Política

Estat espanyol

Sánchez i González acusen el PP d’incomplir la llei amb el bloqueig al CGPJ

L’expresident del govern espanyol recorda als populars que poden canviar la llei però abans l’han de complir

L’exlíder del PSOE lamenta l’absència d’Alfonso Guerra a l’acte de commemoració de la victòria electoral de 1982

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’expresident Felipe González han celebrat aquest dissabte el 40è aniversari de la victòria electoral del PSOE el 1982 en un acte a Sevilla, en el qual tots dos han carregat contra el PP i l’han acusat d’incomplir la llei amb el seu bloqueig a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

L’actual secretari general del PSOE ha qualificat els populars d’“extremistes” després que aquesta setmana decidissin aturar de nou les negociacions per triar els nous vocals del CGPJ pel seu desacord amb la intenció del PSOE de reformar el delicte de sedició i rebaixar-ne les penes. “La Constitució Espanyola s’ha de complir de pe a pa, del primer a l’últim dels seus articles, tots els dies de l’any, s’estigui al govern o a l’oposició”, ha dit Sánchez. El líder socialista ha afegit que no complir la llei suposa “la derrota de la moderació i el triomf de l’extremisme, perquè deteriora la nostra democràcia i la convivència”.

Felipe González també s’ha mostrat crític amb l’actitud del PP en la renovació del CGPJ. L’expresident espanyol ha recordat als populars que si no estan d’acord amb la llei la poden canviar, però abans l’han d’acatar. “Primer compleixes la llei i després proposes que es canviï, però no primer me la salto o la condiciono a no sé quina altra cosa. Això no serveix per estabilitzar la democràcia ni millorar la convivència”, ha advertit.

Aquest multitudinari acte, al qual finalment no han assistit l’ex-vicepresident Alfonso Guerra ni bona part dels barons socialistes, amb excepcions com Guillermo Fernández Vara i Juan Espadas, ha estat carregat de nostàlgia en recordar les fites dels governs de González.

Però també hi ha hagut espai per a l’actualitat política en els discursos, amb crítiques al PP després de suspendre les negociacions amb el PSOE per renovar el CGPJ amb l’argument que Sánchez manté la intenció de reformar el delicte de sedició.

En la commemoració de la victòria socialista de 1982 Sánchez i González han mostrat una imatge de sintonia malgrat les seves diferències. Sánchez ha expressat en reiterades ocasions la seva “profunda gratitud” a González per “modernitzar Espanya” i “lluitar contra la desigualtat” amb mesures com les pensions no contributives, la universalització de la sanitat pública i l’extensió de les beques educatives.

Sánchez per reivindicar les mesures posades en marxa per l’actual executiu, com l’ingrés mínim vital o la llei d’eutanàsia. “Avui fem front a desafiaments d’un present incert, mirant enrere per allò que més val la pena, per buscar inspiració, per aprendre de l’experiència, i busquem inspiració en els teus governs, Felip, ho fem”, ha assegurat a l’expresident.

També ha aprofitat per criticar “els que agitaven fins fa molt poc la bandera de la reducció dràstica d’impostos”, en al·lusió al PP, i “avui se l’embeinen i canvien de cartell i de tema”.

González ha reconegut que té “algunes discrepàncies” amb el desenvolupament de l’Estat autonòmic, ja que creu que “descentralitzar políticament Espanya li ha vingut molt bé al seu desenvolupament, però centrifugar el poder per enfrontar-lo uns als altres no li ve tan bé”.

I li ha dit expressament a la vicesecretària general del PSOE i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, asseguda a primera fila, que el sistema de fiscalitat necessita “un repàs de dalt a baix”. Segons ell, “la redistribució de l’ingrés encara és injusta i genera desigualtat”, i això encara és una tasca pendent. A parer seu, en èpoques de crisi cal “demanar més als qui mes poder econòmic tenen”.

“Si no, no ens entendrem mai”, ha apuntat. L’expresident ha avisat que la inflació és “el pitjor dels impostos possibles”, per la qual cosa ha instat a fer “tot el possible per a superar això”.

En la seva intervenció, González ha confessat que la nit de la seva primera victòria electoral, el 28 d’octubre de 1982, tothom estava il·lusionat però ell estava “acollonit”, ja que hi havia hagut un intent de cop d’Estat un dia abans. Fent un salt endavant en el temps, ha defensat que “la prioritat número u” del govern ha de continuar essent la “convivència” entre espanyols.

L’ex-secretari general del PSOE ha lamentat l’absència d’Alfonso Guerra en l’acte. “Busco i lamento no aconseguir-ho aquest personatge singular que aixecava la meva mà a la finestra del [Hotel] Palace, que era Alfonso Guerra. I jo el vull tenir en aquesta mà”, ha dit.

Guerra, que va ser vicepresident del govern de González, es va queixar aquesta setmana que no havia estat convidat a l’acte commemoratiu. Ferraz ho va rectificar però finalment l’ex-vicepresident no ha fet acte de presència al Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla, al qual tampoc s’hi han presentat molts barons socialistes, amb excepcions com Guillermo Fernández Vara i Juan Espadas.

Entre els 4.000 assistents a l’acte sí que s’hi han vist molts dels ministres socialistes de l’actual govern de coalició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.