Política

La Generalitat diu que la proposta de CiU queda fora de l'Estatut

El departament d'Economia de la Generalitat, a través del secretari general d'Economia, Martí Carnicer, ha dit que la proposta de CiU sobre finançament autonòmic es col·loca fora de l'Estatut perquè no compleix amb el principi de solidaritat amb la resta de CCAA.

Així ha respost avui Carnicer als màxims dirigents de CiU, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, que han proposat un nou sistema que apliqui "al 100%" l'Estatut.

La proposta de CiU suposaria anualment 5.230 milions d'euros més per a Catalunya, recaptant la totalitat de la nova cistella d'impostos prevista en l'Estatut i sense retallar els gairebé 3.000 milions d'euros que rep actualment a través del Fons de Suficiència, cosa que li permetria no perdre posicions per la seva aportació a la solidaritat.

"Avui amb aquesta proposta CiU es col·loca en la postura extrema que es podrà aconseguir tota la cistella d'impostos sense rebaixar el fons de suficiència", ha lamentat Carnicer.

Per a Carnicer "aquesta proposta està fora de l'Estatut, que en els seus articles 206 i 210 marca que Catalunya contribuirà a la solidaritat" i ha lamentat que "en la proposta de CiU no hi hagi cap contribució".

Una dia abans que els representant de CiU es reuneixin amb la part catalana de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals, la presentació de la proposta convergent i la resposta de Carnicer han evidenciat el lluny que s'està d'unificar una única postura entre els partits catalans per negociar el nou sistema de finançament autonòmic.
El secretari general d'Economia ha titllat la proposta de CiU de "totalment irreal" i ha culpat la primera formació política de l'oposició de "pensar més en els interessos del partit que en els interessos del país".

Carnicer i representants de CiU ja havien mantingut tres reunions exploratòries que han acabat amb una presentació d'ofertes que ara mateix semblen irreconciliables.

"Sempre un increment de la cistella d'impostos ha suposat una reducció del fons de suficiència", ha explicat avui Carnicer que ha recordat que en l'últim acord que va negociar CiU aquest fons va perdre per a Catalunya 3.684 milions d'euros.

"Fer prevaler l'Estatut"
Artur Mas ha recordat que, segons l'Estatut, aquest ''passa per davant'' del que digui una altra llei orgànica, com la del finançament de les CCAA (LOFCA). ''Tenim l'argument poderós de fer prevaler l'Estatut per sobre de qualsevol llei orgànica a nivell estatal'', ha destacat. A més, Mas també ha volgut deixar clar que ''el finançament de Catalunya es concreta i s'acorda de manera bilateral, de tu a tu''.

El president de CiU ha recordat que Catalunya ''sempre ha practicat la solidaritat'' i que vol que ho continuï fent. Ara bé, ha alertat que ''segons com s'utilitzi la solidaritat, deixa de ser solidaritat i es converteix en un abús''. Mas ha reconegut que ''qui més té, més ha de pagar'', però ha advertit que ''el que no pot ser és que el que paga, quan ha pagat, acabi sent més poble que aquell que ha rebut''.

''Liderar'' el procés
El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha remarcat que el finançament es vol modificar ''també pensant en els ciutadans'', a més que en el territori. Duran ha recordat que aquest ''sempre hem liderat des de CiU les millores de finançament de Catalunya''. De fet, ha dit que ''si avui els ingressos de la Generalitat van molt lligats als ingressos de l'activitat econòmica del país és gràcies a l'actitud de CiU i a les negociacions que en el seu dia vam liderar i no sempre amb la comprensió de l'oposició''.

Per Duran, Catalunya ''té un dèficit fiscal inacceptable'', tot recordant que ''xifres oficioses'' el situen entre 7 i el 10%. Duran ha dit ''acceptar com a fet normal que les regions més riques aporten més''. ''Mai hem discutit la solidaritat'', ha afegit, ''però cal revisar el grau de solidaritat a que avui es veu sotmesa Catalunya''.

Mas ha destacat que ''sempre que Catalunya i la Generalitat han tingut més autonomia financera, com més autònoms, millor ha anat'', ja que l'autonomia financera ''interessa molt als països que són capaços d'espavilar-se i crear riquesa de manera progressiva''.

D'altra banda, Mas ha posat a sobre de la taula l'objectiu d'aconseguir la creació d'una agència tributària única a Catalunya, tot i que això s'haurà de negociar, perquè ''no ho dóna automàticament l'Estatut''. El text estatutari sí determina la creació d'un consorci. Duran i Lleida ha remarcat, en referència a l'Estat, que ''un govern que s'atreveix a dir que no el condiciona una llei en termes generals, és un govern que no mereix respecte democràtic''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona