Política

otan

Erdogan no preveu ratificar l’ampliació de l’OTAN abans de les eleccions de juny

El president turc pressiona els nous candidats perquè extradeixin refugiats d’origen kurd a qui Ankara considera terroristes

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha donat a entendre aquest dimarts que la ratificació de l’ingrés de Suècia i Finlàndia a l’OTAN hauria de ser abordada en el Parlament turc després de les eleccions generals de juny, és a dir, no abans de juliol de 2023.

“Hi ha temps fins a juliol (per a decidir sobre l’ingrés) i tenim unes eleccions al juny; nosaltres hem d’estar molt tranquils abans d’aquestes eleccions”, ha dit Erdogan en una roda de premsa a Ankara, després d’entrevistar-se amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson.

“Veiem als terroristes amb les seves banderes marxar pel carrer a Suècia i Finlàndia. El nostre poble ens pregunta si no veiem això. Nosaltres fem política. Tenim eleccions en set mesos i hem de mostrar la nostra postura al poble. Els nostres amics ho entendran”, ha explicat el mandatari turc.

Erdogan es referia principalment a la guerrilla kurda de Turquia, el proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), però també a les milícies kurdosirias Unitats de Protecció Popular (YPG), aliades dels EUA en la lluita contra l’Estat Islàmic (EI) a Síria, però que Ankara considera una branca del PKK.

A més, Erdogan ha inclòs entre els supòsits “terroristes” que alberga Suècia al periodista Bülent Keles, antic director del diari turc Today’s Zaman, en crida i cerca per la justícia turca per una suposada implicació en el fallit cop d’estat de 2016, que Ankara atribueix als seguidors del predicador islamista Fethullah Gülen.

“Extradir a aquest terrorista és molt important per a nosaltres. Volem que ho extradeixin”, ha dit Erdogan, després de precisar que Suècia ha extradit a quatre acusats, però que el número total no era tan rellevant com “l’actitud”.

Kristersson, per part seva, va prometre que Suècia “implementarà plenament” l’acord trilateral signat al juny a Madrid amb Finlàndia i Turquia, i que intensificarà la lluita contra el terrorisme.

El cap del govern suec va incloure expressament en aquest grup al PKK, del qual va recordar que està classificat com a terrorista per les lleis sueques.

“L’OTAN identifica el terrorisme com una de les amenaces principals contra la nostra seguretat comuna, i Suècia està d’acord. Un dels membres de l’OTAN més afectats és Turquia”, va admetre el primer ministre suec.

“Vull garantir a tots els turcs: Suècia complirà amb totes les seves obligacions tant abans de l’ingrés (a l’OTAN), i com a futur aliat. Aplicarem el memoràndum trilateral plenament”, ha promès el mandatari suec, que va assumir el seu càrrec fa tres setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.