Política

comissió europea

La Comissió Europea creu que els països de la Unió han d’anar ja a posicions fiscals més prudents

Dombrovskis defensa que s’han de reduir gradualment els dèficits pressupostaris en un context d’alta inflació i pujades de tipus d’interès

El vicepresident econòmic de la Comissió Europea (CE), Valdis Dombrovskis, ha explicat aquest dilluns que “és el moment d’avançar a posicions fiscals més prudents” als països de la Unió Europea (UE) donat el context d’alta inflació i pujades de tipus d’interès.

“És important reduir gradualment els dèficits pressupostaris perquè la política fiscal no contradigui a la política monetària i no alimenti la inflació, però també a la vista dels costos de finançament més alts”, ha dit a la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup.

Dombrovskis ha considerat que, malgrat la millora de les previsions per a l’economia europea, “no hi ha temps per a la complaença” perquè el creixement és “bastant lent”, persisteixen la incertesa i les pertorbacions generades per la guerra russa contra Ucraïna; i els Estats encara han de bregar amb els alts preus de l’energia i l’elevada inflació.

Els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona analitzaran aquest dilluns les últimes previsions macroeconòmiques de l’Executiu comunitari, publicades aquest matí, com a punt de partida perquè la Comissió publiqui al març directrius per a elaborar els pressupostos de 2024 i abans d’abordar demà, al costat de la resta de països de la UE, la revisió de les regles de control del dèficit i el deute.

En aquest sentit, Dombrovskis ha reiterat que la intenció de Brussel·les és fer una proposta legislativa per a reformar-les una vegada que la qüestió s’hagi debatut de nou al març, tant en l’àmbit de ministres com entre els caps d’Estat i de Govern en la seva cimera de finals d’aquest mes.

La vicepresidenta econòmica espanyola, Nadia Calviño, va urgir a l’Executiu comunitari a presentar “com més aviat millor” aquest projecte legislatiu perquè les negociacions avancin “el màxim possible” sota presidència sueca de la UE en el primer semestre i culminar-lo, “si és possible”, durant la presidència espanyola en la segona meitat d’any.

Brussel·les va publicar a la fi de 2022 una primera comunicació –no legislativa– en la qual va plantejar vies individualitzades de reducció de deute per a cada país, que tinguin en compte les seves circumstàncies i puguin negociar-se amb la Comissió, a canvi d’un control més estricte del compliment de les mateixes a posteriori.

Els estats membres han enviat a la Comissió més de 300 preguntes per a demanar més dades sobre la iniciativa i molts tenen dubtes sobre com funcionarien en la pràctica les vies nacionals i les salvaguardes que hi hauria, segons la mateixa institució.

La ministra holandesa de Finances, Sigrid Kaag, va presentar una contribució juntament amb Espanya de cara a la reforma, i va assenyalar que el seu país està a favor que hi hagi “espai i temps per a les vies nacionals de reducció de deute”, però va insistir que les “les mesures han de ser clares”, ha d’haver-hi “transparència” i “supervisió reforçada” en cas que els països es desviïn, així com “sancions progressives”.

“Necessitem la pastanaga i el pal”, ha dit avui Kaag, qui ha considerat “inviable” mantenir suspeses les normes fiscals més enllà de 2023 encara quan no s’aconsegueixi un acord per a reformar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona