Recullen bones sensacions a Madrid pel cas de la segregació de Medinyà
L’alcalde de Sant Julià de Ramis apunta la possibilitat que la independència es tramiti a través de Memòria Històrica
L’Ajuntament de Sant Julià de Ramis ha trobat sintonia al Congrés dels Diputats per buscar una “excepció” que permeti restituir Medinyà com a poble . L’alcalde, Marc Puigtió, i diferents regidors de l’equip de govern i de l’oposició municipal s’han reunit aquest matí amb diputats socialistes, de Podem, JxCat, ERC, el PDeCAT i la CUP per abordar la petició, informa l’ACN.
A la sortida de la trobada, Puigtió ha explicat que els diputats s’han mostrat predisposats a trobar una solució i demanaran ara informes jurídics per veure si troba encaix amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local -més coneguda com l’LRSAL- o bé la de Memòria Històrica, ja que Medinyà va perdre la independència com a conseqüència d’una llei franquista. “Creiem que és un pas important per trobar una nova via per restituir el poble de Medinyà”, afirma Puigtió.
Medinyà va ser un municipi autònom fins al 1972, quan es va haver d’integrar a Sant Julià de Ramis. Arran d’una llei catalana, a partir del 2015 va tornar a ser independent durant poc més de dos anys, però el TC va anul·lar aquella llei i la segregació de Medinyà va quedar sense efecte. Des d’aleshores, no hi ha hagut canvis.
Memòria històrica
Com que l’LRSAL només preveu la segregació si el poble té més de 5.000 habitants (Medinyà en té menys de 900), una de les vies que s’estudiarà és tramitar el canvi a través de la Llei de Memòria Històrica. “Serà buscant una excepcionalitat específica per a Medinyà”, concreta l’alcalde, que recorda que, en aquest cas, “no es tracta de crear un municipi sinó de restituir-lo”.