Política

MARC ROBERT I JANÉ

PORTAVEU DE L’OPOSICIÓ AL VENDRELL (SOM POBLE-ERC)

“L’alcalde es preocupa més de la seva imatge que dels problemes del Vendrell”

Neteja ·

Aposta per la municipalització de la recollida d’escombraries i la neteja viària, un contracte que actualment fa una empresa privada i que ha vençut

S’allunya de la proposta d’un gran centre logístic i vol impulsar les energies renovables i el cooperativisme

La seguretat al municipi cal abordar-la des d’un punt de vista no només policial
Som un dels pocs municipis de Catalunya que no tenim un pla de mandat

Marc Robert Jané és el portaveu de l’oposició. Robert critica la gestió de l’alcalde, Kenneth Martínez, els últims quatre anys de legislatura, a qui acusa de no haver complert les seves promeses electorals i de no tenir cap pla per al municipi i improvisar constantment, un fet que, segons ell, no permet resoldre els problemes estructurals del Vendrell.

Quin balanç fa de la legislatura fins ara?
Estem decebuts. Pensàvem que amb un nou govern s’impulsarien les mesures de canvis estructurals que el municipi necessita de fa molts anys per culpa del desgovern del PSC i de Convergència, que són els únics partits que han governat en democràcia. No s’ha complert allò que s’havia promès. A part, hem tingut un alcalde que en l’últim curs ha estat absent perquè es va presentar a unes oposicions. Ha estat una irresponsabilitat per part seva. És un alcalde que es dedica més a la seva imatge i al seu futur professional fora de l’Ajuntament que no pas als problemes reals que tenim aquí, que són molts.
Vostè deia que “no s’ha complert allò que s’havia promès”. Quines promeses no ha fet realitat l’actual equip de govern?
Un exemple molt clar és el contracte de la neteja viària, que va vèncer el 2016. Durant la campanya l’alcalde va prometre que faria un nou contracte i que amb el mateix cost doblaria el servei, però això no s’ha complert. Això ni tan sols s’ha posat a licitació. Nosaltres apostem per la municipalització del servei, gestionant-lo des de l’Ajuntament o alguna de les empreses públiques. Tampoc s’ha avançat amb el nou pla urbanístic. Nosaltres hem ofert col·laboració a l’Ajuntament per fer-ho possible, però el que falta és pensar més enllà del mandat actual i fer-ho a llarg termini.
L’alcalde, però, es mostra satisfet de la seva gestió i explica, parlant d’urbanisme, que està intentant fer una ciutat més sostenible, unint els diferents nuclis de població del municipi amb carrils bici, integrant aquestes zones habitades amb l’entorn natural.
L’error principal és la manca de planificació. Tots aquests projectes els estem descobrint gota a gota i en alguns podríem estar d’acord, com ara la naturalització de l’espai urbà, però caldria haver explicat un pla de mandat en què l’oposició i la ciutadania haguéssim pogut veure el projecte que tenien [els membres de l’equip de govern]. Això no s’ha fet. Potser és un dels pocs municipis de Catalunya que no tenen un pla de mandat escrit.
L’alcalde, per tant, està improvisant?
Sí, aquesta és la sensació que tenim moltes vegades. Es va fent sobre la marxa. Com a mínim caldria explicar bé a la ciutadania què es vol fer. S’arrosseguen moltes inèrcies del passat, no es resolen temes pendents que hi ha sobre la taula de fa anys i que la ciutadania posa de manifest.
Quins són aquests temes pendents?
La seguretat al municipi. Creiem que cal abordar-la no només com un tema policial –tot i que és obvi que hi ha moments molt crítics en què no hi ha cap altre remei–, sinó d’una manera integral, treballant amb la policia d’una forma preventiva i també amb polítiques d’educació i civisme. Al Vendrell teníem un equip d’educadors al carrer que feien una gran tasca, molt discreta però molt efectiva, de detectar mancances dels joves que finalitzaven l’educació obligatòria o, directament, que havien deixat els estudis, i que necessitaven que algú els orientés, i havien establert una gran complicitat amb aquests educadors. Doncs bé, el contracte dels educadors depenia d’una subvenció que es va acabar i aquesta tasca ja no s’ha fet més. Voler abordar els problemes de seguretat sense anar a la base del problema...
L’alcalde ha explicat sovint que la falta d’inversió al municipi és deguda al fort endeutament del consistori, que durant deu anys no li va permetre fer res més que cobrir les necessitats bàsiques. Per què creu que es va produir aquell gran endeutament? Considera que s’haurien de depurar responsabilitats?
És evident que hi ha hagut una mala gestió política que va provocar que el Vendrell fos un dels municipis amb més deute de Catalunya i de tot l’Estat. Els responsables han estat el PSC i Convergència, que són els que han governat. Nosaltres vam demanar accedir a l’auditoria del deute per saber què s’havia fet malament per tal de no repetir-ho en un futur. Quan l’alcalde diu que ara es fan coses perquè abans no es podia és perquè el seu partit havia estat un dels responsables d’aquest deute. A més, el 2023 podia haver finalitzat el pla d’ajustament financer del consistori, però l’equip de govern actual ha decidit allargar-lo fins al 2030, un fet que comportarà un sobrecost en interessos de 130.000 euros i que condicionarà les accions que es vulguin fer. I tot això per aconseguir una mica més de liquiditat en aquesta part final del mandat per fer una mica més d’obra pública i fer més inauguracions.
Els van facilitar l’auditoria del deute?
No, s’hi van negar. Ens van dir que no calia mirar el passat i sí mirar el futur. Nosaltres, de fet, pensem que és molt important saber què va succeir en el passat perquè aquells errors no es tornin a produir en un futur.
D’on prové aquest deute?
Mirant el municipi del Vendrell es veu de seguida. Hi ha barris sencers amb els carrers fets sense habitatges, blocs de pisos a mig construir... Aquí a prop, per exemple, s’havia de fer un casal d’avis i només es va construir l’estructura. L’Ajuntament feia una previsió d’ingressos indefinidament per aquest concepte: taxa d’obres i permisos dels promotors. Quan va arribar la crisi això es va tallar en sec. Els ingressos van caure en picat. Això va ser el detonant. S’hauria de tirar enrere per veure qui va decidir què en aquest assumpte.
Al començament ha esmentat que l’alcalde havia estat absent per unes oposicions els últims mesos. Què creu que havia d’haver fet, dimitir o no presentar-se a les oposicions?
Ell és lliure de fer el que consideri oportú, però nosaltres creiem que un municipi com el Vendrell es mereix un alcalde amb dedicació exclusiva. Jo em vaig trobar en una situació similar. Tenia unes oposicions just quan s’havia de fer la campanya i vaig decidir no presentar-m’hi, i vaig perdre aquella oportunitat. Ell no s’hauria d’haver presentat, ja és un funcionari de carrera i això que ha fet ara crec que era per progressar, podia haver-ho fet més endavant. El que no pot fer és abandonar el vaixell i deixar-lo sense rumb.
Si no ho entenc malament, vostès consideren que l’alcalde prioritza la seva carrera professional a la seva vocació de servei públic?
Això és el que ens ha demostrat aquest últim any. Tothom ho ha vist.
Un dels problemes estructurals al Vendrell és l’atur, que es troba cinc punts percentuals per sobre de la mitjana de Catalunya. Creu que el govern actual està aplicant les mesures necessàries per revertir aquesta situació? Quines són les seves propostes per combatre la desocupació al municipi?
Som el segon municipi per sobre dels 30.000 habitants amb la taxa d’atur més elevada. És un problema que no s’està resolent. S’estan fent molts plans d’ocupació que, de fet, només serveixen per tapar forats. Alguns d’aquests plans són sobre la neteja viària, que, com he dit, és un contracte que va vèncer. S’han d’explorar noves vies d’ocupació. Les nostres propostes se centren sobretot a fomentar el sector de les energies renovables, l’educació, impulsar el cooperativisme... S’ha de canviar de model econòmic, perquè tenim clar que la crisi al municipi arriba perquè tot estava centrat en un únic sector, la construcció.
L’alcalde explica que vol que la comarca i el Vendrell siguin un pol industrial logístic, però que per això cal la col·laboració de la Generalitat, i que aquesta no està fent res. Què en pensa?
Això és una excusa. No vull dir que l’Ajuntament sigui capaç de fer-ho tot sol, però en el tema de l’atur el consistori té molt marge de maniobra i hi ha vies que no s’estan explorant. El PSC fa molts anys que diu que el futur de la comarca és fer un megapolígon logístic de 200 hectàrees que fa 15 anys que està aprovat i que no s’ha fet. Però hem de pensar que cada vegada s’anirà més cap a la relocalització de la indústria i tot aquest anar i venir de productes de l’altra banda del món no tindrà sentit. Apostar per la logística és un error molt gran i va en contra de la crisi energètica que ve. Potser hauríem d’apostar més per altres sectors, com el primari, que de cara a la sobirania alimentària seria molt important.
Un dels casos més polèmics del mandat va ser la sentència del Suprem que ratificava que s’havien fet pagaments de contractes vençuts i contractes menors que s’havien d’haver posat a licitació. Aquell cas fa referència a pagaments fets el 2016. L’actual alcalde era membre de l’equip de govern d’aleshores.
Tenim contractes vençuts que en els dos últims anys i mig sumen més de 20 milions d’euros [el pressupost anual de l’Ajuntament del Vendrell és de 55 milions d’euros]. És a dir, la sentència confirma que existeix una mala praxi. El que s’ha de fer és actualitzar els serveis que es prorroguen, posant-los a licitació de nou o municipalitzant-los, que és la nostra proposta. Cal buscar una solució.
S’estan afavorint determinades empreses prorrogant aquests contractes i no posant-los a licitació de nou?
Volgudament o no, és així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.