Política

Pròxim Orient

Ataquen una base nord-americana a Siria després del bombardeig dels EUA contra milícies proiranianes

Les tropes de la coalició internacional responen disparant contra el punt d’origen dels coets

Es desconeix per ara si l’intercanvi de foc ha deixat víctimes

Una base militar dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha estat atacada aquest dimecres amb míssils a la província de Deir al Zur, a l’est de Síria, hores després que Washington bombardegés posicions de les milícies proiranianes presents en aquesta demarcació administrativa, segons ha informat l’Observatori Sirià de Drets Humans.

D’acord amb aquesta ONG, amb seu al Regne Unit i una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, dos projectils han impactat a última hora d’aquest dimecres als voltants del jaciment de gas de Kóniko, on la coalició internacional liderada pels EUA per lluitar contra Estat Islàmic (EI) hi té una base militar.

Els míssils han estat llançats des d’una àrea controlada per les milícies proiranianes al nord de la província i les tropes internacionals han respost amb foc cap al punt del qual provenien. Per ara es desconeix si alguna de les dues accions ha deixat víctimes.

L’intercanvi es produeix després que aquesta matinada Estats Units ha llançat atacs aeris “de precisió” contra magatzems de les milícies pròximes a Teheran i contra un campament de la Brigada Fatemiyún, integrada principalment per combatents xiïtes d’origen afganès i reclutats en territori iranià.

Segons l’Observatori, els bombardejos nord-americans han provocat sis baixes, si bé Washington ha negat que hi hagués víctimes i ha justificat l’acció com un intent de “protegir” les seves tropes desplegades a Síria dels atacs de les milícies que tenen “el suport de l’Iran”.

El riu Eufrates divideix la província de Deir al Zur en dues parts: una controlada per les tropes lleials al president sirià, Baixar al-Assad, que tenen el suport de l’Iran, i una altra en mans de les forces kurdes de Síria, aliades de Washington en la seva lluita contra el grup terrorista Estat Islàmic (EI).

Estats Units té presència a les zones de la regió controlades pels kurds –com el jaciment de Kóniko- i de tant en tant respon amb bombardejos als atacs amb coets o drons perpetrats per les milícies assentades a l’altre costat del riu com a mesura dissuasiva.