Política

El PSC du ERC a triar “procés o progrés”

Collboni lliga el sí al pressupost a trencar amb la “lògica” independentista

Maragall titlla Illa de “poc responsable”

L’acord definitiu pel pressupost s’enverina per moments. Després que dissabte fracassés el primer intent del president Pere Aragonès i el líder socialista Salvador Illa per tancar l’entesa, l’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va deixar clar, ahir, que les posicions “encara són allunyades” i es va mostrar especialment dur en contraposar “progrés” i “procés”. De fet, va instar ERC a prendre una decisió “molt senzilla”: o tria el “progrés” que significa l’aposta socialista per infraestructures “aturades durant tants anys de procés”, o bé opta per pactar amb Junts –que defensa els mateixos projectes– i continuar el camí vers la república. “Demanem a ERC claredat i coratge polític per desencallar les infraestructures que Catalunya necessita i trencar lligams amb una lògica política del procés independentista a què ens havia acostumat amb Junts”, va etzibar, ras i curt, des dels Tres Tombs de Sant Andreu, en què també va deslligar la negociació a la Generalitat amb l’acord ja tancat a la capital. “Esperem que Aragonès faci el mateix les properes setmanes o dies”, va concloure, tot reiterant la predisposició del PSC a no aixecar-se de la taula i seguir parlant des d’una opció “rigorosa i responsable”. En aquest sentit, va defugir també mitges tintes en qüestions com ara la ronda del Vallès, el Hard Rock i l’ampliació de l’aeroport del Prat, en què ERC busca, en canvi, trobar punts d’entesa. “És una decisió força binària: sí o no. Buscar subterfugis o fugir d’estudi sense parlar del fons no és útil i la gent no ho entendria”, etzibava.

Gairebé al mateix lloc i la mateixa hora, l’alcaldable republicà, Ernest Maragall, acusava de “poc responsable” l’actitud del PSC de “continuar bloquejant” el pressupost i redoblava la pressió. “No s’acaba d’entendre que se segueixi jugant a una espècie de joc de rol, de veure qui es porta més la imatge de qui pren l’última decisió”, li retreia. En aquest sentit, mantenia la mà estesa a “treure la qüestió de l’aeroport del calaix”, si bé va advertir Illa que, si defensa tornar al projecte que el govern espanyol volia imposar fa un any i mig, “malament rai”.

L’alcaldable de Junts, Xavier Trias, defugia parlar dels comptes, però creu que seria un “error” no apostar per l’aeroport, i demanava que hi tinguin un paper l’Àrea Metropolitana i els ajuntaments de Barcelona i el Prat. En canvi, l’alcaldessa Ada Colau veu “sorprenents” i “fora de lloc” les exigències del PSC i “inassumible” l’ampliació del Prat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia