REGNE UNIT
El Regne Unit rebutja tornar la nacionalitat a una noia que va fugir a Síria per unir-se a Estat Islàmic
Shamima Begum va marxar el 2015, quan tenia 15 anys, amb dues amigues
La justícia britànica dona la raó al govern, que li va retirar la ciutadania del país al·legant motius de seguretat nacional
La justícia del Regne Unit ha rebutjat aquest dimecres el recurs d’apel·lació presentat per la jove Shamima Begum —que el 2015 va fugir amb 15 anys amb dues amigues a Síria per unir-se a Estat Islàmic (EI)— contra la retirada de la seva ciutadania britànica.
El govern de Londres va adoptar la decisió de desposseir de la nacionalitat la jove, al·legant motius de seguretat nacional, quan aquesta va ser trobada el febrer del 2019 en un camp de refugiats sirià, i llavors estava embarassada de nou mesos.
Begum, que manté que no va cometre crims a les ordres d’EI, va portar el cas davant la Comissió especial de recursos d’immigració (SIAC) per recórrer la decisió presa pel llavors ministre de l’Interior Sajid Javid, alhora que els seus advocats defensaven que la jove va ser víctima de tràfic de persones.
Després d’un procés judicial de cinc dies que va tenir lloc el novembre passat, l’equip legal de la noia va argumentar que el ministeri de l’Interior tenia l’obligació d’investigar si Begum havia estat víctima de tràfic de persones abans de retirar-li la ciutadania.
Aquests advocats van sostenir que la noia havia estat “reclutada, transportada, transferida, encoberta i rebuda a Síria amb el propòsit de ser explotada sexualment i per casar-la amb un home adult”, quan la noia encara era menor d’edat.
El jutge Robert Jay ha rebutjat avui “totalment” els al·legats de la defensa, de manera que Begum, que ara té 23 anys, continua tenint prohibit tornar al Regne Unit i haurà de continuar al camp de refugiats sirià.
La cort ha considerat “legítima” la decisió del govern de retirar-li la ciutadania perquè considera que la jove és una amenaça per a la seguretat del Regne Unit.
Aquest cas, que es va fer molt mediàtic, es va iniciar el 17 de febrer del 2015, quan l’estudiant i les seves dues amigues Kadiza Sultana i Amira Abase, musulmanes de l’est de Londres, van volar de Londres a Síria, fent escala a Istanbul (Turquia), per després unir-se al grup gihadista.
Begum es va casar amb el musulmà convers holandès Yago Riedjik, amb qui va tenir tres fills, tots morts.