Política

Londres congela l'expulsió d'un iranià homosexual

El jove iranià Mehdi Kazemi corre el risc de morir a la forca al seu país per ser homosexual, tret que el govern britànic li concedeixi l’asil polític que va demanar fa dos anys i que li van denegar. El cas de Kazemi va saltar als mitjans de comunicació britànics fa uns dies i ahir va guanyar protagonisme quan 63 lords van instar el govern britànic a suspendre la deportació del jove a l’Iran.

Kazemi, de 19 anys, va arribar al Regne Unit el 2005 per estudiar, segons van informar els seus advocats, i l’any següent va saber que el seu antic xicot va ser arrestat a l’Iran i penjat a la forca després de ser acusat de “sodomia”. L’homosexualitat és il·legal a la República Islàmica.

Kazemi va demanar asil polític al Regne Unit el 2006, però li van denegar i va marxar a Holanda, on dimarts també li van donar una resposta negativa a una sol·licitud d’asil. Les autoritats holandeses van al·legar que en haver demanat primer asil al Regne Unit, el cas l’ha de seguir Londres.

Segons el diari The Independent, Holanda va indicar dimarts que tenia previst entregar Kazemi a les autoritats britàniques en un termini de 72 hores. Un cop en territori britànic, la policia hauria d’arrestar el jove i deportar-lo a l’Iran. Però davant la pressió mediàtica, el govern britànic va decidir ahir concedir a Kazemi un ajornament de la deportació. La ministra d’Interior britànica, Jacqui Smith, va indicar en un comunicat que segons “les noves circumstàncies”, la petició d’asil de Kazemi serà “reconsiderada”.

“Profunda preocupació”
Abans de l’anunci de la ministra, els lords li van demanar que fos sensible a la situació de Kazemi i li garantís asil al Regne Unit, on l’oncle del jove viu des de fa 30 anys. “Estem profundament preocupats davant la possible execució de Mehdi Kazemi si es rebutja la seva petició d’asil i és deportat a l’Iran”, deia la carta que els lords van dirigir a Smith. També els eurodiputats van demanar un gest a Londres.

Grups pro drets humans i que lluiten pels drets dels gais van alertar ahir que el perill que Kazemi sigui deportat encara no ha desaparegut. “Si retorna a l’Iran correrà el risc de ser empresonat, torturat i executat”, va advertir Peter Tatchell, fundador d’Outrage, un grup pro drets dels homosexuals.

Les ONG van remarcar que Teheran ostenta el rècord d’execucions de gais. El president Mahmud Ahmadinejad va dir fa poc que a l’Iran l’homosexualitat “no existeix”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona