Política

unió europea

La CE porta Polònia davant el TJUE per qüestionar la primacia del Dret de la UE

La Comissió considera que el Constitucional polonès no compleix amb els requisits d’una cort independent i imparcial prèviament establerta per la llei

La Comissió Europea (CE) ha decidit aquest dimecres portar a Polònia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per violacions del Dret comunitari per part del Tribunal Constitucional polonès i de la seva jurisprudència, que qüestionen la supremacia del Dret de la Unió Europea (UE).

L’objectiu de la Comissió amb aquesta acció és garantir que “els drets dels ciutadans polonesos estiguin protegits i que puguin gaudir dels beneficis de la UE de la mateixa manera que tots els ciutadans” de la resta dels vint-i-sis països del club comunitari, ha informat la institució en un comunicat.

L’Executiu comunitari ha recordat que “la primacia del Dret de la UE garanteix l’aplicació equitativa del Dret de la UE en tota la Unió”.

Com a primer pas, la Comissió havia incoat el procediment d’infracció contra Polònia el 22 de desembre de 2021 mitjançant l’enviament d’una carta d’emplaçament, després de les sentències del Tribunal Constitucional polonès de 14 de juliol de 2021 i 7 d’octubre de 2021, en les quals considerava que les disposicions dels Tractats de la UE eren incompatibles amb la Constitució polonesa, qüestionant expressament la primacia del Dret de la UE.

Amb aquestes sentències, el Tribunal Constitucional va violar els principis generals d’autonomia, primacia, efectivitat, aplicació uniforme del Dret de la Unió i l’efecte vinculant de les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, segons la Comissió, que és la guardiana dels tractats europeus.

L’Executiu que lidera l’alemanya Ursula von der Leyen considera que les sentències poloneses també infringeixen el dret a la tutela judicial efectiva (article 19 del Tractat de la UE, apartat 1), en donar-li una interpretació indegudament restrictiva.

D’aquesta manera, ha afegit, priva als particulars davant els òrgans jurisdiccionals polonesos de totes les garanties establertes en aquesta disposició.

La Comissió també considera que el Tribunal Constitucional polonès ja no compleix amb els requisits d’una cort independent i imparcial prèviament establerta per la llei.

Això es deu, afegeix Brussel·les, a les irregularitats en els procediments de nomenament de tres jutges el desembre de 2015 i en la selecció del seu president el desembre de 2016.

Brussel·les va decidir enviar a Varsòvia un dictamen motivat per a demanar explicacions el 15 de juliol de 2022, però la resposta que va arribar dos mesos després “no respon a les preocupacions de la Comissió”, per la qual cosa avui s’ha decidit portar a Polònia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.