regne unit
Pressionen Truss perquè dimiteixi després del fracàs del seu pla fiscal
Els conservadors voldrien trobar un candidat de consens entre les seves files
Els laboristes podrien guanyar uns comicis anticipat s per majoria absoluta
La primera ministra britànica, la conservadora Liz Truss, està aquest dilluns sota pressió tant de l’oposició com de bona part dels seus diputats perquè dimiteixi, després d’haver hagut de desmantellar el seu pla fiscal pel caos provocat en els mercats financers.
La dirigent “tory”, que va assumir el càrrec el passat 6 de setembre, s’ha reunit amb els seus ministres i preveu fer-ho aquesta tarda amb el seu grup parlamentari en la Cambra dels Comuns, molts dels membres del qual han posat en qüestió el seu lideratge.
Truss va guanyar les eleccions internes per a succeir a Boris Johnson gràcies al vot de les bases amb la promesa de rebaixar els impostos per a fomentar el creixement, una estratègia que s’ha vist obligada a revertir davant les crítiques rebudes, amb el consegüent cop a la seva autoritat.
El nou ministre d’Economia, Jeremy Hunt, ha anul·lat aquest dilluns la majoria de les retallades fiscals anunciades el 23 de setembre pel seu predecessor, Kwasi Kwarteng, qui va ser destituït divendres passat per la cap del govern en un intent de salvar el seu mandat.
Els diputats del Partit Conservador estan ara dividits sobre si mantenir el seu suport a Truss amb l’eventual objectiu d’evitar unes eleccions anticipades o forçar la seva sortida per a reemplaçar-la amb un altre candidat amb millors perspectives de cara als comicis previstos en 2024.
Un dels mecanismes per poder forçar la seva retirada és la moció de censura interna, que es convocaria a petició d’almenys un 15% del grup parlamentari –actualment, 54 diputats–. En cas que Truss la perdés, se celebrarien uns comicis primaris per a triar a un substitut, com es va fer després de la dimissió forçada el juliol passat de Johnson.
Els conservadors volen, no obstant això, evitar unes primàries, que allargarien la substitució durant algunes setmanes, per la qual cosa preferirien trobar un candidat de consens que pugui substituir immediatament a l’actual cap de l’Executiu, tant si dimiteix com si es força la seva marxa.
El seu principal problema és precisament trobar a aquesta figura unitària, en un moment de grans divisions internes provocades pel Brexit i empitjorades durant el mandat de Johnson.
Més de 630.000 britànics han signat una petició per internet perquè es convoquin uns comicis anticipats, igual que el Partit Laborista de Keir Starmer, el qual, segons les enquestes, guanyaria per majoria absoluta.