Política

CiU vincula els permisos de residència a saber català

Convergència i Unió ha jugat fort en la precampanya en el debat sobre la immigració, a través del lema A Catalunya no hi cap tothom i també d'un vídeo polèmic, i ho seguirà fent en la campanya que comença la nit de dijous a divendres amb propostes com vincular l'obtenció del permís de residència permanent al coneixement de la llengua catalana.
La federació nacionalista ja va plantejar en la campanya de les eleccions al Parlament de 2006 un contracte de drets i deures a través del qual els immigrants tinguessin facilitats per a l'accés a permisos de residència.

Però ara el programa de CiU va més enllà: demana el traspàs a la Generalitat de la competència executiva que té l'Estat en matèria d'autoritzacions de residència i condiciona l'accés a aquest permís amb caràcter "permanent" al coneixement de la llengua.

Fonts de Convergència i Unió han assegurat que aquesta proposta neix intrínsecament lligada a les competències en matèria d'autoritzacions de treball que l'Estatut ja ha començat a desplegar i a la contractació en origen d'immigrants.

CiU justifica en el seu programa "la integració de les persones immigrades" com una prioritat a l'hora de garantir la cohesió social i a l'hora de donar la possibilitat a la nova immigració "de poder participar en l'ascensor social". En aquest capítol del programa, la federació nacionalista considera "possible" la integració per tres vies: "un bon coneixement de la llengua, l'educació dels fills i l'activitat laboral".

En les set pàgines que el programa de CiU dedica a la immigració també sobresurt la lluita contra el tràfic il·legal per defensar "un estricte control de totes les fronteres" de l'Estat "amb un especial zel en el cas dels Pirineus i dels aeroports". En aquesta línia, la candidatura de Josep Antoni Duran i Lleida argumenta que cal una aplicació "estricta i rigorosa" dels procediments sancionadors en matèria d'estrangeria i demana "eficàcia" en les expulsions.

Paper per als ajuntaments
En el cas dels processos de reagrupament familiar, tràmit que segueix la majoria de nous immigrants un cop s'han establert, el programa de CiU demana que els ajuntaments comptin amb mitjans suficients perquè hi hagi una acreditació "de la disponibilitat d'habitatge i dels mitjans econòmics de subsistència".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona