Política

ALFONS PUCHE AMIGUES

CAP DE L’OPOSICIÓ A ESPARREGUERA (ERC)

“Hem de canviar el model i ser capdavanters en esports, natura i cultura”

“Hem d’imaginar-nos Esparreguera fent coses pròpies i deixar de mirar sempre cap a Martorell”

“Hem de fer un canvi i aconseguir que la població dels barris perifèrics interaccioni amb el centre vila i, de passada, això reforçarà el comerç local”

Volem ser al govern municipal perquè si no hi ets no pots impulsar les teves polítiques
A ERC som municipalistes per definició. És des dels ajuntaments que es fan les polítiques

Alfons Puche va arri­bar a Espar­re­guera fa gai­rebé 30 anys. Es va invo­lu­crar en la vida social del muni­cipi a través de les enti­tats espor­ti­ves. Va ser cap de llista d’ERC per pri­mera vegada a les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2019, després de molts anys de militància. Lamenta que el govern d’Espar­re­guera uti­litza “la seva majo­ria com un corró”, sense tenir en compte el que pen­sen o pro­po­sen la resta de par­tits que tenen repre­sen­tació al con­sis­tori.

Com defi­ni­ria l’acció de govern a Espar­re­guera?
De política en fan poca. Fan gestió. Els regi­dors d’àrea no fan de regi­dors, fan de gerents d’àrea. L’alcalde no fa d’alcalde, fa de gerent muni­ci­pal. I deri­vat d’això, els ser­veis d’Espar­re­guera no fun­ci­o­nen bé perquè els que estan inten­tant fer de tècnics no ho són i, men­tre inten­ten fer de tècnics entor­pint la tasca dels admi­nis­tra­tius, la part admi­nis­tra­tiva no fun­ci­ona efi­ci­ent­ment. Però el més trist de tot és que, men­tre inten­ten fer aquesta funció, no fan de polítics. Per tant, no impul­sen Espar­re­guera cap enlloc. Espar­re­guera és l’únic muni­cipi de tota la comarca que no té un model defi­nit. No sabem què volem ser quan siguem grans.
Però gua­nyen les elec­ci­ons?
Perquè, sociològica­ment, i històrica­ment, deri­vat de les con­di­ci­ons labo­rals de la Seat, Flex o Pas­tas Gallo, hi ha un per­fil sociològic molt simi­lar al de Cor­nellà. Hi ha un vot soci­a­lista molt fidel i molt con­so­li­dat, i nosal­tres ara tre­ba­llem perquè això deixi de pas­sar, però és difícil.
Quin és el model que ERC pro­posa per a Espar­re­guera?
Hem de par­lar de mol­tes coses perquè aquí tenim temes de pro­moció econòmica, la capa­ci­tat per acon­se­guir l’arre­la­ment de la gent jove, i deci­dir si volem ser una vila viva o un espai resi­den­cial per a avis. Hem de rete­nir talent i man­te­nir el sen­ti­ment de per­ti­nença. I, en canvi, a Espar­re­guera som la capi­tal del tri­an­gle de les Ber­mu­des.
Què?
De la mateixa manera que Man­resa és el cen­tre geogràfic de Cata­lu­nya, Espar­re­guera és el cen­tre geogràfic for­mat per Mar­to­rell, Man­resa i Igua­lada. Totes tres són pobla­ci­ons molt més grans que Espar­re­guera, amb polígons indus­tri­als ade­quats a les neces­si­tats indus­tri­als actu­als, moder­nit­zats amb xar­xes de 5G, amb con­ne­xi­ons direc­tes a l’auto­via, però, el que és més impor­tant de tot, amb con­nexió amb trans­port per via fer­roviària, cosa que nosal­tres no tenim. Som morts! Podem aspi­rar a tenir peti­tes acti­vi­tats indus­tri­als, magat­zems, logística, alguna empresa satèl·lit, però no tenim con­nexió a la xarxa fer­roviària. I sabent això hem de veure quina acti­vi­tat econòmica que ens doni iden­ti­tat pròpia ens pot fer refe­rents. A Espar­re­guera tenim esports, natura i cul­tura. I en aquests tres àmbits hem de tre­ba­llar per ser cap­da­van­ters.
I quina és la pro­posta d’ERC?
Hem de tenir les millors ins­tal·laci­ons espor­ti­ves de la zona per atraure com­pe­ti­ci­ons de caràcter naci­o­nal i supra­na­ci­o­nal de cate­go­ries infe­ri­ors; el Camí de San­ti­ago passa per Espar­re­guera. Tenim la zona dels Blaus, tenim Can Roca, que és un mas de titu­la­ri­tat pública que fem ser­vir per a la bri­gada muni­ci­pal..., mirem de cons­truir-hi un alberg. Tenim el Llo­bre­gat. Par­lem amb l’ACA. Ima­gi­nem-nos Espar­re­guera fent coses pròpies i dei­xem de mirar cap a Mar­to­rell. Tenim una tra­dició ter­ris­saire enorme, tenim la Colònia Sedó, tenim la Passió... Podem fer un pol d’acti­vi­tat turística i espor­tiva apro­fi­tant aquest tri­nomi que for­men l’esport, la natura i la cul­tura.
Però diu que hi ha mol­tes man­can­ces en aquests àmbits...
A part de l’esforç d’aque­lles per­so­nes que se sacri­fi­quen davant de les enti­tats, no tenim pràcti­ca­ment res... Jo, per­so­nal­ment, fa anys que demano un pla direc­tor d’esports. Quin retorn té l’admi­nis­tració de les sub­ven­ci­ons que dona a les enti­tats espor­ti­ves? Ho hau­rem de defi­nir d’alguna manera, no? I ens hem de mar­car una ruta perquè els esports ser­vei­xin per a alguna cosa que vin­culi soci­al­ment la població espar­re­gue­rina, gene­rar valors de per­ti­nença, vin­cu­lar l’esport esco­lar amb l’esport fede­rat... De l’esport se’n pot treure molt de suc. Nosal­tres sabem com fer-ho, però de moment no ho podem fer perquè no tenim el suport sufi­ci­ent. Per això, quan em pre­gun­ten qui­nes són les nos­tres aspi­ra­ci­ons, jo dic que sor­tim a gua­nyar l’alcal­dia.
I si no?
Nosal­tres sor­tim a gua­nyar l’alcal­dia. I si això no és pos­si­ble, volem ser una força sufi­ci­ent­ment deter­mi­nant per influir de forma deci­siva en l’acció del govern muni­ci­pal. I per fer això, hau­rem de ser al govern muni­ci­pal. Estem fer­ma­ment deter­mi­nats a ser-hi perquè, en con­tra del que es diu de les cadi­res, si no estàs al govern no pots impul­sar les teves polítiques. En resum, que vull ser alcalde.
No és difícil amb les actu­als polítiques de les admi­nis­tra­ci­ons supra­mu­ni­ci­pals bus­car aquesta sin­gu­la­ri­tat que defen­sen?
Les admi­nis­tra­ci­ons supra­mu­ni­ci­pals, con­sells comar­cals i dipu­ta­ci­ons, són el reflex, en la majo­ria dels casos, de la suma de les alcal­dies dels pobles. I aquest és un dels motius pels quals hem d’estar al govern a Espar­re­guera i a tants muni­ci­pis com sigui pos­si­ble. A ERC som muni­ci­pa­lis­tes per defi­nició. És des dels ajun­ta­ments que es fan les polítiques. En el cas d’Espar­re­guera és impos­si­ble que puguem com­pe­tir pel millor polígon de la costa. Per tant, men­tre reso­lem el tema dels polígons indus­tri­als, els adeqüem i acon­se­guim ser el campió de lliga de la segona divisió de polígons –val més ser cap de lluç que cua d’estruç–, comen­cem a dis­se­nyar una cosa pròpia. Si no tens els objec­tius, mai no et dotaràs de la infra­es­truc­tura, i si no tens la infra­es­truc­tura mai no podràs asso­lir els teus objec­tius. Per tant, això reque­reix deci­si­ons polítiques d’ampli espec­tre, de con­sens, i posar-nos a cami­nar. Fins i tot, ens podríem equi­vo­car d’objec­tiu, però ens hauríem posat en marxa. I si detec­tes que t’has equi­vo­cat, en movi­ment és molt més fàcil can­viar el rumb.
Què n’espe­ren obte­nir, d’un canvi de model que es decanta cap al sec­tor turístic?
Espar­re­guera té una con­fi­gu­ració geogràfica molt par­ti­cu­lar, amb les urba­nit­za­ci­ons sepa­ra­des del cen­tre vila, i això genera poc sen­ti­ment de per­ti­nença. Hem de can­viar el model i acon­se­guir que la població dels bar­ris perifèrics interac­ci­oni amb el cen­tre vila i això reforçarà el comerç local. I el mateix passa amb la segu­re­tat. Tenim un model de segu­re­tat que no és el que cor­res­pon. Tenim 22.000 habi­tants, però en un muni­cipi dis­pers com el nos­tre, amb qua­tre o cinc polígons indus­tri­als sense segu­re­tat pròpia, no n’hi ha prou amb dues patru­lles per torn i hem de bus­car una altra relació amb els Mos­sos d’Esqua­dra.
Hi ha pro­ble­mes de roba­to­ris?
No espe­ci­al­ment... De tant en tant tenim alguna onada de roba­to­ris, però no tenim un gran pro­blema de segu­re­tat ciu­ta­dana. Però ho hem de millo­rar perquè la per­cepció de la gent al car­rer no és que no vegi la poli­cia perquè s’amaga, és que no la tenim. I fan el que poden, però els fes­tius tenim una patru­lla per torn i alguna vegada ens hem tro­bat el car­tell pen­jat a la porta que diu que tru­quin als Mos­sos d’Esqua­dra perquè no tenim ser­vei...
Ha cres­cut massa, el muni­cipi?
El que li ha pas­sat a Espar­re­guera és que 25 anys enrere tenia unes infra­es­truc­tu­res cor­rec­tes per a uns 10.000 habi­tants i, amb l’auto­via, va començar a créixer però mai no es va fer un procés paral·lel d’ade­quació de les ins­tal·laci­ons i les infra­es­truc­tu­res públi­ques. I ara ens tro­bem en situ­ació d’obso­lescència. Hem pre­sen­tat moci­ons i hem dema­nat la inter­venció de l’Ajun­ta­ment perquè, si no, no es pot fer res. Ens les apro­ven per una­ni­mi­tat, i no es fa res. I ara, després de mol­tes vicis­si­tuds, sem­bla que podem començar la reforma del camp de fut­bol, amb un pres­su­post d’1,6 mili­ons d’euros... Per fer una reforma! Només fem pedaços per dig­ni­fi­car allò que ja és vell quan el que hauríem d’haver fet des de fa molt de temps és crear una nova zona espor­tiva muni­ci­pal que con­cen­tri la pis­cina d’estiu, el pavelló de bàsquet, el camp de fut­bol, situ­ada fora de la vila, sense pro­ble­mes d’esta­ci­o­na­ment, sense moles­tar els veïns, que faci­liti el man­te­ni­ment perquè està tot con­cen­trat... Però no ho podem fer perquè no tenim POUM.
Per què?
Perquè els polítics volen fer de tècnics i quan els polítics fan de tècnics passa això. I ara no tenim POUM i, com que no tenim POUM, no tenim zona espor­tiva.
El govern està impul­sant pro­ces­sos de par­ti­ci­pació...
De par­ti­ci­pació ciu­ta­dana no n’hi ha. No hi ha cap comissió que tin­gui caràcter vin­cu­lant. El resul­tat és que, com que no és vin­cu­lant, les enti­tats dei­xen d’anar-hi, i de par­ti­ci­pació no n’hi ha. Els pres­su­pos­tos par­ti­ci­pa­tius són peti­tes pro­pos­tes d’inversió amb caràcter par­ti­ci­pa­tiu. Però tenint en compte la capa­ci­tat d’inversió que té l’Ajun­ta­ment d’Espar­re­guera...
Creu que hi va haver una bona acció de govern durant la pandèmia?
Ho van tenir fàcil. Tots els grups muni­ci­pals vam donar-los suport perquè no era el moment de bata­lle­tes. El govern muni­ci­pals, espe­ci­al­ment el PSC, va apro­fi­tar les con­trac­ta­ci­ons d’urgència per fer coses que pot­ser no tenien gaire a veure amb la pandèmia. Es va donar suport a comerç i res­tau­ració, i a totes les mesu­res; com a qual­se­vol altre ajun­ta­ment, l’opo­sició va estar a favor d’uti­lit­zar els roma­nents i agi­lit­zar els pro­ces­sos de con­trac­tació d’urgència... Seria estúpid no apro­fi­tar-ho i dei­xar per­dre opor­tu­ni­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.