Política

Els partits acceleren els seus 'plans B' per a l’Estatut

Davant l’amenaça que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut lamini els eixos essencials del text, els partits catalans es posen les piles per construir els argumentaris i ultimar els seus plans B. Es tracta de tenir a punt una resposta prou contundent si finalment el TC dictamina que Catalunya no és una nació amb validesa jurídica, si el finançament no es fonamenta en la bilateralitat, si saber català deixa de ser un deure o si l’Estat deixa d’estar obligat a invertir durant set anys en infraestructures.

Si hi ha una rebaixa substancial del text, CiU i ERC proposen consultar els catalans a les urnes sobre el pronunciament del TC. A més, aposten per tornar a sotmetre a referèndum el text vigent. Segons el líder de CiU, Artur Mas, una nova retallada “seria tremendament negativa i crearia un conflicte molt important”. El dirigent nacionalista va evitar ahir fer especulacions i és partidari d’esperar que es conegui la sentència, però va advertir que tant al PSOE com al PP els convé que el TC aigualeixi l’Estatut, ara amenaçat per set recursos. L’interès partidista dels socialistes espanyols i els populars ja sigui per tombar el text o bé per fer-ne una interpretació restrictiva fa pensar als partits catalans en una sentència desfavorable i, immersos com estan gairebé tots en processos congressuals, els obliga a moure fitxa i perfilar respostes contundents.
Els republicans, que van votar en contra del text, són partidaris de desplegar l’Estatut de facto i, si la retallada és considerable, veuen bé tornar a sotmetre a consulta el text referendat pels catalans. Tot i això, el debat és viu a la formació i hi ha opinions diverses.

A l’espera que José Montilla faci públic el seu pla B, el PSC és partidari d’acatar la sentència i d’intentar apujar el llistó de l’autogovern per vies alternatives. El referèndum que defensen convergents i republicans topa de ple amb la voluntat dels socialistes. Ja fa uns dies el secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, va afirmar que s’haurà d’acatar el que dictamini el tribunal si no es vol incórrer en un delicte. “Ja seria hora que el PSC comencés a garantir que els seus 25 diputats al Congrés no serviran per fer un pacte d’Estat amb el PP” que avali la retallada, va replicar el president del grup parlamentari d’ERC, Joan Puigcercós.
La visió més optimista és la d’ICV-EUiA, que s’aferra a la constitucionalitat de l’Estatut per no revelar alternatives abans d’hora. I des del PP, un dels partits promotors dels recursos, Federico Trillo –portaveu dels populars a la comissió constitucional del Congrés– va criticar ahir la pressió que al seu parer exerceixen les formacions nacionalistes sobre el TC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.