Tria la seu d’ERC de Calella per fer l’entrevista. Xavier Ponsdomènech és un home de consens, amb un tarannà dialogant, es nota que prové de plataformes unitàries com l’ANC. Va treballar de valent en la coordinació de la Via Catalana i en la consulta del 9-N. Fa quatre anys va encapçalar la candidatura republicana, com a independent, amb un bon resultat, però ara aspira a millorar-lo per poder governar. Critica l’acció del govern actual, però no en fa sang i es mostra disposat a arribar a acords i donar suport en tot allò que sigui possible i que vagi bé per a Calella.
Va ser cap de llista d’ERC fa quatre anys, i ara hi tornarà; aspira a assolir l’alcaldia en solitari o amb pactes?
Nosaltres aspirem a guanyar les eleccions. Fa quatre anys ens vam quedar a les portes de generar un canvi. Després de treballar aquests anys, ens veiem amb possibilitats de guanyar. Ens veiem capaços de governar amb qualsevol partit i també de fer-ho en minoria, ja es veurà. Nosaltres el que volem és poder fer els canvis que necessita una ciutat com Calella.
Per aconseguir-ho, ho farà amb gent de partit o incorpora independents?
Serem una candidatura amb noves incorporacions. Hi haurà tres persones independents en els cinc primers llocs de la llista, i dues que serem militants d’ERC. De fet, jo fa tan sols un any que en soc militant. També serà una candidatura transversal, amb paritat entre homes i dones.
Els beneficia el fet que ERC sigui al govern de Catalunya?
Ens beneficia i és una vàlua treballar conjuntament amb el govern de la Generalitat, i també amb el Consell Comarcal, per tirar endavant projectes de ciutat. Treballem conjuntament amb els consellers. Fa pocs dies vaig explicar a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, els projectes de futur de la ciutat, com ara l’ampliació de l’hospital.
La recent dimissió del portaveu socialista i primer tinent d’alcalde, Josep Torres, pot suposar una crisi en el govern municipal. S’han plantejat una moció de censura o entrar al govern?
ERC no es planteja cap moció de censura. L’alcalde té el suport de part dels seus regidors i també el dels socialistes. El regidor Torres ha plegat perquè no ha prosperat la seva opinió, que anava en el sentit que el PSC abandonés el govern. L’actual alcalde ara es presentarà per Junts, però el pacte que van subscriure els socialistes amb la Candini era amb el PDeCAT. Avui no s’obre cap nou escenari. A nosaltres, ens preocupa que aquest trontoll pugui perjudicar la ciutadania de Calella.
Si el govern municipal es manté gràcies a la política de pactes i acords entre diferents grups, per què no hi és, ERC?
Això ho hauríem de preguntar a l’exalcaldessa Montserrat Candini, que quan va guanyar les eleccions ja tenia un acord previ amb el PSC. Tot i que volgués escenificar que hi havia un diàleg amb ERC, va quedar evidenciat que tenien un pacte amb els socialistes, per donar continuïtat a l’acord de govern que havien tingut els quatre anys anteriors. I com que estan en minoria han d’anar a buscar un equilibri amb el partit de Ciudadanos. A nosaltres, que sempre hem estat positius i amb la mà estesa, ens hauria agradat que s’hagués comptat amb ERC, el segon partit més votat, que ben segur hauríem propiciat aquest canvi que necessita Calella.
En cas de ser la llista més votada, pactarà amb aquells que fins ara han governat amb Junt?
Nosaltres el que volem és guanyar les eleccions. Si ens cal governar amb minoria, ho farem buscant aquells acords de mirada llarga, amb pactes de ciutat. El que volem tots els partits que estem al consistori és el millor per a Calella, i ho farem amb pactes de ciutat. Amb el tarannà que tenim i amb els nostres valors cercarem solucions per tirar endavant tot el nostre programa electoral amb pluralitat.
Han pensat en una fórmula de tripartit?
No. De moment no parlem de pactes, sinó de guanyar les eleccions. Creiem que les podem guanyar. Estem preparats per fer aquest canvi i transformació que necessita Calella, que és el que ens demana la ciutadania pel carrer. Tenim moltes ganes de transformar la nostra ciutat amb els valors republicans, amb la transformació que ens ve amb l’energia verda, amb l’emergència climàtica i també amb l’equitat que necessita la nostra ciutat.
Han fet una oposició positiva, han donat suport a grans temes de ciutat?
Sempre que ens han vingut a buscar hem donat suport a projectes de ciutat. L’exalcaldessa Candini, quan tenia temes cabdals per a ella, i necessitava donar una imatge d’unitat, buscava suports en temes com els menors no acompanyats o l’ocupació de l’hostal La Bruna. Nosaltres no podíem dir-li que no. Ens hauria agradat que se’ns hagués tingut en compte també en altres grans projectes de ciutat, perquè nosaltres teníem coses a dir-hi. Només ens tenia en compte per a aquell rentat d’imatge que ella necessitava.
Què n’han tret? Què han aconseguit donant aquests suports puntuals al govern municipal?
La veritat és que no n’hem tret res. Queda clar amb els pressupostos, tot i que nosaltres hem estat positius i hem arribat a presentar quaranta propostes cada any, el govern mai ha inclòs cap partida per tirar endavant cap de les iniciatives que nosaltres hem proposat de mà estesa i amb idees i projectes que necessita la ciutat.
Això només ha passat amb ERC?
Sempre hem vist una complicitat amb Ciudadanos. En el darrer pressupost, el partit dels comuns hi va donar suport, només perquè els van incloure tres partides, que encara no s’han resolt. S’han anat obrint molts projectes a la ciutat, com ara la casa Saulo, la construcció del supermercat Aldi –amb un jaciment arqueològic a sota–, el cobriment de la riera, i molts altres en què no s’ha comptat per a res amb ERC.
Però no hi ha hagut un canvi de tarannà amb el nou alcalde, Marc Buch?
La veritat és que sí, que hi ha un canvi de tarannà. Tenim més informació per part de l’alcalde, hi ha més reunions de juntes de govern, però encara segueixen amb els mateixos tics de govern d’aquests darrers anys.
Segur que els tindran en compte per al pressupost del 2023?
No creiem que hi hagi cap canvi a l’hora de parlar del pressupost. De fet, els anteriors comptes ja els vam negociar amb l’alcalde Buch i no vam arribar a cap acord. Amb tot, i amb el que ha passat darrerament, és clar que aquest govern s’aguanta per un fil, per la qual cosa esperem de poder trobar més complicitats a l’hora d’elaborar aquest pressupost, perquè sigui més plural i que es compti amb ERC.
El turisme és la principal indústria de Calella, però alhora també, en alguns casos, ha estat una font de problemes per a la convivència. Com es resol?
Crec que a Calella actualment ja no vivim cap problema de convivència ciutadana. Cal recordar que la primera empresa de Calella és l’hospital, i que el sector de serveis representa el 80% de l’economia del nostre municipi. Nosaltres hem demanat al govern que es faci un estudi sobre la necessitat de diversificar l’economia per preparar el futur de la ciutat. En el gremi de l’hostaleria hem de tenir una ciutat arreglada; es veuen carrers bruts, hi ha manca de coordinació amb la seguretat i en el manteniment. Són els tres eixos en què treballarem. Volem que els nostres hotelers inverteixin en els seus establiments, però cal que al darrere hi hagi un ajuntament que faci aquest acompanyament amb uns bons serveis i es vegi una ciutat neta.
La neteja és un problema a Calella?
L’actual empresa de neteja ha passat una auditoria amb 49 conformitats, ara cal que l’Ajuntament actuï. S’ha de fiscalitzar d’alguna manera, i si la regidoria que se’n cuida no hi està al damunt hauria de dimitir, perquè el que no pot ser és que tinguem els carrers deixats i que hi hagi malestar de la gent envers la neteja de la nostra ciutat.
Calella es pot permetre apujar el sou als funcionaris com s’ha fet amb el pla de valoració de llocs de treball?
Hi hem donat suport perquè era una cosa necessària per als treballadors municipals, que feia anys que ho reclamaven. Des d’ERC estem treballant perquè s’incrementi el pressupost de Calella, hauríem d’arribar als 20.000 habitants per tenir més pressupost, ja que donem servei de mitjana a més de 24.000 persones. ERC ja ha demanat, i s’ha aprovat en el Congrés dels Diputats, que es proporcioni un extra en el pressupost per als municipis turístics com Calella.
La manca d’aparcament al centre és un problema per a una ciutat turística com Calella?
La mobilitat és un tema que ens preocupa molt, tenim propostes i busquem solucions. Hem proposat de fer aparcaments en altura a les zones altes de la ciutat, però caldrà adequar els accessos per als usuaris dels pàrquings i disposar d’un servei de transport públic perquè connecti aquests aparcaments amb el centre de la ciutat.
L’ampliació de l’hospital de Calella comportava també un espai d’aparcament?
En el conveni signat entre el govern i l’Ajuntament es preveu una permuta amb la qual guanyem el terreny de Can Saleta per construir-hi un aparcament de 400 places que va lligat a portar a terme la tan esperada ampliació de l’hospital.