Alemanya fa cessar el seu cap de ciberseguretat pels vincles russos
El Ministeri de l’Interior destitueix Arne Schönbohm per suposades vinculacions amb els serveis secrets de Rússia
El govern alemany va destituir ahir el responsable de l’agència federal de ciberseguretat (BSI, per les seves sigles en alemany), Arne Schönbohm, pels seus vincles amb els serveis secrets de Rússia. Schoennbohm, en el càrrec des del 2016, va ser rellevat de les seves funcions amb efecte immediat ahir per la ministra de l’Interior alemanya, Nancy Faeser, després que un programa de la cadena publica alemanya ZDF detallés a principi de mes la seva relació amb la polèmica associació Consell de Ciberseguretat d’Alemanya, amb vincles amb l’espionatge rus.
El cas no és nou, però ha agafat una altra dimensió arran de l’alarma generada pels successius sabotatges a infraestructures energètiques com els gasoductes Nord Stream 1 i 2, així com l’atac contra la xarxa ferroviària alemanya de fa deu dies. Schönbohm, fill de qui va ser ministre de l’Interior de Brandenburg, el cristianodemòcrata Jörg Schönbohm, va cofundar i presidir el Consell de Ciberseguretat d’Alemanya fins al 2016. Actualment, l’associació, de nom gairebé idèntic al del Consell Nacional de Ciberseguretat Federal, és dirigida per Hans-Wilhelm Dünn, amb vincles amb Rússia i procedent també de la CDU de Brandenburg.
En el controvertit Consell de Ciberseguretat hi estava integrada una empresa anomenada Protelion, de la qual va formar part fins al mes de març una filial de la firma de ciberseguretat russa Infotec. Aquesta empresa havia estat fundada per un antic membre del KGB, condecorat per la seva feina en els seus temps d’espia pel president rus, Vladímir Putin, segons la televisió alemanya ARD.
Els vincles entre totes dues empreses, l’alemanya i la russa, havien sortit ja a la llum en una investigació periodística del 2019. El cas va esquitxar la credibilitat de Schönbohm, però l’aleshores govern de la cancellera Angela Merkel el va mantenir en el càrrec. Ara, el govern del canceller Olaf Scholz considera que les sospites han malmès de manera “permanent” la “necessària confiança” que ha d’existir en el principal responsable de l’agència, al qual se li pressuposa “neutralitat i imparcialitat” en el desenvolupament de la seva feina.