Política

Suport dels líders europeus a la Unió Mediterrània de Sarkozy

Cimera

Els dirigents europeus han arribat a un acord sobre el projecte d'Unió Mediterrània que proposa França, com a nou fòrum de diàleg entre els països del Mediterrani i la resta de la Unió.

Aquesta aprovació ha arribat de manera inusualment ràpida, en el primer sopar dels dirigents reunits a la cimera de primavera de la UE.
Així doncs, el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han aprofitat la cimera de la UE per presentar a la resta de caps d'Estat i de govern de la UE el seu acord de projecte d'"Unió Mediterrània".

La proposta, d'iniciativa francesa, complementarà l'actual procés de Barcelona, segons Sarkozy, a través de projectes concrets de cooperació en àrees comunes com en el medi ambient, en el camp energètic o en la lluita contra la contaminació del Mediterrani.

“Hem dissenyat la Unió per al Mediterrani perquè el procés de Barcelona simplement no ha funcionat”, ha afirmat Sarkozy.

Val a dir, però, que aquesta Unió Mediterrània suposa, a la pràctica, posar en marxa les idees expressades a Barcelona el 1995. Segons Sarkozy, "Barcelona va ser una bona idea, una bona intenció" però no ha funcionat "per raons molt simples: tractava com a nens els països del sud, i la diferència és que ara seran tractats en peu d'igualtat i amb una estratègia".

L'objectiu és una unió política, econòmica i cultural a banda i banda del Mediterrani, entre els països del sud d'Europa i del nord d'Àfrica.

Reticències alemanyes
Merkel ha reconegut que la idea li suscitava algunes inquietuds, com ara la d'assistir a un projecte excloent que pogués obrir esquerdes en la cohesió comunitària.

Ara Merkel diu que el projecte la convenç perquè serà una iniciativa comuna dels 27 països membres de la UE. A més, engegarà projectes concrets i no interferirà en els processos de negociació de la Unió amb Croàcia i Turquia.

A banda de la proposta de Sarkozy, la cimera de caps d'Estat i de govern que acaba a Brussel·les ha estat marcada pel futur econòmic de la Unió. Els 27 coincideixen a destacar que el sistema financer és fràgil i preveuen que el creixement del 2008 sigui inferior el 2009, contagiada l'economia europea per la mala salut de la nord-americana.

L'esborrany de les conclusions de la cimera destaca que la solució és continuar les reformes estructurals per impulsar el mercat únic i que és necessària més transparència de les entitats financeres sobre les seves pèrdues i riscos.

El canvi climàtic i l'obertura dels mercats de gas i electricitat també han format part de l'agenda de la trobada. Han reiterat el seu compromís de reduir les emissions de CO2 un 20%, incrementar les energies renovables un 20% i també estalviar un 20% d'energia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.