Política

La fiscalia sol·licita 5.400 euros de multa per a Roura i Stern i tots dos diuen que es tracta d'un judici "polític"

El jutge de l'Audiència Nacional José Luis de Castro ha deixat vist per a sentència el procés contra Jaume Roura i Enric Stern, acusats d'injúries greus a la corona per haver cremat fotografies del rei en un acte de Girona. En aquest segon judici tots dos s'han pogut declarar en català amb normalitat i han admès uns fets que segons la defensa queden emparats en el dret a la llibertat d'expressió. La fiscalia sol·licita 5.400 euros de multa per a cadascun, mentre que l'advocat Benet Salellas ha demanat l'absolució. La sentència es coneixerà entre dimarts i dimecres de la setmana vinent.

En aquest segon procés, la Sala Penal va anul·lar el primer perquè no s'havia respectat el dret dels dos acusats a fer servir la seva llengua, les parts han recuperat els arguments del primer judici i els dos joves han tornat a deixar clar la seva postura política i la seva oposició a un tribunal "d'excepció" que els jutja per criteris "polítics".

Roura i Stern han assistit al judici vestits amb samarretes on es podia llegir Jo també cremo la corona espanyola i Llibertat Franki i han estat acompanyats a la sala per una quinzena de joves vestits també amb samarretes reivindicatives.

Tal com havien fet en el primer procés, tots dos han declarat en català (aquesta vegada amb intèrpret) i han admès davant el jutge que van ser ells qui va cremar la fotografia del monarca en "resposta" a la visita del cap de l'Estat espanyol a les comarques de Girona.

La fiscalia diu que no es jutgen idees
La fiscalia ha mantingut els criteris del primer judici i ha demanat per als joves una pena d'un any i tres mesos de presó substituïble per una multa de 5.400 euros per a cadascun.

El fiscal Ignacio Gordillo ha assegurat que en aquest procés "no es jutja cap acte polític, ni les idees, ni les protestes" sinó el fet "delictiu" d'haver cremat una fotografia del monarca espanyol que constitueix una "injúria greu" a la Corona.
El que s'ha jutjat, segons Gordillo, "és el menyspreu absolut a la corona espanyola" i el fet que els dos acusats es tapessin la cara per cremar la fotografia suposaria que ells mateixos entenien que estaven fent un acte delictiu.

Cal dir que tot i que el fiscal sol·licita 5.400 euros de presó per a cada jove, la quantitat màxima que pot imposar el jutge no excedeix els 2.700 euros per cap que va fixar el primer procés.

La defensa en demana l'absolució
En canvi l'advocat de la defensa Benet Salellas ha demanat l'absolució dels dos processats argumentant que els fets van tenir lloc en el context d'un acte de contingut polític i s'emmarquen en el dret a la llibertat d'expressió.

Salellas ha recordat que la Constitució garanteix la llibertat d'expressió en tots els casos tret de quan s'afecti l'ordre públic, i ha fet ús de doctrina del Tribunal Suprem que recull que en aquesta matèria, i al marge del rebuig social que puguin generar, el dret empara aquest tipus d'actuacions.

A més, segons Salellas, en el procés la fiscalia no ha estat capaç d'acreditar els motius pels que la crema de fotografies del monarca es considera injúries greus a la corona, ja que el Codi Penal estableix una definició general d'aquest delicte.

Stern i Roura diuen que és un judici polític
En el seu últim torn de paraula Jaume Roura i Enric Stern han assegurat que el procés que se segueix contra ells té únicament motivacions polítiques i que l'Audiència Nacional és un tribunal "d'excepció" concebut per "castigar la dissidència".

Els joves s'han reafirmat en "l'oposició política" a l'estat espanyol i han advertit que la repressió "no aturarà ni l'esquerra independentista ni el moviment anticapitalista català". A més han reiterat la seva oposició a la monarquia, "un símbol d'Espanya anacrònic, il·legítim i antidemocràtic".

La defensa demana la nul·litat perquè se'ls va identificar a partir d'un fitxer "il·legal"

En el transcurs del judici l'advocat de la defensa, Benet Salellas, ha demanat la nul·litat de la causa perquè segons ha assegurat les identificacions es van fer a partir d'un fitxer dels Mossos d'Esquadra amb activistes polítics "que no reuneix els requisits legals" i per tant s'hauria infringit el dret dels acusats a la llibertat ideològica.

Segons Benet Salellas, l'únic argument de la causa que explica la detenció és que tots dos "són coneguts" de participar en actes de la societat civil gironina i per tant es pot concloure que els Mossos d'Esquadra "tenen algun tipus de fitxer" on s'emmagatzema "informació sobre les persones que participen en actes públics i polítics a la ciutat de Girona' que caldria declarar 'il·legal".

Per contra, la fiscalia ha argumentat que la identificació es va fer amb els mitjans que els Mossos tenien "al seu abast" i el judici "no és el moment de veure si aquests fitxers policials existeixen o no, i si són legals o no".

El jutge ha resolt la qüestió donant la raó a la fiscalia perquè, segons ha afirmat, cal suposar que els mecanismes de què van disposar els Mossos per fer les identificacions són legals i legítims, i el judici d'aquest dimarts "no és el moment processal per resoldre aquesta qüestió".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
REGNE UNIT

A la recerca de l’estabilitat britànica

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona