Política

La pàgina de subhastes eBay retira els anuncis de venda de vots a internet, que podrien ser delictius

Eleccions 9 de març

La coneguda pàgina de subhastes per internet eBay ha retirat les subhastes de venda de vots que diversos ciutadans havien registrat a la seva web de cara a les eleccions generals del 9 de març, una pràctica que, segons s'assegura en fonts jurídiques, podria ser considerada delicte electoral d'acord a la legislació vigent.
Conscient d'això, el departament de vigilància del citat portal ha procedit a retirar els anuncis que s'han anat penjant a la web des de dissabte passat i farà el mateix amb tots aquells que es puguin colar fins a la celebració dels comicis.

De fet, fonts d'eBay han detallat que habitualment el departament de vigilància de la pàgina aconsegueix que un 75% dels productes "no permesos" no acabin anunciant-se a la pàgina, fet que no ha ocorregut amb la venda de paperetes electorals, les subhastes de les quals, no obstant això, ja han estat anul·lades.

La igualtat que pronostiquen els sondejos a les eleccions generals del març ha estat utilitzada com a justificació per a aquesta venda de vots al millor postor a la citada pàgina d'internet, on ahir a primera hora es van poder veure fins a cinc anuncis de diferents ciutadans oferint la seva papereta.

Des de dissabte ha estat a la venda el vot d'un ciutadà d'Arucas (Las Palmas de Gran Canaria), el que havia aconseguit moure més la subhasta, amb un total de 17 licitacions, fins a arribar a una cotització de 64,5 euros.

"Poso a subhasta el meu vot en total llibertat i coneixement del que significa aquest fet –argumentava en la descripció del producte aquest anunciant–. Total confidencialitat i anonimat al guanyador del vot".

També s'oferien a subhasta els vots de dos ciutadans de Cadis, un del municipi del Puerto de Santa María i l'altre de la capital, que només va rebre una licitació, però per l'import més elevat: 100 euros.

Proves gràfiques
El mateix van fer un ciutadà de Mieres (Astúries), el vot del qual va arribar a cotitzar a 10,60 euros, i un altre de Culleredo (la Corunya), que fins i tot prometia en el seu anunci en vídeo tant el moment que fiqui la seva papereta al sobre com la seva introducció a la urna que li correspon, a Pontevedra.

Fonts jurídiques asseguren que aquest tipus de pràctiques podrien suposar un delicte electoral, ja que la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix a l'article 146.1 que es castigarà amb la pena d'arrest major i multa de 180 euros a 1.800 euros "qui per mitjà de recompenses, remuneracions o promeses, sol·liciti directament o indirectament el vot d'algun elector, o l'indueixi a l'abstenció".

I no només els compradors del vot corren el risc de ser acusats d'aquest delicte electoral, sinó també els ciutadans que han tret a subhasta el seu vot, i fins i tot qui ho difon, ja que l'article 18 del Codi Penal equipara la "provocació al delicte" amb la "inducció" al mateix i ho aplica a qui inciti "per mitjà de la impremta, la radiodifusió o qualsevol altre mitjà d'eficàcia semblant, que faciliti la publicitat o la concurrència de persones a la perpetració d'un delicte".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.