Política

Els bisbes catalans recorden que "cada cristià és lliure" i que "no hi ha un partit catòlic únic"

Els bisbes catalans reunits aquest dijous i divendres a Vic admeten que, si d'ells hagués estat responsabilitat, no haurien impulsat algun dels punts del comunicat de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) sobre les orientacions que la jerarquia eclesiàstica dóna als fidels per anar a votar en les eleccions generals del 9 de març. El bisbe d'Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Joan Enric Vives, ho ha admès implícitament i considera que el document no està en contra del PSOE. Vives diu que la polèmica creada està "fora de lloc". El bisbe català demana a tots els fidels que llegeixin íntegrament el document de CEE i diu que els cristians han de votar lliurament.

El secretari i portaveu de la CET, Joan Enric Vives, nega que les recomanacions demanin votar al PP. Vives admet que alguns dels membres de CET haguessin optat per no incloure el polèmic punt del comunicat. El bisbe d'Urgell diu que les recomanacions han aixecat tanta polseguera perquè arriba en un moment en que la situació política és "crispada" amb dos partits polítics "quasi empatats" i qualsevol reacció "se la senten dita per ells però això no és cert". Per Joan Enric Vives, en el comunicat queda clar que "totes les opcions polítiques són legitimes" i ho atribueix tot plegat a "una guerra de mitjans" i "de poders".

Vives admet que "hi ha sensibilitats diferents dins de l'episcopat espanyol". En aquesta línia, el bisbe considera que l'episcopat català ha tingut sempre "una actitud de moderació, de respecte als poders constituïts, als ciutadans i els catòlics". Vives considera que els cristians han de vigilar "que no ens manipulin" i que "no ens quedem només amb uns titulars".

L'episcopat català diu que mostra "respecte a totes les opcions polítiques" i considera que el document de CEE "només ofereix uns elements de reflexió perquè cada ciutadà voti amb tota llibertat". Joan Enric Vives diu que l'Església es pronuncia per la seva implicació amb la societat civil. El bisbe d'Urgell considera que, com a catòlics, defensen un model social i que el paper de l'Església no s'ha de limitar "que se'ns arraconi a les sagristies".

Respecte de si el comunicat va en contra del PSOE, Joan Enric Vives diu que "no estem en contra de cap partit, al contrari". En aquest sentit, el bisbe d'Urgell diu que "en l'arc parlamentari hi ha cristians en major o menor quantitat en tots els partits". Els bisbes diuen que aspectes com la negociació amb els terroristes actualment no estan defensats per cap partit de l'arc parlamentari espanyol i es consideren "els primeres defensors del dret a la vida". Vives diu que aquesta llibertat d'opcions entre els cristians és fruit del Concili Vaticà II, on queda clar que "cada cristià és lliure" i amb el fet que "no hi ha cap partit que sigui partit catòlic únic".

El bisbe Vives considera que en tot el que ha passat les darreres setmanes apareixen grups que "volen una Església callada" en tots els seus estaments. Vives considera, però, que tots els col·lectius han de tenir 'el dret com a ciutadans a manifestar-se' i que aquest fet hauria d'agradar als grups polítics perquè "és bo fer un debat".

Els membres de la CET consideren que el document també conté molts altres aspectes com la valoració dels nacionalismes, una valoració del que significa la família, la preocupació per l'habitatge o l'atenció als més pobres, aspectes que han quedat tapats per aquest polèmic punt.

Els bisbes catalans s'han reunit aquest dijous i divendres a Vic, on han repassat els principals temes de l'Església catalana. La trobada s'han fet coincidint amb els 200 anys del naixement de Sant Antoni Maria Claret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona