Política

Quaranta famílies desallotjades per les destrosses del cotxe bomba d'ETA a Calahorra

Una quarantena de famílies han estat desallotjades de casa seva a causa de les destrosses causades aquest divendres per l'explosió d'un cotxe bomba d'ETA a Calahorra, darrere de la caserna d'aquesta població de la Rioja. L'edifici ja estava desallotjat i només un guàrdia civil ha resultat ferit molt lleument: s'ha contusionat el coll en tirar-se a terra quan ha sentit esclatar l'artefacte.

L'atemptat sí que ha causat, en canvi, nombroses destrosses als edificis de la zona, on s'han trencat els vidres de les finestres i altres obertures, i ha deixat inutilitzada la caserna, un edifici molt vell que ja estava previst que se substituís per un altre immoble en construcció. Les autoritats ja han anunciat que la caserna serà enderrocada i que els 16 agents que hi vivien seran allotjats provisionalment en un alberg municipal mentre s'acaba de construir el nou edifici.

L'explosió ha estat cap a les dues del migdia, a l'hora anunciada per un comunicat que, mitja hora abans, ha trucat en nom de l'organització armada al servei d'assistència en carretera DYA de Biscaia. El vehicle utilitzat per muntar-hi la bomba havia estat robat hores abans i els amos havien estat lligats a un arbre en un bosc d'Àlava per evitar que alertessin la policia. Han estat localitzats i rescatats hores després.

L'artefacte era en el cotxe descrit: un Honda Cívic blau situat al carrer Gallarza, darrere de la caserna. Segons l'agència EFE, tot i que l'edifici s'ha pogut desallotjar a temps i que la zona ha estat acordonada, hi ha hagut "escenes de pànic" perquè molt a prop s'hi estava fent una processó de Divendres Sant i hi havia molta gent mirant-se-la.

Aquest ha estat el 13è atemptat d'ETA des que va trencar la treva oficialment, el cinc de juny de 2007. L'últim atemptat va ser el passat 7 de març, dos dies abans de les eleccions generals, quan l'organització va assassinar a trets l'exregidor del PSE Isaías Carrasco, a Arrasate.

El PP ja ha aprofitat l'ocasió per condemnar l'atemptat i anunciar que espera que ETA "rebi el missatge clar i rotund que, faci el que faci, ningú no s'asseurà a negociar-hi". La bel·ligerant Associació de Víctimes del Terrorisme ha dit que l'organització actua "encoratjada per un govern disposat a rendir-se davant seu". El PSOE de la Rioja ha apel·lat a la "unió de tots els demòcrates".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.