Política

Un dels islamistes detinguts diu que la policia els va confiscar boletes per fer rosaris en lloc de metralla

Les boletes confiscades per la Guàrdia Civil als islamistes detinguts a Barcelona i exhibides per la policia com a metralla per multiplicar l'efecte destructiu de les bombes són, en realitat, grans per muntar rosaris per resar. És el que ha assegurat al seu advocat un dels pakistanesos arrestats, un cop ha quedat en llibertat provisional. Segons el lletrat, Sebastià Salellas, s'ha vulnerat el dret a la presumpció d'innocència dels catorze homes detinguts dissabte passat al Raval. "Tant jo com la comunitat pakistanesa aplaudim que la policia faci les investigacions que calgui i que tregui de la circulació persones que pretenen cometre atemptats, però s'ha de fer respectant les garanties constitucionals i no fent especulacions", argumenta.

Tot i que el sumari encara està sota secret i que l'advocat no ha pogut consultar-lo, se sap part del que va passar la nit de les detencions pel relat que n'ha fet a Salellas un dels dos arrestats que han quedat en llibertat provisional amb càrrecs. Segons aquesta versió, la policia va entrar a la mesquita on dormien alguns dels implicats i van posar-los caputxes perquè no veiessin què feien els agents. Un cop traslladats a la comissaria i a l'Audiència Nacional, els detinguts van trobar a faltar un noi que feia poc que coneixien, ja que havia arribat a Barcelona tres o quatre dies abans: hi era quan van entrar els agents i després no l'han vist més, tot i que sí que van confiscar la motxilla que duia, on hi havia part del material mostrat com a sospitós: piles, quatre rellotges, cable elèctric i les boletes. No està clar on eren els vint grams de nitrocel·lulosa, un material que pot servir per fabricar explosius, segons la policia. Els homes arrestats es pregunten ara si el jove misteriós és el confident, el testimoni protegit que els acusa.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès aquest divendres que el confident és l'únic que manté que l'atemptat suposadament en preparació s'havia de cometre el cap de setmana passat, hores després de les detencions. "No en tenim més proves que fos imminent perquè no hem trobat explosius que ho provin, però li donem credibilitat a aquest testimoni", ha matisat el ministre.

El jutge Ismael Moreno manté, en les interlocutòries que ordenen l'empresonament de deu dels detinguts, que un dels implicats va ser vist llençant en un contenidor proper a casa seva una bossa que suposadament contenia peròxid d'acetona, una substància anomenada mare de Satanàs o explosiu dels pobres, que va ser utilitzada en els atemptats del 7-J a Londres. Tanmateix, aquesta substància no ha estat localitzada per la policia. La investigació continua i la policia busca cent quilos d'explosius i tres suïcides potencials que haurien fugit i que s'afegirien els tres identificats pel jutge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.