Política

qatargate

L’eurocambra destitueix Kaili del seu càrrec pel ‘Qatargate’

Una majoria aclaparadora aparta de la vicepresidència l’eurodiputada grega, que manté l’escó

El vicepresident de la CE nega cap vincle amb el cas de corrupció malgrat la defensa de l’emirat i la visita recent pel mundial

Només hi va haver un vot contra el càstig a la grega i dues abstencions

La trama pels suposats suborns de Qatar a l’eurocambra ja té la seva primera conseqüència: la destitució de la fins ara vicepresidenta Eva Kaili, imputada per corrupció, blanqueig de capitals i organització criminal pel jutge belga encarregat del Qatargate. Els suposats suborns del país del Golf per influir les decisions del legislatiu europeu han creat un terratrèmol a Brussel·les i han posat en qüestió els mecanismes de les institucions comunitàries per aplacar la corrupció.

El procés de destitució va començar ahir a primera hora del matí. Els líders del grups europarlamentaris es van reunir per acordar de manera unànime iniciar el procés de destitució. La presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, va anunciar aquesta decisió a l’inici de la sessió. Va ser el ple el que va elegir donar la vicepresidència a la grega socialdemòcrata i només ell li podia retirar el càrrec. I la resposta dels eurodiputats, reunits a Estrasburg en l’últim ple de l’any, va ser contundent: 625 membres de la cambra van votar a favor de destituir-la. Només un eurodiputat hi va votar en contra: el croat Mislav Kolakusic, que no està adscrit a cap grup parlamentari. La neerlandesa Dorien Rookmaker, dels ultres Conservadors i Reformistes Europeus, i l’alemany Joachim Kuhs, d’Identitat i Democràcia, completen les dues abstencions que hi va haver en la votació. Ara bé, aquesta decisió no impedeix que Kaili continuï ocupant el seu escó d’eurodiputada. Malgrat estar detinguda en espera de comparèixer davant del tribunal, només Grècia li pot treure el mandat.

Bauzá, al Golf

La mateixa Metsola ha estat l’encarregada d’accelerar el procés de destitució, que podria haver durat diversos dies. Tanmateix, la maltesa, que el dia anterior havia expressat la seva “tristesa” i “enuig” per l’escàndol, es va encarregar de posar punt final al mandat com a vicepresidenta de Kaili. Només van passar dues hores des que els líders dels grups parlamentaris van decidir iniciar el procés de destitució fins que el ple va executar la fi del mandat de la grega, una decisió que es va aplicar immediatament.

“Continuarem cooperant plenament amb les autoritats policials i judicials”, va insistir la presidenta de l’eurocambra després de la destitució de Kaili, que també ha estat expulsada del seu partit, el PASOK, i del grup dels socialdemòcrates europeus.

La destitució de Kaili és la primera gran conseqüència política de la trama pels suposats suborns de Qatar a l’eurocambra, però n’hi ha més, com ara la paralització d’iniciatives legislatives relacionades amb el país del Golf, inclosa la liberalització de visats, o la suspensió del grup d’amistat UE-Qatar, amb José Ramón Bauzá, de Ciutadans –que ha viatjat en diferents ocasions al país–, com a únic eurodiputat de l’Estat que en forma part. Davant la investigació judicial, Bauzá va assegurar que “mai” ha rebut “ni un sol euro per defensar absolutament res” i que totes les seves reunions al país han estat públiques.

Fora del Parlament Europeu, en el punt de mira també hi ha estat el comissari grec Margaritis Schinas, un dels més actius dins de l’executiu comunitari en la defensa de Qatar. “És el moment de ser clar. Totes les meves declaracions sobre Qatar són compatibles al 100% amb la posició de la Comissió”, va remarcat Schinas, que, a més, va assistir a la cerimònia d’inauguració del mundial que se celebra al país del Golf.

Més enllà de les primeres conseqüències de la trama, la investigació per esclarir els suposats suborns de Qatar continua. De moment, la policia belga ja ha fet una vintena d’escorcolls, la majoria en domicilis i oficines, però també a la seu de l’eurocambra a Brussel·les per recopilar dades informàtiques d’una desena de persones que treballen a la cambra, de les quals no s’ha conegut la identitat.

Quatre imputats

Ara per ara, són quatre els imputats per la suposada corrupció. A banda de l’exvicepresidenta, també estan acusats la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata Francesco Giorgi; l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, i el secretari general de l’ONG No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca.

LES FRASES

Continuarem cooperant plenament amb les autoritats policials i judicials
Roberta Metsola
PRESIDENTA DEL PARLAMENT EUROPEU
Les declaracions sobre Qatar són compatibles amb la posició de la Comissió
Margaritis Schinas
vicepresident de la comissió europea

Compareixença davant el tribunal

Nazaret Romero González

Els quatre imputats pels suposats suborns de Qatar compareixen avui davant el tribunal de primera instància de Brussel·les. Se’ls acusa de corrupció, blanqueig de diners i organització criminal. El jutge que porta el cas, especialitzat en delictes econòmics, va decidir mantenir l’aleshores vicepresidenta del Parlament Europeu a la presó i imputar-la en considerar que l’havia enxampat cometent el delicte: el seu pare va ser detingut mentre transportava bosses amb bitllets. El jutge va considerar així que l’havia enxampat en “delicte flagrant”, cosa que impedia a Kaili invocar la seva immunitat com a eurodiputada.

Davant el tribunal, la grega defensarà la seva innocència i negarà haver rebut diners de Qatar, segons va avançar ahir un dels seus advocats, Mikhalis Dimitrakópulos. “Ella no té res a veure amb el finançament de Qatar. Explícitament i inequívocament, res. Aquesta és la seva posició”, va assegurar el lletrat. Pel que fa al seu pare, les autoritats belgues no van imposar cap restricció sobre ell en considerar que el seu paper es limitava a transportar els diners.

Més enllà de Brussel·les, la imputació també ha tingut conseqüències per a Kaili a Grècia. L’autoritat del país contra el blanqueig de capitals ha ordenat l’embargament d’immobles, comptes bancaris i empreses seves i dels seus familiars, amb l’argument que poden procedir d’activitats il·legals. En la declaració fiscal del 2018, un any abans de ser eurodiputada, va afirmar tenir 210.000 euros i haver obtingut uns ingressos de 550.000 euros. Dos anys després, va declarar tenir 462.000 euros malgrat que els seus ingressos havien disminuït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.