NEREA GARCÍA GUERRERO
PORTAVEU DE L’OPOSICIÓ A BADIA DEL VALLÈS (TOTES FEM BADIA)
“Des de l’Ajuntament de Badia no s’està donant importància al jovent”
“El fet de tenir una població envellida i els problemes de lloguer fan que els joves cada cop se’n vagin més; hi hem de buscar solucions”
“Els edificis tenen molts anys i, amb la retirada, podem donar una altra imatge al que és la visió del municipi”
Amb l’oficina local d’habitatge es va perdre una oportunitat de no fer-la física
En les eleccions municipals, esperem poder aconseguir algun regidor o regidora més
La no revisió del finançament prevista frena les oportunitats de creixement de Badia
Totes Fem Badia està en ple procés de primàries per elegir els seus candidats a les eleccions municipals. La portaveu del grup, Nerea García, repassa l’actualitat del municipi vallesà en aquesta entrevista.
Quin balanç fan d’aquest mandat que acaba al maig?
El balanç és positiu, estem contentes de tot el que hem pogut treballar. De vegades sentim que aquest treball que fem potser no es veu gaire, però hem estat constantment proposant tot i tenir una majoria absoluta al davant, que això frena molt. No hem deixat de treballar i fer propostes per a Badia en tots aquests anys. Quan van passar les eleccions, estàvem una mica sorpreses amb el resultat i esperàvem treure una mica més, però, tot i això, estem molt contentes d’haver tingut quatre regidores perquè, en ser un partit nou en què es van unir persones de dos partits amb una trajectòria molt gran a Badia, com són l’AEB i els comuns, que venien també d’Iniciativa, vam fer una valoració finalment positiva perquè tampoc volíem caure en el victimisme. Som gent amb ganes de fer coses per a Badia i, tot i aquests anys de majoria absoluta, de pandèmia i de moltes dificultats, continuem amb aquesta il·lusió.
Com han viscut la majoria absoluta del PSC?
Primer, aquesta majoria absoluta va estar bastant condicionada a les eleccions generals. A Badia, hem de tenir en compte que el PSC fa molts anys que governa. Tot i que de vegades sembla que tenien ganes de treballar amb la resta de partits, veiem que realment no són veritables perquè, al final, quan fem una proposta que potser seria un bon projecte per a Badia, depèn totalment d’ells i, llavors, fan i desfan. Sí que quan proposem coses són escoltades, però no són escoltades per prendre una decisió que al final signifiqui que es farà aquesta proposta nostra.
Des de Totes Fem Badia, s’aposta per un municipi més feminista i més ecologista. Què és el que li falta a la ciutat?
Per fer un municipi més feminista i ecologista i més respectuós creiem que s’ha d’incidir, sobretot, en la població jove. Fer molta més pedagogia, moltes més campanyes i pensar que les persones joves són el nostre futur. El que veiem, sobretot en aquesta legislatura, i de fa temps és que des de l’ajuntament no s’està donant aquesta importància al jovent. El jovent necessita que se’ls doni espais, que es puguin organitzar, que tinguin coses que els interessen de debò, i animar-los a fer tots aquests canvis que necessitem i volem tant per Badia com per a la societat. No és suficient posant una pancarta o pintant una columna de lila el 8 de març, és un treball continu.
Badia té una població envellida.
El problema que tenim aquí a Badia amb els joves és que, com que tampoc tenim una oferta de lloguer que sigui atractiva i assequible, molts joves se’n van. També molts joves ja creixen amb la idea de marxar de Badia. A mi, això em fa molta llàstima, perquè he crescut aquí, m’estimo molt Badia,i em vull quedar. Però és clar, tenint una població envellida i, per altra banda, tenint problemes de lloguer, això fa que els joves cada cop se’n vagin més. És una cosa a què hem de buscar solucions.
Quines propostes fan des de Totes Fem Badia?
És complicat perquè aquí a Badia construir més edificis tampoc és la solució. Creiem que s’hauria de donar més informació de com es pot posar un pis de propietat en lloguer perquè hi ha la creença que a Badia no es poden llogar els pisos, que són de protecció oficial i de propietat, però sí que es pot, el que passa és que s’ha de fer per l’Agència Catalana de l’Habitatge i això requereix un procés burocràtic que la gent no coneix. Hauríem de començar per aquí, per aquesta banda, de donar tota aquesta informació. També tenim una oficina local d’habitatge que no té un espai físic adient que sigui reconeixible per als veïns, sinó que està dins de l’ajuntament. És una oportunitat que es va perdre quan es va crear aquesta oficina de no fer-la física. Són coses que creiem que s’han d’impulsar per poder oferir una oferta de lloguer més gran.
El govern de la Generalitat ha va anunciar el 2021 que finançarà amb 4,5 milions la retirada de l’amiant de Badia. Com ho valoren?
Ha estat una lluita de molts anys, que s’ha fet per part de la Comissió de l’Amiant i l’Associació de Veïns. Això sempre ho tenim molt present, que sense aquesta lluita ciutadana no s’hauria aconseguit l’objectiu de tenir el finançament per retirar l’amiant. Nosaltres valorem molt positivament tota la feina que ha fet la Comissió de l’Amiant. Ara estem tenint moltes dificultats amb tot el que és la licitació perquè és un projecte molt gran i s’està allargant molt. Si anem tard o no? Crec que no anem del tot tard, però sí que hauria estat bé que això hagués pogut arribar abans, i com més aviat es pugui retirar l’amiant, millor. Tenim l’estudi que es va fer amb la Comissió de l’Amiant, el Mapa de l’amiant, que ens diu exactament en quins edificis hi ha amiant més deteriorat i, per tant, serien els primers en què cal actuar.
El Mapa en detectava a tots els edificis de Badia.
Sí, hi ha amiant a tot arreu. La part més o menys positiva que es va treure del Mapa de l’amiant és que encara no està repartint aquestes partícules que són perjudicials, però la idea sempre ha estat actuar abans que això passi perquè, si arriba a passar, tindríem un problema molt greu a Badia. Al cap i a la fi estem parlant de salut pública.
La licitació de l’assistència tècnica de l’encapsulament i la retirada de l’amiant ha quedat deserta. I ara l’Ajuntament posarà a licitació, per parts, l’encapsulament i la retirada. Confien que tot plegat no acabi retardant que Badia sigui un municipi lliure d’amiant?
Pensem que ja s’ha retardat, perquè ja hauríem d’estar en el procés d’encapsulat. Tots aquests inconvenients estan endarrerint molt els primers passos perquè, si no fem primer l’encapsulat, no es podrà retirar l’amiant. Potser aquesta decisió de trossejar la licitació en dues parts s’hauria hagut de prendre una mica abans.
Quan sigui un municipi lliure d’amiant es trenca amb un dels grans tòpics del municipi i la seva imatge pot millorar?
Crec que sí que millorarà. A més, quan es retiri l’amiant hi haurà una oportunitat molt gran de rehabilitar els edificis perquè aquí a Badia, realment, la imatge principal de la ciutat són els edificis, que són tots molt alts. Aquests edificis tenen molts anys i, amb la retirada de l’amiant, podem donar una altra imatge al que és la visió general del municipi.
Un altre dels temes pendents de Badia és el finançament. Tot i l’existència d’una comissió amb la Generalitat i d’un compromís del 2015 per revisar-lo en quatre anys, no s’ha avançat. Confien que es reactivi?
Hem de treballar tots i totes per reactivar-ho perquè, si des de Badia no fem pressió a la Generalitat per trobar una solució o una fórmula que ens vagi bé a tots, no ho aconseguirem. Amb la pandèmia aquesta comissió bilateral no es va reunir quan tocava, no fa gaire sí que ho va fer però de la llei de finançament no se’n va parlar gaire. No veiem que la Generalitat hi estigui gaire disposada.
Pensen que la no renovació del finançament els perjudica quant a oportunitats?
Tenim un pressupost bastant ajustat, depenem d’aquests tres milions que ens dona la Generalitat, que mai és més i el que fa por és que pugui arribar a ser menys. Això frena les oportunitats de creixement de Badia. Aquest mes, en el ple, s’han aprovat els pressupostos i Totes Fem Badia hi vam votar en contra perquè, com que està tot tan ajustat, el PSC no s’atreveix a fer nous projectes que requereixin d’una inversió gran i això frena molt també el desenvolupament del municipi.
Totes Fem Badia està fent un procés de primàries de cara a les municipals. Com funciona i quins són els terminis?
Fa quatre anys el procés de primàries el vam fer d’una manera diferent, però ara hem volgut que sigui més obert a la ciutadania perquè tothom que ho vulgui i que se senti identificat amb els nostres valors volem animar-lo a participar. El que hem proposat és que, de cara al febrer, farem les votacions per escollir candidats i candidates. I tothom que vulgui votar o presentar-se a la candidatura, primer ha de signar un manifest que vam aprovar a l’assemblea. Les persones que es vulguin presentar hauran de tenir cinc avals i després farem una votació en què podran participar totes aquelles persones que hagin signat el manifest.
Quins són els principals punts del manifest?
És un manifest que posa els nostres valors en primera línia: el feminisme, l’ecologisme, municipalistes, d’esquerres... També fa una mica de revisió d’aquests quatre anys, de com creiem que està Badia, que pensem que Badia necessita un canvi, sempre ho hem cregut però ara encara més, i que posa una mica d’ordre en el sentit que si formes part de Totes Fem Badia i vols formar part de la candidatura no pots formar part d’una altra.
Què n’esperen, de les eleccions?
Per a nosaltres, les eleccions no són l’únic objectiu que tenim perquè sabem que des de l’oposició es pot treballar, però sempre anem a intentar guanyar. Volem ser positius i positives tot i que sabem que és molt difícil però sí que esperem poder aconseguir algun regidor o regidora més
.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.