Política

Els ministres d'Exteriors de la UE avaluen avui el no irlandès

Món

Els principals dirigents de la Unió Europea s'han proposat salvar el Tractat de Lisboa, ferit amb el no del referèndum a Irlanda. El cap de l'Elisi, Nicolas Sarkozy, arriba aquest dilluns a la República Txeca amb l'objectiu de minimitzar l'impacte del no a Praga, on el Parlament encara ha d'aprovar el text i on el govern ja hi ha mostrat un cert escepticisme.

El president de França, país que accedirà a la presidència de torn de la UE l'1 de juliol, farà una crida als dirigents txecs a continuar amb el procés de ratificació, en una visita prevista des de feia temps, però que pren una nova dimensió amb el no irlandès. Sarkozy, però, no es reunirà amb el seu homòleg txec, l'euroescèptic Václav Klaus, que està convalescent.

Conclave de crisi
Els ministres d'Exteriors de la UE tenen avui la primera oportunitat d'avaluar les conseqüències del rebuig irlandès al Tractat de Lisboa, en el marc d'un consell a Luxemburg. Els ministres han de preparar la cimera de caps d'Estat i de govern que tindrà lloc d'aquí a tres dies a Brussel·les i que s'ha convertit en un conclave de crisi.

El secretari d'Estat d'Exteriors francès, Jean-Pierre Jouyet, va dir ahir que l'única solució davant el revés que ha suposat el no d'Irlanda per a la construcció europea no és altra que "readaptar el Tractat de Lisboa i tornar-lo a sotmetre a referèndum". Jouyet va afegir que el primer ministre irlandès, Brian Cowen, haurà d'analitzar la situació davant el consell de Brussel·les.

Fins ara han ratificat el text 18 dels 27 socis, tots per via parlamentària. El Regne Unit i Itàlia encara ho han de fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.