unió europea
Brussel·les valora estendre l’excepció ibèrica a la UE, entre altres mesures
El president de França, Emmanuel Macron, s’ha mostrat públicament a favor d’una mesura en aquesta línia
La Comissió Europea valora estendre a tota la UE l’anomenada “excepció ibèrica” adoptada per Espanya i Portugal per a tallar el contagi del gas en el preu de l’electricitat, entre altres possibles iniciatives com ara limitar el preu de les importacions gasístiques, segons consta en un document al qual ha tingut accés Efe.
En el text, transmès a les capitals al llarg de la tarda d’aquest dimecres segons fonts diplomàtiques, l’Executiu comunitari diu estar “preparat per a discutir el desenvolupament d’un marc europeu temporal per a limitar la influència dels preus del gas en la generació d’electricitat”.
“Una opció podria ser limitar el preu del gas en la generació d’electricitat en un nivell que ajudi a reduir els preus elèctrics sense derivar en un major consum de gas. El cost entre el límit i el preu de mercat serà assumit pel sistema elèctric en els estats membres”, plantegen les autoritats comunitàries.
D’aquesta manera, Brussel·les inclou un mecanisme basat en l’excepció ibèrica d’Espanya i Portugal en un document de reflexió per a alimentar el debat energètic entre els Vint-i-set, en el qual aborda les diferents opcions per a limitar d’alguna forma el preu de gas, disparat des de fins i tot abans de la invasió russa a Ucraïna i encara més des del febrer passat.
“Els preus més alts en els mercats mundials del gas a conseqüència de la guerra estan proporcionant rendes significatives i excepcionals per als proveïdors de gas que embenin a preus molt per sobre del seu cost marginal de producció, mentre impacta fortament la nostra economia”, raona l’Executiu comunitari.
Durant els últims dies, París ha reclamat en diverses ocasions una solució d’emergència i temporal inspirat en el mecanisme ibèric i fins i tot el president de França, Emmanuel Macron, s’ha mostrat públicament a favor d’una mesura en aquesta línia.
A més d’ampliar l’excepció ibèrica, el document de la Comissió valora altres alternatives, com fixar “un preu màxim a l’engròs en tots els intercanvis dins de la UE”, que requeriria també “reemplaçar el mercat per un sistema administrat centralment per a l’assignació i el racionament del gas, així com per a finançar la diferència entre el preu màxim fixat i el preu de mercat global”.
Brussel·les també s’inclina per reduir el pes de l’índex gasístic neerlandès TTF Dutch de referència a Europa, per no reflectir adequadament els preus del gas natural liquat (GLN) que arriba a la UE per vaixell, així com reforçar la vigilància sobre el comportament dels mercats.
Brussel·les també planteja la possibilitat de “fixar un preu màxim a les importacions” de gas de Rússia i considerar “il·legal” qualsevol “importació de gas rus el preu del qual superi aquest llindar”.
Finalment, també recull la idea d’establir un preu màxim a totes les importacions de gas a la UE, no sols les russes, com han reclamat per escrit 15 països, entre ells Espanya, però avisa d’uns certs obstacles.
França accepta discutir sobre MidCat però no per realitzar-lo a curt termini
França accepta mantenir les discussions amb Espanya sobre el projecte del Midcat, però insisteix que la pertinència d’aquest gasoducte per Catalunya, que no servirà per afrontar l’actual crisi energètica, ha de determinar-se en funció d’una anàlisi tècnica.
“La discussió i el diàleg no estan trencats, al contrari”, han subratllat aquest dimecres fonts de l’Elisi en relació amb el Midcat, després que el president francès, Emmanuel Macron, digués al començament de mes que no fan falta noves interconnexions gasístiques entre Espanya i França perquè les actuals estan lluny de la saturació.
El projecte del MidCat va quedar aparcat el 2019 perquè els operadors de xarxes dels dos països van concloure que no es justificava, tenint en compte els costos i la rendibilitat que es podria obtenir.
Espanya ha intentat rellançar-lo en els últims mesos, per la crisi energètica desencadenada amb la invasió russa d’Ucraïna i de la necessitat de proveir el mercat europeu amb fonts alternatives i compta amb el suport en particular d’Alemanya i Portugal.