Política

Tornen a demanar que el Congrés investigui l’emèrit

Unides Podem, ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís aprofiten el pòdcast de Corinna per presentar la sol·licitud

La mesa de la cambra baixa ha rebutjat sempre totes les peticions

Una altra petició perquè el Congrés espanyol investigui Joan Carles de Borbó. Els grups d’Unides Podem, ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís van registrar ahir una nova sol·licitud perquè es creï una comissió d’investigació a la cambra baixa sobre el rei emèrit aprofitant el pòdcast de Corinna Larsen. Els nou partits reclamen que s’investiguin les presumptes il·legalitats comeses pel rei emèrit. També volen aclarir les “influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb tercers països” i la implicació d’estaments de l’Estat per controlar la informació dels “escàndols” relacionats amb Joan Carles de Borbó, així com indagar si el seu fill, Felip VI, tenia coneixement d’aquests fets o hi estava involucrat.

Segons l’escrit de sol·licitud de la comissió, més enllà de les possibles responsabilitats legals i penals de les actuacions del rei emèrit i a pesar que les diligències han estat arxivades a l’Estat espanyol i Suïssa, els sol·licitants d’aquesta comissió consideren que el poder legislatiu “té l’obligació d’investigar els fets per aclarir les responsabilitats polítiques que se’n puguin derivar”. També perquè s’adoptin les mesures que es considerin oportunes amb la finalitat de “fiscalitzar l’actuació de la família reial i les persones vinculades” a ella per evitar comportaments il·legals “aprofitant la situació privilegiada que ocupen”. Entre altres coses, demanen que s’investiguin les possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’Estat espanyol amb l’Aràbia Saudita, l’existència d’estructures opaques, amb la participació de l’anterior cap d’estat per a l’adjudicació de contractes comercials o els possibles comptes irregulars de membres de la família reial espanyola en paradisos fiscals.

A més, demanen que s’aclareixin les possibles activitats de comissionista fetes per l’emèrit, els beneficiaris d’aquestes activitats o el coneixement i implicació que hagi pogut tenir Felip VI en els fets.

A final de setembre passat, després de la difusió del documentat Salvar al rey, aquests nou partits ja van reclamar la creació d’una comissió d’investigació sobre l’emèrit i ara hi tornen aprofitant el pòdcast de Corinna, en el qual l’antiga amant de l’emèrit explica els detalls de la seva relació amb el pare de Felip VI.

Precisament, ahir va emetre’s el tercer capítol del pòdcast, en el qual la comissionista alemanya relata que va tenir accés a documents secrets de l’Estat. Explica que el monarca li donava a llegir a ella els documents perquè ell s’estimava més veure una pel·lícula de l’oest.

En la sol·licitud registrada ahir, els partits recorden les informacions que s’han publicat sobre Joan Carles I en els últims anys i defensen que cal “recollir tota la informació i les presumptes implicacions de la Corona i del cap de l’Estat actual en relació amb les irregularitats mencionades a fi d’esclarir i evitar tota ombra de dubte per a la institució”.

“És vital, doncs, que s’actuï amb total i absoluta transparència des de totes les institucions, començant per les Corts Generals, que tenen entre les seves obligacions la de fiscalitzar sobre afers d’interès general”, argumenten. Fins ara, la mesa del Congrés, amb els vots del PSOE, el PP i Vox, ha rebutjat totes les peticions per investigar l’emèrit. Ho han fet al·legant la inviolabilitat del monarca prevista en la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona