Política

política

Aragonès activa el seu camí cap al referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que després de les eleccions municipals del 28 de maig convocarà una taula de partits per escoltar la proposta de les diverses formacions per resoldre el conflicte polític amb l’Estat espanyol. És un dels primers passos per activar l’acord de claredat, que té com a objectiu acordar una proposta de “màxim consens” sobre la resolució del conflicte amb l’Estat a partir d’un debat polític, social i civil que defineixi com ha de ser el referèndum d’autodeterminació.

Aragonès preveu enllestir la proposta final, a partir de les conclusions dels debats, a principis del 2024 per acabar presentant-la al govern espanyol. Es tracta d’un procés circular, que “s’inicia i s’acaba en el mateix govern”, va assegurar.

Així, el primer pas ha estat activar el consell acadèmic d’experts, coordinat pel professor Marc Santjaume, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que haurà d’identificar, segons va explicar Aragonès, quins són els mecanismes que han de poder contribuir a resoldre el conflicte polític amb l’Estat. Aquest informe haurà de respondre una sèrie de preguntes encaminades a concretar com hauria de ser un referèndum acordat i amb un resultat reconegut internacionalment.

Aquest informe serà el punt de partida dels debats que s’estrenaran amb la taula de partits, al mes de juny. Després, es recollirà l’aportació d’entitats, associacions, empreses i sindicats de l’àmbit cultural, social, econòmic i esportiu. En una tercera fase, ja a la tardor, s’impulsarà la participació de la ciutadania, amb l’organització de vuit debats arreu del territori amb 100 persones escollides per sorteig que debatran sobre la resolució del conflicte.

La proposta arriba sense consens, ja que els principals grups de l’oposició, tant s’hi van mostrar en contra tant en la forma com en el fons.

Els socialistes, que feia temps que reclamaven la taula de partits a Catalunya, consideren que per recuperar l’“acord de claredat” no comparteixen el debat. “Sorprèn que, en un moment de grans problemes al país, no hi estigui dedicant tots els esforços”, va dir la portaveu del grup al Parlament, Alícia Romero.

El portaveu d’En Comú Podem, David Cid, tem que la proposta no sigui una cortina de fum per tapar la crisi de la sequera i que es parli d’acord de claredat sense un consens previ. La CUP només participarà en la trobada si és “per consensuar el camí cap a la independència.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

El jutge nega Sánchez la declaració per escrit al cas que afecta la dona

barcelona
estats unit

Trump descarta un debat amb Harris fins que no sigui la candidata oficial

barcelona
Política

Mor Joan Roca, exbatlle de Mollerussa

europa

Itàlia, primer país del G7 a nomenar de nou ambaixador a Síria

barcelona
Política

Trias s’acomiada de l’Ajuntament amb agraïments: “No us diré que us bombin”

Barcelona

L’Ajuntament reforçarà educació, llengua i la gestió de residus

GIRONA
política

Compte enrere per a la primera gran decisió d’ERC

barcelona
política

Tardà i altres dirigents demanen un consell nacional d’ERC per l’afer Maragall

barcelona
tribunals

El Suprem també qüestiona la constitucionalitat de l’amnistia per a Serracant

barcelona