Política

L’oposició a Musharraf lidera l’escrutini provisional de les eleccions generals al Pakistan

El govern felicita l’exprimer ministre Sharif i el vidu de Bhutto i anuncia que, si es confirmen els resultats, acceptarà la derrota

Els primers resultats de les crucials eleccions legislatives que es van celebrar ahir al Pakistan donaven a la nit el lideratge de l’escrutini a l'oposició. “Els primers resultats mostren que el partit de Nawaz Sharif [l’exprimer ministre] progressa fortament”, va admetre Tariq Azeem, de la Lliga Mulsulama del Pakistan (Q), que dóna suport al president Pervez Musharraf. Azeem també va dir: “Si es confirmen els resultats, farem el paper d’opositors de la manera més eficaç possible”, alhora que va felicitar Sharif “per l’excel·lent actuació del seu partit” i Asif Ali Zardari”, el vidu de Benazir Bhutto, que també hauria obtingut un bon resultat.

Tot i el desplegament de 80.000 efectius policials, que fins demà continuaran en estat d’alerta, l’amenaça d’una espiral violenta va mantenir ahir més de la meitat dels pakistanesos amb dret a vot allunyats de les urnes, en una jornada clau per a Musharraf i per al futur de l’única potència nuclear del món musulmà.

Segons fonts del govern, la participació va vorejar el 35%, un percentatge com el de consultes precedents, però baix si es valora que els d’ahir eren uns comicis legislatius i provincials molt disputats. Inicialment estaven previstos per al 8 de gener, però van ser ajornats arran de l’assassinat, el 27 de desembre passat, de l’exprimera ministra Benazir Bhutto, amb qui Musharraf havia pactat repartir-se el poder.

Incidents
El Partit Popular del Pakistan (PPP), dirigit per Asif Ali Zardari, va denunciar ahir “frau electoral” i diversos incidents entre els seguidors del govern i de l’oposició que es van saldar amb almenys 18 morts, per la qual cosa el PPP va amenaçar de convocar manifestacions.

Si el PPP i la Lliga Musulmana del Pakistan (N) de Sharif s’uneixen i assoleixen, segons sembla, dos terços de l’Assemblea Nacional, Musharraf podria veure com és destituït. Per posar més llenya al foc i evitar possibles manipulacions, Sharif va alertar quan va dipositar el seu vot que, en cas de frau, el caos tornaria al Pakistan i el país “aniria cap a una mena d’anarquia”.

Pressió internacional
La comunitat internacional, especialment els EUA, manté els ulls posats en el Pakistan, fins al punt que Washington ha arribat a pressionar de manera inusual el president pakistanès (l’aliat clau a la regió en la lluita contra els terroristes talibans i d’Al-Qaida) perquè els comicis siguin nets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona