Política

El consell nacional d'ERC aprova una resolució contra els transvasaments

El consell nacional d'ERC ha aprovat aquest dissabte una resolució contra els transvasaments. Es tracta d'un text que fa equilibris: critica el reial decret 3/2008 del govern espanyol que aprova la connexió entre la conca de l'Ebre i la del Ter-Llobregat, s'oposa "tot transvasament" i ratifica el compromís amb l'Ebre signat l'any 2003 contra el pla hidrològic nacional (PHN) que projectava el govern de José María Aznar. Alhora, però, la resolució acaba proposant una versió ampliada i corregida d'aquest transvasament.

El consell nacional constata que el projecte impulsat pel govern espanyol per pal·liar la sequera significa allargar fins a Barcelona el transvasament que ja connecta l'Ebre amb Tarragona. Es tracta, per tant, d'una mesura "estructural" per fer front a una situació "conjuntural", una mesura "desproporcionada des del punt de vista econòmic" i es corre el risc que no es pugui executar en el termini previst o que sigui finalment innecessària.

Davant d'aquest projecte que consideren que ja no es pot aturar, els consellers nacionals d'ERC aposten per transformar la interconnexió en un sistema reversible que permeti aportar recursos hídrics de la dessalinitzadora projectada a Cunit (Baix Penedès) fins a la regió metropolitana de Barcelona i de Tarragona, i que només es connecti "en última instància". La idea comportaria construir una altra canonada, un ramal d'uns 15 quilòmetres, que uniria la dessalinitzadora de Cunit amb la canonada que es projecta actualment.

La resolució ha sigut presentada per l'executiva regional de la formació a les Terres de l'Ebre i s'ha aprovat gairebé per unanimitat, amb 95 vots a favor i només 2 vots en blanc. Abans, l'actual secretari general i aspirant a president del partit, Joan Puigcercós, havia defensat la mesura d'urgència aprovada per la Generalitat com a sortida puntual a una situació d'emergència. Puigcercós ha reclamat als seus companys de partit "responsabilitat" i que "alguns" deixin de banda "l'oportunisme".

La reacció dels sectors crítics del partit al resultat del consell nacional d'avui, en què Josep-Lluís Carod-Rovira s'ha acomiadat com a president de la formació, ha estat immediata. El líder d'Esquerra Independentista (EI), Uriel Bertran, ha reclamat que "després de la resolució aprovada pel consell nacional contra el transvasament, ERC ha de ser seriosa i coherent i defensar el mateix al govern i al Parlament per evitar el transvasament. No podem deixar les Terres de l'Ebre a l'estacada", ha advertit Bertran.

El candidat a la secretaria general per Esquerra Independentista no ha assistit a la reunió, que celebrava a Amposta, perquè era a Alacant per participar en la manifestació d'Acció Cultural i Òmnium Cultural amb motiu de la diada del País Valencià, que commemora la derrota d'Almansa del 25 d'abril de 1707. Bertran ha seguit l'evolució del consell nacional a distància.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.