Política

Duran garanteix que amb CiU no perilla la unitat d'Espanya

Avisa que les tesis de Mas no alteren el paper del grup al Congrés

Josep Antoni Duran i Lleida va voler llançar ahir un missatge tranquil·litzador davant les interpretacions aparentment rupturistes amb què s’ha rebut a Madrid la conferència d’Artur Mas sobre la refundació del catalanisme. En presència de membres de l’executiu central, encapçalats per la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, representants del PSOE, PP i PNB, així com una nodrida representació d’ambaixadors i empresaris, Duran va donar garanties que el projecte de Mas en cap cas aporta un plantejament secessionista i encara menys trenca amb l’estratègia del grup de CiU al Congrés. “Que ningú es preocupi, que per CiU no està en perill la unitat d’Espanya”, va dir.

El cap de files de la federació a la cambra baixa, en un esmorzar col·loqui organitzat per Europa Press a Madrid, assegurava que la conferència de Mas queda al marge del programa electoral que CiU elabora de cara a les generals de març del 2008. Precisant que es pot estar poc, molt o del tot d’acord amb l’exposició del líder de CDC, insistia que les seves reflexions “no alteren per a res” l’estratègia del grup ni tenen vocació de programa electoral.

Segons Duran i Lleida, l’objectiu de CiU al Congrés seguirà en la mateixa línia que sempre s’ha traçat el grup: aconseguir ser una força determinant, defensar els interessos de Catalunya i col·laborar en la governabilitat de l’Estat. I tot plegat en un horitzó de mantenir oberta la porta a possibles pactes amb PSOE o bé amb PP, en funció dels resultats del 9-M. Les exigències, però, també va precisar que són molt clares: respectar l’Estatut i suficiència financera per a Catalunya, entre altres.

En tot cas, en presència també del senador i president d’honor del PP, Manuel Fraga, i de diversos diputats, va deixar entreveure que la deriva del partit de Mariano Rajoy intentant impugnar l’Estatut al TC, i promovent el discurs del greuge entre els territoris que governa per les inversions de l’Estat a Catalunya, complica molt qualsevol tracte amb aquesta formació.

En la seva intervenció, Duran va mesurar força les seves paraules, procurant no deixar en evidència cap discrepància amb Mas. Fins i tot va mostrar-se didàctic per la interpretació que s’ha fet a Madrid de l’al·lusió del president de CDC al dret a decidir. Segons Duran, Mas no va plantejar-ho amb un afany “secessionista”, sinó que ho va emmarcar en l’opció que afirma que ha de tenir Catalunya a decidir sobre qüestions cabdals que afecten el territori.

Resposta al TC
També sobre quina resposta s’ha de donar si el TC tomba l’Estatut, Duran va defugir avaluar una hipotètica sentència que no contempli la legalitat del text. “No seré jo qui aporti mitja paraula de desprestigi cap al tribunal”. En canvi Mas, en una entrevista a TVE, apuntava que les batalles internes dins el TC el “deslegitimen” per pronunciar-se sobre l’Estatut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.