Política

Pujol alerta que els catalans poden quedar “minoritzats” al país

L’expresident català i exlíder de CiU Jordi Pujol ha alertat que els catalans poden quedar “minoritzats” dins de Catalunya i ha lamentat que la política catalana s’ha instal·lat en un “gran desgavell”.

Així ho afirma Pujol en el llibre “L’última conversa (Trobada a Queralbs), que sortirà a la llum el proper 25 de gener i que recull la xerrada que va mantenir r amb el catalanòfil japonès Ko Tazawa 16 de juliol de 2022, poc abans que aquest últim morís al setembre.

Units per una amistat de més de 30 anys, Pujol i Ko Tazawa van conversar una conversa a la casa de l’expresident de la Generalitat a Queralbs, al Pirineu català, que ara ha estat recollida en un llibre editat per Jon López de Viñaspre, del qual s’han desvetllat alguns fragments i imatges en vídeo.

En aquesta conversa, Pujol assegura que, a pesar que Catalunya té “mil anys d’història i ha conservat una llengua, una cultura, una voluntat de ser i una personalitat”, es tracta d’”un país petit” que “forma part d’un estat, Espanya, amb el qual hem conviscut durant molt temps i en molts aspectes hem tingut una convivència positiva”. “Però és més gran que nosaltres i hem de veure que no ens absorbeixi, que no s’acabi la catalanitat. Però és un problema nostre”, assenyala Pujol. “Catalunya no podem ser imperials (com Japó), però hem d’alinear-nos amb la gent que té un concepte de democràcia, drets humans, benestar social o llibertat”.

La llengua, essencial

L’expresident també incideix en què la llengua és “essencial” per a la identitat catalana, per això adverteix dels desafiaments als quals s’enfronta el català: “De vegades, la llengua que no és la primera i és la petita, hi ha gent que pensa que més val que parlem tots la mateixa llengua i ens posem tots a parlar castellà”. “Hi ha moltes parts en què una llengua s’ha perdut, moltes vegades amb pressió política, econòmica o jurídica. Què és l’important per a un país i una cultura? L’ésser. La identitat. Això va molt lligat a fets tradicionals, històrics, de memòria, però sobretot a la llengua”, ha recalcat.

Pujol ha avisat que el fet que a Catalunya hi hagi “natalitat baixa, tanta immigració i que davant els organismes públics oficials de l’Estat hàgim de lluitar molt perquè la llengua es mantingui a l’escola”, suposa que els catalans estiguin “amenaçats de quedar molt minoritzats dins de Catalunya”.

“Això ho podem aguantar i ho aguantem. Però necessitem reforçar la política en aquest sentit”, ha assenyalat l’expresident, qui d’altra banda deixa clar que no es pot “deixar abandonada la gent de fora” quan fugen de la misèria o el terrorisme als seus països d’origen, però, “i això ho deien Angela Merkel i Helmut Schmidt, si vénen aquí hem de procurar que siguin alemanys amb el temps”.

D’altra banda, Pujol lamenta la “situació de gran desgavell” que s’ha instal·lat a Catalunya i a la política catalana”, que qualifica de “desconcert”. “Alguns podran creure que tenen les idees clares i potser sí... però no ho sembla”, afegeix

El que va ser fundador de CDC, president de la Generalitat durant 23 anys creu que a la política catalana no hi ha “unes prioritats definides” i que “la línia del front està desordenada”, fet que l’“inquieta molt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.