Política

Sánchez obvia el xantatge del PP per la sedició i vol Puigdemont als tribunals

La portaveu parla de Feijóo com “aquest senyor” amb qui “no es pot fer ni un parxís”

El PP vol que Sánchez comparegui al Congrés per l’oferta a l’exiliat

Anomenar algú pel nom és reconèixer-li la identitat, però la política sovint no ho fa. “Aquest senyor...”, va dir ahir la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, en dues ocasions quan al·ludia a Alberto Núñez Feijóo i a Carles Puigdemont. Si bé el PP manté el torcebraç i insta Pedro Sánchez a posar per escrit la renúncia a rebaixar la pena del delicte de sedició al Codi Penal –l’esglaó de la desjudicialització afermat a la taula de diàleg del 27 de juliol– si vol renovar el poder judicial, el govern espanyol obvia el xantatge i denuncia que Feijóo viu “en rebel·lia constitucional”, però no es tanca a satisfer ERC –necessita el sí al pressupost estatal el 24 de novembre al Congrés– i promet renovar el poder judicial sense dir com.

“Ha de venir a Espanya”

La transacció inicial era pagar el vot a favor dels pressupostos amb la moneda de rebaixar la sedició, però en la relació interessada del PSOE i ERC el PP hi ha vist una escletxa per justificar el seu vet a la renovació del poder judicial després de 1.428 dies caducat. “Aquest senyor... Ja no m’atreveixo a anomenar Feijóo líder del PP. Aquests dies de pont segur que moltes famílies juguen al parxís. Feijóo ha demostrat que amb ell no es pot fer ni un parxís”, va dir la ministra portaveu. Per Rodríguez, invocar ara la sedició és “l’enèsima excusa” del PP, al qual retreu donar credibilitat a Puigdemont quan l’exiliat aireja una oferta de La Moncloa. “És una vergonya que utilitzin aquest senyor com argument d’autoritat en lloc d’estar al costat del govern i del compliment de la Constitució”, va reblar. “Puigdemont ha de venir a Espanya a retre comptes a la justícia”, hi afegia per desmentir que el canvi penal es faci al gust d’exiliats com ara el 130è president català o la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Mocions a tot Espanya

El PP va registrar ahir al Congrés la sol·licitud de compareixença del president Sánchez perquè doni explicacions “sobre els acords proposats al fugitiu Carles Puigdemont per evitar la seva situació judicial”, i també la dels ministres Félix Bolaños (Presidència) i Pilar Llop (Justícia) per esclarir l’abast de la reforma de la sedició. Després que el popular Esteban González Pons hagi revelat que Bolaños li deia “en públic i en privat” que la reforma de la sedició era “una no notícia”, el PP registrarà mocions en ajuntaments i parlaments autonòmics de tot Espanya per forçar el PSOE d’arreu a retratar-se sobre la rebaixa dels anys de presó.

El ciutadà pot tenir la temptació de mirar el xoc com una disputa aliena, però de la resolució del laberint en depèn la sort que tinguin al Tribunal Constitucional lleis emblemàtiques com ara la de l’eutanàsia i la de l’avortament. El TC, presidit per Pedro González-Trevijano, practica una treva interna i no sentencia lleis de pes ara que hi regna el bloc conservador –elegit el 2012 gràcies a la majoria absoluta de Mariano Rajoy– per no donar una imatge encara més obscena de ser un tribunal al servei del PP fins a l’últim segon.

Crítiques d’Asens i Nadal

A Unides Podem, Jaume Asens era molt crític amb Puigdemont pel seu criteri “estrany” de dir no a una reforma. “Mantenir aquest delicte és una amenaça i tots els demòcrates hauríem de voler tenir un Codi Penal més democràtic que estigui a l’altura dels estàndards europeus. Si al president Puigdemont no li agrada que es desactivi, és el seu problema”, deia a la Ser. A Ràdio 4, el conseller Joaquim Nadal sostenia que Puigdemont “no aporta res de nou” amb la carta i que no pot continuar “apel·lant a una legitimitat presidencial” des de l’exili. “És un episodi de fa cinc anys”, va relativitzar Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.