Política

estat espanyol

El TSJ de Madrid paralitza la rogatòria d’Andorra contra Rajoy per l’‘operació Catalunya’

Entén que la defensa de l’expresident espanyol ha aportat ara prova documental i no arguments “genèrics i inconsistents”

La Secció sisena del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TJSM) ha acordat aquest dijous tornar a paralitzar la comissió rogatòria d’Andorra per citar a declarar l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro per les seves actuacions a Andorra en el marc de l’‘operació Catalunya’.

Després de paralitzar el procés a l’octubre, el TSJM va reactivar-lo al novembre en constatar que no hi havia “prou motius” per no accedir a les peticions de la justícia andorrana i que els arguments de les defenses eren “genèrics i inconsistents”. Ara, però, entén que en el recurs de reposició, les defenses han aportat prova documental que justifica la suspensió cautelar.

El 2 de novembre, el TSJM va obrir la porta al fet que l’expresident espanyol i els dos exministres declaressin en relació amb les investigacions que la justícia andorrana té obertes per delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals en el marc de l’‘operació Catalunya’, que va derivar en suposades pressions a directius de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i la caiguda de la seva filial a Madrid.

Aquest dijous, però, l’ha tornat a tancar, com ja va fer el 20 d’octubre, quan va paralitzar la comissió rogatòria de forma cautelaríssima a petició de les defenses, que argumentaven una possible vulneració dels drets fonamentals a la tutela judicial efectiva.

En l’anterior interlocutòria, quan els jutges van aixecar la suspensió cautelar, el TSJM apuntava que els arguments de la defensa per demanar-la eren “genèrics i inconsistents” i recordava que la justícia espanyola té un acord de reciprocitat entre estats fruit del conveni del Consell d’Europa.

Ara, però, les defenses dels expolítics espanyols han presentat, segons la Sala, “prova documental” que justifica la suspensió. En concret que, relacionat amb el mateix procediment, el govern espanyol va reconèixer per escrit al Congrés dels Diputats que dos policies espanyols gaudien d’inviolabilitat i que, per tant, no estaven obligats a testificar en el procediment penal.

A més, afegeix la interlocutòria, si Rajoy, Montoro i Fernández Díaz declaren com a investigats en un procediment penal a l’estranger –en aquest cas davant la justícia andorrana–, qualsevol pronunciament judicial a Espanya que els donés la raó, un cop remesa a Andorra la comissió rogatòria, seria del tot “ineficaç”. La Sala també admet que la comissió rogatòria comportaria perjudicis als interessats de reparació “difícil o impossible”.

Per tot això, la Sala ha acordat estimar el recurs de reposició i suspendre l’execució de la decisió de la Direcció General de Cooperació Jurídica Internacional del Ministeri de Justícia de donar curs a la comissió rogatòria internacional demanada per la justícia andorrana. Contra aquesta resolució es pot interposar recurs de cassació en un termini de 30 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia