ciutat d’Iguala, a l’estat de Guerrero, quan anaven amb autobús cap a la Ciutat de Mèxic per participar en una manifestació pel 2 d’octubre, quan es commemora la massacre de Tlatelolco, el 1968.