ERC es marca ara aquesta setmana per tenir comptes
Vilalta eleva el to, acusa el PSC i Junts de “bloquejar” la rúbrica de l’acord i censura el “xantatge” de “tot o res” socialista
Illa manté les condicions i dubta de la voluntat del govern de tancar un pacte
Després de vora tres mesos i desenes de reunions de negociació pressupostària, i d’haver donat a entendre des de fa setmanes el govern que l’entesa està gairebé assolida sense haver-se tanmateix tancat, pocs s’atreveixen ja a pronosticar ni quan ni com acabarà el serial, tot i que el desenllaç hauria de ser imminent. “Entenem que no hauria d’anar més enllà d’aquesta setmana”, es va marcar ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va dir que el govern “valorarà” què fa si no és així, si bé va evitar entrar en “ultimàtums o xantatges” com el que va censurar que fa el PSC quan exigeix que s’acceptin totes les seves condicions. “No compartim aquest xantatge de tot o res: «O fas el que et dic o ho engeguem tot a rodar»”, etzibava. La republicana va elevar el to contra l’actitud dels dos potencials socis, sobretot la dels socialistes, a qui va exigir “responsabilitat” i va acusar de “bloquejar sense saber gaire bé per què” la rúbrica d’un acord que segons ella ja és total en els comptes pròpiament dits. “El que no és raonable és dilatar per dilatar la negociació”, reprotxava, un fet que fa unes setmanes avisava que duria el govern a tirar pel dret i a aprovar el projecte de llei com a mesura de pressió, però amb què ahir va evitar amenaçar perquè veu l’acord tan a prop que no vol fer cap pas en fals que faci que se’n vagi en orris. Vilalta, així, no va tancar la porta a continuar fent “les trobades que faci falta” amb tots, també amb Junts, si bé va quedar clar que per ara no veu els exsocis com a alternativa real si persisteix l’enrocament del PSC, que no amagava que ha sorprès el govern.
Malgrat tot, ERC insistia que la cita de dissabte entre el president Pere Aragonès i el líder socialista, Salvador Illa, va servir per avançar, i creu que hi ha “marge de negociació” en els afers extrapressupostaris que el PSC veu irrenunciables, si bé ERC planteja trobar-hi un punt mitjà, ja que “no pot pretendre imposar-los”: que es desencallin el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat, la ronda del Vallès i la firma del contracte programa amb Renfe.De totes aquestes qüestions, les dues últimes semblen les més espinoses, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez, corroborava ahir a RTVE que hi estan “mirant de construir escenaris” per trobar punts d’acord. Així, va recordar que la B-40 “passa per una zona d’interès ecològic”, i va repetir que el govern aposta com a alternativa per intervenir en carreteres ja existents, tal com diu el pla de mobilitat del Vallès, i, sobretot, per ampliar les connexions ferroviàries. Pel que fa a l’aeroport, Fernàndez va retreure que la proposta inicial d’Aena entrava “en col·lisió” amb les directives europees que protegeixen els espais naturals del voltant, i va demanar també construir “escenaris reals i viables”. A més, proposava que es construeixi una terminal satèl·lit i que la Generalitat pugui gestionar-lo. Sobre el Hard Rock, va negar que el govern en retardi els tràmits, si bé defensa que siguin “solvents i exigents”.
Entretant, Illa, de visita ahir al País Basc, no es va moure del discurs de ja fa dies, després que dissabte no tanqués res amb Aragonès. Així, tot i no donar detalls de la cita, va admetre que “està sent molt difícil” rubricar el pacte. “De voluntat d’acord, sempre n’hi ha hagut; el que no sé és si aquesta voluntat també hi és per part del govern”, va dubtar fins i tot el cap de l’oposició, que es va mostrar disposat “a negociar”, però “no a adherir-se” al que digui ERC, paraules que van indignar els republicans. “Si algú vol buscar excuses per no aprovar-los, que se n’inventi alguna que sigui més creïble”, replicava Vilalta. Per Illa, en tot cas, les condicions del PSC, que són “un tot”, són raonables i tenen prou consens al territori i al Parlament. “Si el president no les accepta, no passa res. Haurà de dirigir-se a altres grups”, va dir reptant-lo.
Pel seu cantó, el portaveu de Junts, Josep Rius, va lamentar que el govern és “presoner” del “tot o res” socialista, i va alertar que, si ERC pacta els comptes amb el PSC, “posarà en perill aspectes clau de l’autogovern”, com la xarxa exterior. Així, va recordar que, després del fracàs de l’intent de dissabte, Junts roman a la taula i el govern pot decidir “avançar” amb ells o “retrocedir” amb els socialistes. En tot cas, tot i acusar l’executiu de pactar “condicions contradictòries” amb els diversos grups i constatar encara “diferències importants”, Junts estudia el document de resposta a les seves propostes que va rebre del govern la setmana passada.
Els comuns, entretant, que han recordat que trencaran el pacte assolit si el govern destina diners del pressupost als tres grans projectes exigits pel PSC i Junts, van criticar ahir tant la “passivitat” de l’executiu com les “anades i vingudes” del PSC en la negociació. En canvi, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va instar ERC i el PSC a tancar l’acord, i va avisar tots dos que han de “fer cessions” sobre aquests projectes, que defensa.