Política

El PSC demanarà al comitè federal del PSOE garanties que els pactes de Zapatero no afectaran la Generalitat

El PSC, amb el president de la Generalitat al capdavant, acudirà al comitè federal del PSOE de dissabte per valorar els resultats de les eleccions generals, molt favorables per als socialistes a Catalunya, i remarcarà la necessitat de garantir l'estabilitat dels governs d'Espanya i de Catalunya.

Segons fonts dels socialistes catalans, assistiran al conclave socialista dirigents com José Montilla, Miquel Iceta, Celestino Corbacho, Manuel Bustos, Marina Geli o, entre d'altres, Joan Clos.

El PSC reivindicarà el seu paper i també el mèrit de José Luis Rodríguez Zapatero en uns resultats "espectaculars" a Catalunya.

Els socialistes catalans expressaran el seu "total respecte" pel paper del secretari general del PSOE en la formació del seu nou govern, però subratllaran que la política d'aliances que pugui realitzar, possiblement amb CiU i el PNB, ha de quedar deslligada de canvis a la Generalitat de Catalunya.

Passada l'eufòria postelectoral i després que en l'executiva del PSC de dilluns s'expressés la intenció d'anar "a totes" a l'hora d'influir a Madrid, el PSC té clar que el Govern "el fa Zapatero" i que aquest procés no es tancarà fins després de Setmana Santa, en els pròxims vint dies.

Això no obstant, els resultats històrics del PSC han generat certa excitació entre dirigents i quadres dels socialistes catalans, que tenen l'esperança de passar dels actuals dos ministres a tres, encara que existeix també la tesi que no és tan important el nombre de carteres com tenir dirigents en càrrecs de confiança dels diferents ministeris.

Es considera segura la continuïtat en el consell de ministres de la cap de llista del PSC per Barcelona i ministra d'Habitatge, Carme Chacón, que això no obstant podria passar a una altra cartera si Habitatge acaba sota el paraigua d'un altre ministeri i desapareix com a tal, encara que hi ha qui la situa com a futura portaveu del govern.

En les travesses també hi surt David Vegara, secretari d'Estat d'Economia sota les ordres de Pedro Solbes, que podria ocupar-se de la cartera d'Indústria amb la d'idea de substituir Solbes a mitja legislatura.

L'actual titular d'Indústria, Joan Clos, no apareix entre els noms que s'asseurien en el futur consell de ministres, mentre que sí que hi apareix amb força Celestino Corbacho, alcalde de l'Hospitalet de Llobregat, president de la Diputació de Barcelona i ben connectat en el PSOE.

El mateix Corbacho ha declarat avui que seria bo un ministre català a Foment i s'ha mostrat a disposició de Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.