Lula guanya Bolsonaro per la mínima i torna a la presidència
El líder de l’esquerra llatinoamericana aconsegueix el seu tercer mandat en la segona volta presidencial amb una victòria molt estreta
El vencedor haurà de fer front a una pobresa creixent i a la polarització política del país
Luiz Inácio Lula da Silva serà, per tercer cop en la seva llarga carrera política, president del Brasil. El líder de l’esquerra a Amèrica ha guanyat la segona volta electoral contra l’actual president, el líder ultradretà Jair Bolsonaro. El recompte provisional de vots atorgava a Lula el 50,80% dels suports, 1,6 punts més que Bolsonaro, amb el 95’45% dels vots escrutats. El Brasil inicia ara una nova era, que anirà contra direcció dels últims quatre anys, marcats per un president que va posar el govern en mans de les forces armades, va elevar el to contra les minories i va negar els efectes de la pandèmia. Lula té ara un desafiament titànic: satisfer les demandes dels milions de brasilers pobres que l’han votat amb la mirada posada en el passat, quan la bonança econòmica dels seus governs anteriors va convertir el Brasil en una potència regional i el president, en un líder global. Haurà de desactivar també la polarització política, l’herència més verinosa de Bolsonaro.
Lula havia quedat en la primera volta del 2 d’octubre molt a prop del triomf, a menys de dos punts de la majoria absoluta. La campanya, no obstant això, se li va posar difícil. Bolsonaro va retallar distàncies fins a situar-se en un empat tècnic, mentre radicalitzava el seu discurs amb atacs cada cop més durs a Lula. Va arribar a acusar-lo d’haver signat un pacte amb el diable per vèncer-lo a ell, un president que governa “en nom de Déu”.
La jornada va ser tranquil·la, malgrat la polarització política que llastra la qualitat de la democràcia brasilera. Bolsonaro va ser el primer a votar, minuts després de les vuit del matí, horari d’obertura dels col·legis. Va proclamar que confia en una victòria, però va anar amb molt de compte i va moderar el discurs incendiari que és tan habitual en ell. Fins i tot la nit prèvia a les eleccions va anunciar una “important novetat” a les xarxes socials. Es va témer alguna denúncia explosiva contra el seu rival, però va resultar ser una llarga llista de promeses de campanya, com la reducció de l’edat d’inimputabilitat per a menors delinqüents i alguns beneficis per a la policia. Bolsonaro va intentar fins a l’últim minut atreure el vot de centre.
Lula va votar a mig matí, vestit de blanc, en una escola de São Bernardo do Campo, la perifèria industrial de São Paulo, que als anys vuitanta el va veure néixer com a sindicalista. “Avui el Brasil vota pel Brasil que desitja”, va dir. Als 77 anys –els va fer dijous–, sap que no buscarà un altre mandat. Aquesta serà la seva última oportunitat per redimir-se després d’haver passat més de 500 dies empresonat per corrupció.
LES XIFRES
Denúncies al Tribunal Electoral
Durant bona part de la jornada electoral, el Partit dels Treballadors (PT) de Luiz Inácio Lula da Silva va denunciar que la policia de carreteres, que respon a Jair Bolsonaro, va tallar vies per obstaculitzar la mobilització d’electors de la seva agrupació. Els talls es van produir sobretot als estats del nord-est, on el vot a Lula és majoritari. La denúncia es va intensificar durant la tarda, fins que es va activar la intervenció del Tribunal Superior Electoral, que va convocar el cap de la policia perquè donés explicacions. Quan a les xarxes ja parlaven d’un gran frau electoral, el president del TSE, el jutge Alexandre de Moraes, va dir que els talls no havien impedit que la ciutadania acudís a les urnes. El responsable de l’organisme electoral va descartar, a més, estendre l’horari d’obertura dels col·legis electorals més enllà de les cinc de la tarda com demanava el Partit dels Treballadors per recuperar el temps perdut pels votants. “El director de la policia ha vingut a explicar aquesta qüestió i documentarà tot això.” Segons De Moraes, el responsable policial va assegurar que cap operació va durar més de quinze minuts.