Política

Aragonès: “Exigim conèixer la veritat”

“Exigim conèixer la veritat”, va demanar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant la missió d’eurodiputats que investiga l’ús de programaris com Pegasus. “Pensem que s’ha d’arribar al fons de l’escàndol”, va etzibar després de denunciar la manca de resposta i opacitat per part de les institucions espanyoles i de la justícia gairebé un any després de destapar-se el cas d’espionatge. “Alguns creuen que la defensa de la unitat d’Espanya està per sobre dels drets fonamentals i nosaltres creiem que els drets fonamentals estan per davant de qualsevol projecte polític”, va assegurar des de Madrid, on es troben des de dilluns els europarlamentaris, a qui va demanar “l’empara i les respostes”. El president els va transmetre que veu en l’espionatge amb Pegasus “un nou episodi de guerra bruta” contra l’independentisme. De fet, només iniciar la seva intervenció, Aragonès va deixar clar que ell és una de les persones que han estat espiades quan era vicepresident del govern i ha volgut denunciar que “s’ha tractat institucions i representants de la ciutadania com a delinqüents pel simple fet de defensar unes idees polítiques legítimes”.

Després del torn de preguntes dels eurodiputats, el president va respondre que l’espionatge s’ha fet sense que hi hagi cap procés judicial contra ell i va respondre a les demandes dels membres de l’Eurocambra sobre per què no ha portat el seu telèfon a la policia. “Deixar-lo a qui t’ha espiat?”, va dir Aragonès, tot subratllant que cal una tercera part “neutral i imparcial” per examinar els telèfons.

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, en el seu torn, va demanar que “es regulin a escala internacional aquest tipus de programaris”. Serret va intervenir en la mateixa línia que Aragonès, denunciant que l’espionatge és “una forma de repressió”, i també es va mostrar crítica amb la manca de compromís del govern espanyol per donar resposta a les víctimes. Serret, que va ser espiada quan residia a Bèlgica, va lamentar que les persones espiades se senten “desemparades” i com a resposta va proposar “un organisme imparcial competent” per poder trobar les garanties i indicacions per “defensar i protegir els seus drets”.

I, finalment, també va prendre la paraula el candidat d’ERC i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, per demanar “justícia i garanties que l’espionatge no es torni a repetir”. També va lamentar que els eurodiputats del PP i el PSOE que formen part d’aquesta missió “han intentat desviar l’atenció i que mirem cap a una altra banda”, actitud que, a parer seu, exemplifica la manera de fer “d’un estat estruç, que posa el cap a la sorra per no saber, no escoltar o fer veure que no passa res”.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2268664-aragones-exigim-coneixer-la-veritat.html

2268664



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alex Salmond
Exlíder de l’SNP i fundador del partit de l’Alba

“Escòcia serà independent abans de deu anys”

Londres
Narcís Llinàs
Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

Llagostera
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona