JORDI BARTOLOMÉ I FERNÁNDEZ
ALCALDE DE SANTA COLOMA DE CERVELLÓ (ERC)
“Hem fet molt bona feina, amb una política generosa des del primer dia”
“La gent espera de nosaltres que siguem generosos i, si no tens majoria, t’has d’entendre amb els altres”
Bartolomé admet mancances en habitatge i ho veu com un repte
La dependència dels impostos municipals fa que l’alcalde qualifiqui de prioritat generar activitat econòmica
És un poble fantàstic on es viu bé i on encara volem que es visqui molt millor
Durant la pandèmia vam reorientar prioritats per donar solucions al moment immediat
Estic content amb la recollida porta a porta, però sempre hi ha marge de millora
Jordi Bartolomé va arribar a l’alcaldia el juny del 2021, agafant el relleu d’Anna Martínez (Progrés), i viu el tram final de la legislatura valorant positivament la feina feta i mirant els reptes de futur amb optimisme.
Quina definició fa del moment actual de Santa Coloma?
Santa Coloma de Cervelló és un poble fantàstic on es viu bé, i on volem que es visqui molt millor. És un petit poble dins l’àrea metropolitana, amb un munt de serveis, una qualitat de vida estupenda, grans zones verdes i una població molt activa. I ens trobem en un punt de final de legislatura amb voluntat d’executar al màxim tot el programa municipal i afrontar el projecte 2023-2027.
Va arribar a l’alcaldia el juny del 2021, agafant el relleu d’Anna Martínez (Progrés). Ha estat difícil agafar aquest relleu?
En política, sobretot la gent espera de nosaltres que siguem molt generosos i, per tant, quan no tens la capacitat de sumar la majoria suficient, has d’arribar a acords, t’has d’entendre amb els altres. Hem fet un govern de coalició, des del primer dia ens hem posat a treballar d’allò més i suposo –la gent ho acabarà dient– que hem fet molt bona feina.
Tenint en compte el pacte, com s’ha treballat, amb quines prioritats?
Primer, posant en comú els dos programes i traçant-ne un de conjunt en què la nostra màxima prioritat és atendre les necessitats de les persones. Però sense eludir la nostra responsabilitat envers el planeta, els espais públics, els equipaments, els serveis... I no només gestionar sinó també transformar i convertir-nos en el municipi que volem ser, on es visqui millor, on tinguem més oportunitats econòmiques i on continuem mantenint la qualitat de vida que ens caracteritza.
I de cop i volta, la pandèmia...
No podem parlar d’aquesta legislatura com d’una legislatura normal. Cap de nosaltres estàvem preparats per afrontar la pandèmia i el que vam fer va ser posar-nos a treballar de valent, situar les prioritats d’aquell moment, atendre les dificultats en què es trobava tota la ciutadania. Vam haver de reorientar prioritats i donar-hi sortida, fer una gestió de la pandèmia que ningú ens havia ensenyat, però governar ja ho té, això, en els moments més fàcils i en els més complexos. Assumir responsabilitats vol dir això; nosaltres veníem per assumir-les totes i si implicava gestionar una pandèmia, també ho vam fer.
Abans de començar, en el punt de mira hi tenien les necessitats de joves i gent gran. S’accentuen les necessitats?
Ens vam trobar amb un programa de govern molt ambiciós si parlem d’aquests col·lectius, per ser més a prop de la gent, i la pandèmia ens va separar i va fer que ens haguéssim de reinventar i trobar la manera de ser-hi.
Van reprendre allò aturat?
Vam reorientar prioritats per donar solucions al moment immediat, però el programa de govern es continua executant i hem executat moltes de les propostes que esperem portar a terme fins al darrer moment.
I de què està més orgullós d’aquest temps a l’alcaldia?
De moltes coses: de la gent, dels serveis, de la qualitat de vida, del programa de govern, d’haver prioritzat en tot moment la nostra gent i d’haver buscat opcions que semblava que eren difícils d’aconseguir però que amb perseverança s’aconsegueixen. Com ara ampliar la freqüència del bus L76, reobrir el consultori, obtenir el servei de correu postal en un barri on semblava molt difícil d’aconseguir, i fins i tot arribar a un acord amb una piscina privada per fer el servei de pública, així com les passes endavant en matèria de sostenibilitat que ja tenim planificades gairebé tots els sostres dels equipaments municipals pels anys vinents.
Parla sovint dels joves. Quines necessitats hi van trobar?
Som una població molt jove, fruit d’un creixement urbanístic de fa vint anys. No tenim més reptes que d’altres; tenim més població i joves per atendre, els quals socialitzen a l’espai públic. Se’ls ha de donar oportunitats, equipaments, llocs per formar-se i on puguin desenvolupar-se, i crec que hi ha hagut una aposta molt important pel que fa a recursos i personal per atendre’ls i situar-los on es mereixen. Tots som importants, però ells són el nostre futur i hem tingut un pla local de joventut amb actuacions molt interessants i unes inversions executades al 100%, com el servei de medi obert amb educadors de carrer i el desplegament dels processos participatius de la Pasta Jove.
Però els joves també necessiten accés a l’habitatge...
Aquest és un repte metropolità i hem d’intentar donar sortida a aquells joves i a la gent gran o persones vulnerables que no poden accedir a l’habitatge. És un tema complex. Des de l’Ajuntament fem tots els esforços, ja sigui amb les oportunitats en el desenvolupament urbanístic que tenim, o com ara, que estem fent un estudi dels pisos buits del municipi per veure quines opcions tenim. Hi ha poques possibilitats però les explorem totes.
I han posat fil a l’agulla?
Sí, vam fer un estudi de necessitats per saber on érem i ara hem començat a engegar totes les accions, però per exemple hi ha uns treballs per al consorci de l’entorn de la Colònia Güell en què busquem totes les possibilitats tenint en compte que s’ha d’atendre la preservació del medi natural, la mobilitat, que ha de defensar un model de poble actiu, no dormitori, o l’activitat econòmica. Hi ha oportunitats i coses que cal atendre.
Quins reptes més tenen?
La transformació verda que el planeta i el poble necessiten. Hem fet passes endavant: l’enllumenat 100% LED al municipi n’és un exemple, així com la planificació de la instal·lació –ja tenim finançament– per a la majoria d’equipaments municipals i la millora en la recollida selectiva de residus que ja hem posat en marxa per complir els estàndards d’Europa i situar-nos com un poble que recicla, i ara som en els millors llocs.
Està content del funcionament del porta a porta?
Sí, però sempre hi ha marge de millora. Cap sistema de recollida de residus és perfecte; no ho era l’anterior de contenidors oberts i el d’ara també l’hem de millorar. Tres-cents municipis de Catalunya avancen en el model del porta a porta. Hi ha gent que diu que es pot millorar i n’hi ha que està molt contenta. El repte és complir amb els estàndards europeus, però també per consciència ambiental.
Del municipi diuen que hi ha proximitat entre el consistori i la població. És una realitat?
És una realitat i intentem esforçar-nos molt per aconseguir-ho. Una de les grans virtuts de l’administració local és que som la primera porta d’entrada de la ciutadania i hem de ser al costat de la gent, no podem estar tancats al despatx. Hem de sortir al carrer i conèixer la realitat de la gent perquè sense això no generes les complicitats ni t’assabentes de les necessitats.
Una altra de les necessitats que es plantegen és l’augment o millora de la seguretat al carrer.
Amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, constatàvem una cosa que ja sabíem i és que Santa Coloma és un poble segur, on es viu bé. Ens situem a la meitat de la mitjana dels fets delictius de Catalunya; per tant, unes xifres boníssimes. Hem reduït un 13% el nombre de fets delictius amb dades comparades d’abans de la pandèmia. Però la seguretat és qüestió de percepció, i això és molt important, perquè quan a algú li ha succeït un fet, parlar-li de xifres és difícil. Però hi són i ens permeten avaluar com estem. És un poble segur on tothom pot desenvolupar els seus projectes. I ho és per la planificació que hem fet. Aquesta legislatura hem incrementat el nombre d’agents, amb una estructura necessària per atendre els reptes. Hem fet un pla local de seguretat que ens diu que és un poble molt segur i té un repte amb la convivència que hem de millorar en certs aspectes.
Sempre ha estat una persona activa al poble. Si no fos alcalde, què hi trobaria a faltar?
Segur que hi falten moltes coses. La feina d’un govern és trobar solucions per a tot i sempre hi ha marge de millora. Estem avançant, però tenim una forta dependència dels impostos municipals. És imprescindible generar activitat econòmica i hem de desencallar els dos pols d’activitat econòmica del municipi, com el recinte industrial. Hi estem treballant. Hem tingut una reunió molt important amb els propietaris del recinte i hem aconseguit la complicitat i la voluntat de la Generalitat d’ajudar-nos a reactivar-ho. Ho teníem com a assignatura aquesta legislatura i ho continuem tenint, anem pel bon camí.
Quins propòsits més hi ha?
Ens proposem que Santa Coloma continuï sent un poble viu i actiu, que fem de la joventut, de la cultura, de l’esport, del nostre teixit comercial, oportunitats de vida. M’imagino un poble encara més verd i més cuidat, on la transició energètica tingui un paper fonamental, on seguim connectats amb la natura i que avanci més per no deixar ningú enrere, amb la mirada posada en aquest 51% de la població que són les dones. Els ajuntaments hem de gestionar el present, però també emmirallar-nos en el futur que volem.
Amb els grups de l’oposició, com s’hi ha treballat?
Amb una política generosa, abans com a ERC i ara que hi ha entrat el projecte Col·laborem, que neix per aglutinar les realitats que se sentissin representades amb la sigla d’Esquerra o no. El que volíem era fer una política generosa, que demana entendre’ns amb la majoria, mantenir les bones maneres, proposar. Crec que ho hem aconseguit, hem tingut bona sintonia. Ara ho veurem, perquè ens apropem a un cicle electoral, però hem intentat donar totes les informacions i explicacions, ser receptius. Hem tingut una oposició constructiva que ens ha interpel·lat per fer una feina millor. Estic content i segur que continuarà així.
Una legislatura que funciona després d’un pacte, bona sintonia amb l’oposició. És clau per obtenir una valoració positiva?
És imprescindible i m’encantaria que aquesta bona sintonia es mantingués, cadascú defensant els seus projectes. Desitjo a tothom que li vagi molt bé. És clar que prefereixo que ens vagi bé a nosaltres perquè creiem que el nostre projecte és molt bo per a Santa Coloma. Ens hem d’esforçar esperant que la legislatura que ve continuï sent això. Hi ha partits que nacionalment, ideològicament parlant, grinyolen una mica amb la teva ideologia, però quan parlem de poble aquestes barreres es difuminen i això és interessant que passi.
De les previsions, en va quedar alguna cosa pendent i ara cal anar a correcuita?
Ens agradaria que tot allò que hem començat es pogués executar en un mandat, però de vegades hem d’entendre la política pensant no només en els quatre anys de mandat. La política va molt més enllà. Hi ha projectes que depenen de subvencions; és molt possible que no en veiem cap i que es comencin a executar al juny. El que importa és que les coses es facin.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.