Política

Desconcert espanyol

La Federació Espanyola de Bowling diu que durà la sentència del TAS a la justícia federal suïssa

La sentència del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) en el cas de les bitlles, que no només ratifica la consideració de la Federació Catalana (FCBB) com a membre de ple dret de la Internacional (FIQ), sinó que també explicita la invalidesa de la llei espanyola de l'esport en l'àmbit de les federacions internacionals i nega el concepte "una federació per Estat" com a principi general de l'esport, ha provocat desconcert en les autoritats federatives i político-esportives espanyoles. La primera reacció de la federació espanyola, Febolos, ha sigut anunciar que recorrerà la sentència "davant la justícia federal suïssa i els organismes que faci falta", en paraules del seu president, José Luis Boto.

Cinc punts
Fonts jurídiques consultades per l'AVUI van explicar que "no és el més normal" recórrer una sentència del TAS, situació que se sol produir sovint "quan es vol allargar un cas".

Es dóna el fet que una de les fonts de dret principals on beu el TAS és justament la justícia suïssa, i que la sentència emesa el dia de Sant Jordi ja s'hi basa, especialment quan estableix que la llei espanyola no és aplicable. En concret, al punt 44 s'hi diu: "[...] la seu del present arbitratge és a Suïssa. Cap de les parts no tenia el seu domicili o residència habitual a Suïssa en el moment de concloure la causa arbitral, de tal manera que les regles del capítol XII de la llei federal [suïssa] sobre el dret internacional privat són aplicables en el present cas". En total són cinc els punts de la sentència en què es fa referència a diferents articles de la mencionada llei federal.

Les fonts jurídiques abans mencionades van afegir a l'AVUI que, en qualsevol cas, "la justícia suïssa, lògicament, és de caire federal, i la jurisprudència en aquest cas és bastant positiva per als nostres interessos".

La representativitat
Un altre aspecte destacable de la primera reacció espanyola, en tant que demostra que no han llegit o no han entès la sentència, és que Boto insistia ahir que "no pot ser que Espanya jugui contra Espanya", en referència a un possible matx entre Catalunya i Espanya, mentre que des del Consell Superior d'Esports (CSD) un portaveu oferia la resposta que sempre es dóna en aquests casos: la llei espanyola preveu que la representativitat d'Espanya la tinguin les federacions espanyoles.

Cal recordar que la sentència utilitza l'exemple de la Gran Bretanya i afirma que "està admès que les federacions representants de diferents territoris puguin ser representades a nivell internacional en les federacions esportives i que els equips d'aquests diferents territoris participin com a equips independents en diverses competicions internacionals".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona