Política

Una marea humana inunda els carrers de Gaza en el 20è aniversari de Hamas

Els dirigents de Hamas han aprofitat l'aniversari per animar els palestins de Gaza a resistir els atacs d'Israel

Els carrers de Gaza s'han vist inundats per milers de persones amb pancartes i banderes verdes, símbol de l'organització islamista Hamas. Es calcula que unes 150.000 persones han participat en l'acte multitudinari convocades pels líders de Hamas amb motiu del vintè aniversari de la fundació del grup.
La manifestació, que s'ha vist com una prova del suport dels palestins a Hamas, ha estat reforçada per un missatge del líder del grup, que des de l'exili ha dit que l'organització no renunciarà a la violència en la seva lluita contra l'ocupació israeliana.

"El nostre poble encara té força per llançar una tercera o una quarta intifada, fins a l'arribada de la victòria", ha dit en un discurs televisat Haled Mashal, que està exiliat a Síria.

Des de Gaza, el deposat primer ministre de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Ismail Haniyeh, ha afirmat, advertint "aquells que volen colpejar el moviment de resistència" -en referència a Israel-, que "les seves il·lusions no els serviran de res".

La primera intifada
El moviment islamista va ser creat el 15 de desembre del 1987, poc després de l'inici de la primera intifada, fonamentat en els principis de l'islam i per inspiració del xeic Ahmed Yasin, a qui Israel va matar l'any 2004 en un bombardeig.

Les seves primeres passes les va fer amb la connivència d'Israel, que va veure en aquest i altres grups religiosos un contrapès a la poderosa influència -aleshores- dels nacionalistes que representava l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP).

Els dirigents de Hamas han aprofitat l'aniversari per animar els palestins de Gaza a resistir els atacs d'Israel, que té aïllada la franja des que hi governen els islamistes, que al mes de juny van expulsar les forces oficialistes de l'OAP i el seu president, Mahmud Abbas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.