DAVID SALDONI DE TENA
CAP DE L’OPOSICIÓ A SALLENT (JUNTS)
“Havíem iniciat projectes que han quedat encallats per manca d’ambició”
És del parer que Sallent necessita un alcalde durador perquè els canvis de vara fins ara han portat el poble cap a la regressió
Critica que, des de l’oposició, ERC posava bastons a les rodes a projectes que, quan ha pogut liderar, ha tirat endavant sense escarafalls
David Saldoni (1976) ha passat mitja vida a l’Ajuntament de Sallent. Hi va entrar l’any 1999 i ha passat gairebé per totes les cadires: regidor de govern, regidor a l’oposició, alcalde i, ara, cap de l’oposició. A les eleccions del 2019, venia de manar vuit anys i va tornar a voltar els 1.200 vots que quatre anys enrere li havien permès de revalidar la vara. Però hi va haver molta més participació i menys candidatures i calia alguna cosa més per manar. ERC, en canvi, va passar de 750 vots a 1.600, va aconseguir la majoria i va relegar Junts a l’oposició, amb Fem Poble.
S’ho esperava?
No seria sincer si li digués que sí. El darrer mandat vam poder inaugurar un teatre de mig miler de butaques i vam treballar molt per a l’obertura de Sallent al riu... Pensàvem que teníem un bon full de serveis per continuar endavant. Però la sorpresa és que Esquerra va guanyar i per majoria absoluta.
I a què ho atribueix?
Feia molt de temps que era a l’Ajuntament, vaig ser president de l’Associació Catalana de Municipis i tenia la responsabilitat al partit. Es va crear el rum-rum que no era al poble. I és fals. La prioritat sempre ha estat Sallent i jo pensava que era un goig per a Sallent tenir un alcalde connectat a altres llocs.
Què creu que ha faltat al nou govern d’ERC?
Ambició.
En quins projectes?
Nosaltres vam projectar el futur de Sallent: com havíem de tenir la residència i el teatre, com havíem d’obrir Sallent el riu, com havíem de desenvolupar Sallent industrialment... I això s’ha tallat i ha portat Sallent a una situació de regressió. Cal tornar a començar perquè aquesta ambició fins ara no hi ha estat: no hi hagut cap projecte industrial, no hem fet els canvis urbanístics necessaris per poder tenir nous espais per poder construir habitatge, i era l’hora de fer-ho.
I per què ara i no en els vuit anys que van manar vostès?
És tot una progressió. Tenim un problema com a societat i és que volem canviar les coses massa ràpid.
Troba que li ha faltat un mandat, doncs.
Tenir alcaldes que durin poc, presidents que durin poc i consellers que durin poc aporta inestabilitat i poca visió a llarg termini. Des que vam parlar del teatre fins que el vam fer realitat van passar vuit anys. I ho estem veient amb la residència, que en parlem des de fa vint anys i encara no l’hem construït.
Quina nota posa al govern?
Li diria que un aprovat... És una legislatura amb dos anys de pandèmia. Han hagut d’anar fent el que s’han trobat i era molt complicat perquè eren un equip nou. Però és clar que ha faltat ambició i projecció de poble.
Amb els resultats de les eleccions, ERC ha pogut manar en solitari. Troba que no han escoltat prou l’oposició?
Ho hauria de dir amb matisos. Vaig ser alcalde vuit anys i em van va burxar per terra, mar i aire perquè la residència no podia anar a la llera del riu, a l’entorn de la Fàbrica Vella. Des de l’oposició, ERC ho va fer tot per impedir-ho i quan ha governat ha acabat tirant endavant el projecte per fer-la-hi. També ens hi hem trobat amb el model de recollida: com a alcalde vaig tenir diverses mocions per forçar que implantéssim el porta a porta i quan ha arribat el moment, amb ERC manant, s’ha fet el sistema de contenidors tancats, que era el que defensava Junts. S’ha demostrat que era una campanya de desprestigi perquè les coses no anessin bé. A nosaltres aquí no ens hi han trobat.
Què vol dir?
Pots fer oposició o construir poble. Tant el Jordi Moltó, l’antic alcalde, com jo ens vam trobar una oposició d’anar contra el govern i poc constructiva. Nosaltres no ho hem volgut fer perquè no en sabem.
I què han fet?
D’entrada, tots els pressupostos d’ERC han tingut un vot favorable o una abstenció per part de Junts. Ens hem dedicat cada any a fer deu propostes per al futur de Sallent. Com que hem vist predisposició a fer-les, hi votàvem a favor o ens hi absteníem. Que després no les han fet? Bé, ja en farem balanç al final del mandat. Però si el govern fa coses que van bé per a Sallent, nosaltres hi votarem a favor. Després de vuit anys a l’alcaldia i vint a l’Ajuntament, no sé fer oposició ni ho penso fer perquè és dolent per a Sallent.
Si un partit fa oposició és precisament per marcar distància respecte al govern i atraure el vot dels crítics en les pròximes eleccions. A Sallent aquesta carta l’han llançat.
Sí, i segurament ens pot passar factura. La millor manera per guanyar unes eleccions és tensar la divisió entre govern i oposició. I això vol dir tensar el poble. Però per nosaltres això és un error. Ho vaig dir el primer dia: a Sallent li convindria un mandat d’onze regidors de tretze.
I no ho han volgut.
No. Ens hem passat dos anys oferint els nostres regidors per ajudar a remar. No ho han considerat oportú i nosaltres hem seguit fent la mateixa feina.
Cap on creu que va Sallent?
Sallent s’ha aturat. Per la pandèmia, pel desconeixement del govern, per la manca d’ambició i de lideratge. Quan ets un govern nou no hi ha lideratge per por d’equivocar-te. Sallent ha de recuperar l’ambició.
Amb la residència, també n’hi ha trobat a faltar, d’ambició?
I tant. Quan al juliol van portar el projecte a aprovar era el mateix que nosaltres ja teníem a punt el 2019. No pots portar-lo igual al ple, tres anys després. Els vam dir que calia una revisió de preus perquè no quedés desert. I efectivament: va quedar desert. Ara sabem que, en aquests tres anys de dubtes i titubejos, la residència s’ha encarit un milió i mig. Nosaltres ja l’haguéssim posat a licitació el 2019.
I com es paga això?
Amb més recursos propis. I per un pressupost com el de l’Ajuntament de Sallent, de dotze milions, es poden imaginar que una inversió de 8,5 milions és una bestiesa. Però durant molts anys s’ha fet feina per deixar uns estalvis molt importants.
I no hi ha manera de finançar-ho amb recursos de fora?
És una de les feines que vam fer des del Parlament. Treballar perquè des de Drets Socials sortís una subvenció per construir edificis residencials. Ara ho estan a punt de resoldre i espero una bona empenta per a Sallent.
Anem a la mina. La idea de posar plaques on hi ha muntanyes de sal continua avançant fases.
Hem de veure com fer-ho possible. La mina és una oportunitat perquè és un recurs natural únic. L’hem de poder explotar, però ho hem de poder fer bé. Els runams són unes externalitats negatives i hem de veure com ho podem treballar. Hem decidit que s’ha de fer dissolent la sal en aigua i llançant-ho al mar. És un tema que crec que l’haurem de portar a debat perquè potser no tindrem aigua per poder dissoldre els runams.
I si no és així, com?
Cal pensar alternatives perquè aquesta sal es pugui vendre millor i no hagi d’anar a cap muntanya i veure com tractarem la que ja tenim a les muntanyes. Estem traient la de la Botjosa i ja estem veient com de difícil i lent és. Al Cogulló hi ha l’oportunitat de fer un parc solar a tota la façana sud. Pot ser una aportació d’energies netes a la nostra comarca.
I veu viable fer-ho a la vegada que es dissol la sal?
Pot marxar tanta muntanya com vulguis i encara tindrem tot l’espai per poder tenir les plaques solars posades. Hem de veure les oportunitats i no basar-nos sempre en problemes.
Més coses: residus. Finalment, Sallent té contenidors tancats i no porta a porta.
Per nosaltres la millor opció era la mixta, amb contenidors a l’eixample i porta a porta en les zones del centre on és més difícil tenir contenidors a prop de casa. La sorpresa és que quan entra ERC opta pels contenidors tancats a tota la població. I, escolti, es demostra que això està funcionant i que hem passat del 30 al 70% de reciclatge. És una decisió encertada.
I el tren? El govern estudia fer-lo arribar a Sallent i, fins i tot, a Berga.
És una reivindicació històrica del Bages i el Berguedà. Hem de vigilar els fluxos de gent que hi haurà. És una inversió molt important i no sé quanta gent de Berga vindrà a Sallent i agafarà un tren que portarà a Manresa en mitja hora i llavors n’haurà d’agafar un altre fins a Barcelona. Són més de dues hores. Cal buscar la manera més eficient. I crec que el bus exprés ho és molt més perquè en una hora ets al centre de Barcelona.
I per dins la comarca?
Anar de Sallent a Artés és molt difícil. I anar de Sallent a Santpedor, impossible: has d’anar a Manresa i després a Santpedor. El Bages ha d’anar cap a un sistema de transport a la demanda digitalitzat, que es pot fer des de taxis petits o furgonetes, o en petits autobusos. El tren és molt bo per unir dos punts fixos que portin molta gent, però per grups més reduïts hi ha sistemes més eficients.
Es presentarà?
Encara n’estem parlant. És una decisió que prendrem després de Nadal.
Fa uns mesos deia que no entrava en els seus plans.
No hi entrava. He estat 24 anys a l’Ajuntament. Tota lògica diu que he de plegar. I vitalment hauria de plegar, però se n’ha de parlar i se n’està parlant. Estem parlant amb el partit per perfilar la idea. Als 46 anys he viscut la política a l’Ajuntament i també a la Generalitat i al Parlament, però el més transformador i gratificant és ser alcalde del teu poble.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.