Política

Una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió conclou que la crisi d'infraestructures no passarà factura al PSC

Els grups de CiU i el PPC han desacreditat el sondeig presentat pel Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat

La crisi de les infraestructures a Catalunya no passa factura al PSC que incrementa sis punts la seva intenció directa de vot per a les eleccions generals (passa de 31 a 37,3%) mentre que la resta de formacions es mantenen, segons un sondeig de la Generalitat.
Per primera vegada els catalans han indicat la "falta d'infraestructures i transports" com el principal problema que té actualment Catalunya (amb un 34,6%, dotze punts més que en el baròmetre d'octubre), seguit de l'accés a l'habitatge (27,2), immigració (22,9) i atur i precarietat laboral (17,6).

El director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, Gabriel Colomé, ha presentat els resultats del baròmetre d'hivern, realitzat sobre una mostra de 2.200 enquestes telefòniques portades a terme entre el 20 i el 30 de novembre, just abans de la manifestació contra el caos ferroviari convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir.

Els indecisos escullirien PSC
El sondeig revela que el PSC aconseguiria el 37,3% dels vots en les pròximes eleccions generals, seguit molt de lluny per CiU (puja lleugerament fins al 12%), ERC (baixa mig punt i aconsegueix un 7,6) i PPC i ICV, que pugen dues dècimes fins a obtenir 5 i 4,4 per cent, respectivament.

Colomé ha atribuït l'increment del PSC a que els indecisos de l'anterior baròmetre han decidit posicionar-se i han optat en la seva majoria per l'opció socialista, que no pateix cap càstig per la crisi de les infraestructures.

"Per què hauria de pagar un sol partit? I per què un partit determinat?", ha apuntat el director del CEO, que ha subratllat que el baròmetre es va realitzar els dies anteriors a la manifestació, en els que el president de la Generalitat, José Montilla, es va declarar "català enfadat", en els que es va debatre la reprovació de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i en que el propi Montilla va participar al programa televisiu "Tinc una pregunta per a vostè".

El sondeig detecta que el PPC té molt mobilitzat el seu electorat, el contrari que ERC i ICV-EUiA, que pateixen transvasaments de vots a PSC i CiU, els primers, i a PSC i ERC, els segons.

Sobre unes hipotètiques eleccions catalanes, el PSC guanyaria amb una intenció de vot de 25,4 per cent (cinc punts més que a l'octubre), seguit de CiU amb un 17,4 (puja vuit dècimes percentuals), ERC amb un 11,4 (1,2 punts més que l'anterior sondeig), ICV amb 5,8 (descendeix gairebé dos punts) i PPC amb un 2,9 (mig punt més que a l'octubre).

Millora de la visió política
El baròmetre de la Generalitat detecta una lleu millora de la visió de la política per part dels ciutadans, amb una rebaixa de l'índex de ciutadans que creuen que cap partit pot donar resposta als seus problemes i amb un increment del grau de confiança en els polítics, que tornen a aprovar després de dos sondejos.

D'altra banda, "les relacions Catalunya-Espanya" apareixen per primera vegada entre les primers problemes dels catalans -en vuitè lloc- amb un deu per cent.

Reacció de CiU i del PPC
Els grups de CiU i el PPC han desacreditat el sondeig presentat pel Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat que sosté que la crisi de les infraestructures no passa factura al PSC, que incrementaria en sis punts la seva intenció directa de vot a les generals.

En sengles rodes de premsa, els dos grups han denunciat el "biaix" dels resultats del sondeig, que dóna a CiU i PPC una lleugera pujada de cara a les generals en comparació de l'anterior baròmetre.

En roda de premsa, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha afirmat que en la mesura que hi ha més enquestats que diuen haver votat el PSC en les últimes eleccions que els que ho van fer a CiU (31% per 21%), la mostra "no és representativa".

Per això, CiU ha restat qualsevol credibilitat als seus resultats, que segons la federació fan la sensació que Catalunya és com "Alícia al país de les meravelles" i divulguen "com de bonic és el món pintat de socialista".

En el mateix sentit, la portaveu parlamentària del PPC, Carina Mejías, ha censurat el "cert biaix" dels resultats del sondeig i ha exigit al director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, Gabriel Colomé, que s'abstingui de fer "valoracions polítiques" en presentar qualsevol baròmetre.

No obstant això, tant CiU com el PPC han destacat que l'enquesta revela que la situació de les infraestructures és una de les principals preocupacions ciutadanes i que els ciutadans no estan conformes amb la situació econòmica.

De la seva banda, el portaveu del PSC al Parlament, Miquel Iceta, ha expressat l'"alegria" del seu partit perquè la intenció de vot al PSC a les generals se situï en el 37,3 per cent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.