Política

LLUÏSA MORET I SABIDÓ

ALCALDESSA DE SANT BOI DE LLOBREGAT (PSC)

“La preservació de l’entorn natural i el creixement agrari s’han d’equilibrar”

Admet que el conflicte encara no està resolt i preveu la incorporació de nous autobusos a finals d’any

“És estratègic perquè reforça la formació universitària vinculada a l’àmbit sociosanitari, que genera més de 7.000 llocs de treball”

Les institucions psiquiàtriques eren un estigma, però ho hem capgirat i ara són un actiu urbà
El trasllat de la caserna militar ens ajudarà a guanyar un centre urbà molt important
Els ciutadans s’acaben adonant que els missatges populistes no canvien la seva vida

Psicòloga de formació i amb estudis complementaris en investigació social i polítiques de gènere, Lluïsa Moret (Barbastre, 1965) governa Sant Boi des del maig del 2014 i també és responsable de l’organització i l’acció electoral del PSC.

De quina manera definiria aquesta segona legislatura?
Marcada per la covid, a la qual hem hagut d’adaptar tot el pla i l’estratègia aprovada a finals del 2019 amb un procés de participació ampli. Ens hem dedicat a contrarestar els impactes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia sense centrar-nos en una lògica reactiva sinó apostant per reimpulsar l’activitat econòmica i social des de la sostenibilitat; en destacaria l’elaboració del pacte de ciutat amb el consens ciutadà i polític i el treball diari amb el teixit social.
Si hagués de fer autocrítica, esmentaria alguns punts febles?
Sempre n’hi ha, però allò que hem posat damunt la taula és la recerca de consensos, treballar amb tothom. La situació de la pandèmia supera els governs i, per tant, des de la lleialtat local necessitem la relació amb l’Estat, la Generalitat o la Diputació, amb els quals hem buscat tots els recursos possibles per a la ciutat; en general, tots els agents i partits polítics del consistori han estat a l’altura.
Veu factible revalidar la majoria absoluta i amb quins arguments polítics intentarà repetir victòria per tercera vegada?
Nosaltres el que farem és treballar per mantenir i ampliar la confiança dels veïns i veïnes. Si després es tradueix en majoria àmplia o absoluta serà una bona notícia, però l’objectiu és estar al servei de la ciutadania i afrontant els reptes que tenim.
Quins són?
Reptes que en alguns casos no depenen directament de la nostra realitat local; en primer lloc, millorar la mobilitat i tot el que signifiquen les oportunitats de transport públic, que no solament són locals sinó també del territori Delta, atès que és una reivindicació històrica dels ajuntaments de Gavà, Viladecans, Castelldefels... Ara estem molt esperançats davant les notícies fermes del ministeri per l’aprovació del procés de licitació de les obres de la futura variant que han d’enllaçar el cinturó litoral amb la C-32. Això resoldrà un problema històric de col·lapses. També hi ha el trasllat de la caserna militar, ja que ens ajudarà a guanyar un centre urbà molt important, unes 20 hectàrees que ens permetran dissenyar un centre urbà amb tots els indicadors vinculats a la sostenibilitat i a la lògica dels centres urbans moderns amb mirada metropolitana. N’hi ha més: aconseguir una autosuficiència energètica, i per això hem fet una aposta clara per les renovables i estem treballant en la generació de catorze àrees d’autoconsum energètic basades en la implantació de bioenergia i fotovoltaica, a banda de preservar el nostre entorn natural; en aquest sentit, cal trobar l’equilibri entre el desenvolupament d’una activitat econòmica important com ara l’agricultura i el treball digne en el sector de la logística i la salut mental.
Si bé en el passat el municipi s’associava de manera despectiva al manicomi, fa una dècada s’hi va promoure el primer clúster de salut mental de Catalunya i la Taula de Salut Mental ha fet una guia de serveis que recull tota l’oferta pública existent per promoure el benestar emocional. D’un tòpic negatiu a ser referent català en aquest àmbit. S’ha de reivindicar més aquest avenç?
És important, perquè hem passat de ser el poble dels bojos a ser la ciutat de la salut mental; en algun moment el fet de tenir dues grans institucions psiquiàtriques s’havia convertit en un estigma, però ho hem capgirat i ho hem convertit en un actiu de ciutat. Aquestes dues institucions inclouen hospitals i oferta sanitària de primer nivell, formació i capacitació universitària i, sobretot, es va concretar en l’únic clúster de salut mental que hi ha al món, format ja per 70 persones i que ha rebut molts recursos dels Next Generation per desenvolupar projectes innovadors vinculats no solament a l’atenció sanitària de persones amb alguna patologia mental sinó també a la prevenció. També treballen amb les empreses perquè la salut mental és una de les causes principals de l’absentisme laboral.
Aquest darrer mandat ha estat marcat pel conflicte del transport públic al Baix Llobregat, amb el canvi d’operador i els dubtes en la qualitat del servei...
Malauradament, encara no s’ha resolt, perquè tot i que es va resoldre el tema més legal i es va concretar l’adjudicació a l’empresa Monbus, que havia acumulat mesos d’incertesa i malestar, continuem preocupats i exigim a l’empresa i a l’Àrea Metropolitana nous recursos. Estem pendents d’incorporar nous vehicles a la flota a finals d’any i principis del 2023. El que volem és millorar el servei i la qualitat del transport públic, però també que es resolgui el conflicte laboral i la situació dels treballadors i treballadores, molts dels quals són ciutadans de Sant Boi.
També ha estat molt rellevant la potenciació del parc agrari juntament amb Gavà i Viladecans. Quines són les assignatures pendents en aquest tema?
Sabem que les nostres àrees de pagesia s’han convertit en un sector actiu i basat en la producció d’alimentació de quilòmetre zero i de proximitat que dona vitalitat al parc agrari, de fet som el municipi que hi aporta més hectàrees; la nostra relació amb la cooperativa agrària és molt important i és una de les coses que més volem treballar per generar millors condicions i oportunitats en aquest àmbit econòmic. Fa poc ens vam reunir amb la consellera Jordà perquè tenim clar que s’ha de fer compatible la preservació de l’entorn natural –ara hi ha el debat dels ceps damunt la taula– amb el desenvolupament econòmic i la consolidació del sector agrari.
Entén les crítiques de l’entitat Ecologistes en Acció?
Creiem que s’han de compartir diferents mirades sobre el territori; quan només n’hi ha una, hi ha discrepàncies però hem de compartir-les totes i crear uns entorns i unes posicions de consens. Cal empatia respecte a les posicions dels altres.
El Sant Boi Circular ha fet avançar l’objectiu d’una ciutat sense residus i la conscienciació cap a la reutilització?
La gestió dels residus és un compromís inqüestionable, no només perquè hem de tractar de reduir-los al màxim, sinó perquè cal la sensibilització dels ciutadans i ciutadanes envers el fet que és imprescindible per millorar la qualitat de vida, a banda de la lluita contra el canvi climàtic. Al Sant Boi Circular continuarem avançant en aquesta estratègia, adreçada a disminuir la generació de residus i a tenir un sistema de recollida i reutilització.
Després de nou mesos en marxa, quins beneficis ha generat als ciutadans l’Oficina Municipal d’energia sostenible?
N’estem molt contents, perquè ha tingut una bona rebuda per part dels ciutadans, que ens hi han adreçat més de 200 consultes. Hi ha un equip tècnic que atén les persones, tant particulars com comerços o empreses que volen apostar per instal·lar sistemes vinculats a les energies renovables i, per tant, millorar la seva suficiència energètica, però també atenem els veïns en situacions econòmiques difícils o que estan en situació de pobresa energètica, per veure de quina manera es poden millorar les seves condicions i habitatges.
I com els podeu ajudar?
Fem auditories gratuïtes als domicilis per veure’n les condicions i els hàbits que poden ajudar a rebaixar la despesa i, si cal fer alguna inversió, fem una bateria d’ajuts econòmics; de fet, hi ha una branca dins del projecte europeu EduCity sobre estratègies de desenvolupament urbà sostenible per potenciar les condicions energètiques de Camps Blancs; hi haurà una estratègia pactada amb les comunitats de veïns per garantir que les condicions d’edificació millorin des de la lògica de la sostenibilitat energètica.
Té motius per pensar que la ciutadania respondrà al pressupost participatiu 2023 igual que ho va fer el 2019?
Creiem que sí. La nostra ciutat té una trajectòria històrica d’experiències vinculades a la participació des del teixit social i associatiu i volem que la gent participi directament en la definició de projecte i polítiques que impacten en les seves vides. Esperem les propostes dels veïns i veïnes i el que ens està arribant fins ara és positiu.
Fins a quin punt és important el nou campus docent de Sant Joan de Déu?
Per a la ciutat és estratègic, perquè suposa reforçar d’una manera molt important la formació universitària, amb un grau directament vinculat als sectors econòmics més importants com ara la salut, perquè de fet el sector sociosanitari genera més de 7.000 llocs de treball a Sant Boi. Fa poc el vam anar a visitar i té unes condicions magnífiques.
Recentment es va celebrar el ‘Barrejant’; la salut de les entitats de solidaritat, drets humans i pau de Sant Boi és bona? S’hi va arribar a conclusions sobre accions a fer?
La gent estava molt contenta de retrobar-se i recuperar espais presencials. Aquestes entitats no solament tenen un component de cooperació directa al territori sinó també de sensibilització i compromís amb els ciutadans i ciutadanes. Vam copsar les ganes del teixit associatiu de recuperar la normalitat, tot i que també està preocupat per la situació geopolítica i perquè revifin situacions de pobresa vinculades a la crisi energètica i als conflictes bèl·lics, sobretot pel que fa a l’empitjorament dels drets humans. Mantindrem el compromís pressupostari en aquests àmbits i fa poc vam aprovar el nou pla estratègic vinculat a la cooperació, solidaritat i pau, que respon a la lògica de ciutat refugi.
L’efecte dels germans Gasol i de tenir un potent equip de rugbi com a ambaixadors són pols d’atracció?
El fet de tenir figures de dimensió internacional com els germans Gasol o un club centenari referent projecten la ciutat, formen part de la seva identitat i autoestima. Sempre han mostrat santboianisme i han mantingut el vincle amb la ciutat.
Com qualificaria la convivència i la gestió amb els comuns?
Molt bona, som un equip de govern consolidat, perquè acumulem una llarga trajectòria històrica de treball conjunt; estem contents de l’acord i ens agradaria revalidar-lo.
La preocupa la possible entrada de Vox al consistori? Amb els resultats que van obtenir en les eleccions catalanes del 2021, tindrien representació local...
Sempre és preocupant, no tan sols que entrin, sinó les seves posicions, que no beneficien ningú, però tenim experiència amb els tres regidors que va tenir Plataforma per Catalunya entre el 2011 i el 2015. Els ciutadans s’acaben adonant que els missatges populistes no serveixen per canviar la seva vida quotidiana ni per millorar la gestió de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia